Държавата субсидира следването, ако има договор с работодател

МОН публикува списък на специалностите
10 яну 2022 12:13, Анисия Иванова
18
Държавата субсидира следването, ако има договор с работодател
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване.

Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата, съобщиха от МОН.

Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите – необходими специалисти за дейността си.

Информационната система на специалностите и работодателите се поддържа от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към МОН.

Държавата заплаща изцяло или частично таксите за обучение на студенти от 96 различни специалности, в случай че имат сключен договор с конкретна фирма за стаж и работа след завършване. Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

Министерският съвет ежегодно утвърждава и списъка на работодателите, с които студентите могат да сключват договори за стаж и работа. По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

Регистърът на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, можете да видите тук.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Не се тревожи, тези работи бързо стават ясни...книжка, кола не кара, казваха едно време
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха какви зубъри те гонят да не си в училище все още?
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хубава схема, но все пак учете студените как да си търсят работа и да преговарят."По-добре научете работодателите, как да оценяват свестните хора, а не да се прехласват пред някакви зъбури, които са назубрили малко теория с цел да блеснат на интервюто, а като дойде време за реална работа - никакви ги няма.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Условието обаче е да им робуват на срочен договор минимум 5 години на ниска заплата, вместо да си намерят конкурентна работа в нормална пазарна икомоника.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо фирмите да плащат за ИТ Академии, сега държавата ще плаща за да може ИТ фирмите да получават напълно безплатно обучени програмисти :) И после пак да реват че нямало роби, защото младежите като се изучат, ще отидат директно на Терминал 2.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По младежка заетост отдавна наемаме студенти. По МЗ плащаме около 1300лв. бруто и от нас още толкова, за да има стимул и нормално заплащане. Демек около 2600 бруто. Съвсем отделен въпрос е, че идват доста студенти на постоянен договор при по-високи заплати и работата при нас им се брои за стаж по някои дисциплини. Правят и дипломна работа при нас. Едно време нямаше такива екстри. От 4ти курс започнах работа, сега заплати и всичко са тройни.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно...При лошия комунизъм имаше такава специализация още след средното, отиваш и бачкаш 3 или 5 години по специалността. Днес Виткова пък речИ, че така требвало и с медиците да стане...
2
0
 
3
 
! Отговори
Даскал Пижо преди 2 години
Държавата ще извърви доста дълъг път, докато направи подобна програма, която на Запад е ежедневие. Пак сме в ролята на догонващите, но такава ни е съдбата.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако студента не изкласи- ще връща ли парите?Или само курсантите от военните училища ще са окованите с договор за неустойка?