Парите за училищата вече не за броя на децата, а за резултатите им

Нова методика за оценка на образователните институции
157
Парите за училищата вече не за броя на децата, а за резултатите им
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Образователният напредък на учениците, който те показват в различните етапи на своето обучение, ще бъде основен критерий, по който ще бъдат оценявани училищата. Това е залегнало в новата методика за оценка на образователните институции.

Системата почива върху математически модел, предложен от екип на Световната банка, доработен и адаптиран към българските условия през последните години от учени от Софийския университет, съобщи Нова телевизия.

Съгласно методиката, училищата ще бъдат разпределени в определени групи въз основа на комбинация от фактори. Такива са например видът населено място, в което се намират, типът училище, преобладаващият език, който се говори в семействата на учениците, образователният, социалният и трудовият статус на родителите и др.

Целта е всяко училище да се съпоставя със сходни на него училища.

Доколко ефективен е бил образователният процес в дадено училище ще става ясно, като се сравняват резултатите от националните външни оценявания (НВО) и матурите на едни и същи ученици в различните етапи от тяхното образование – напр. резултатите от изпитите в края на VII клас ще се съпоставят с резултатите на същите деца от изпитите в края на IV клас, а резултатите от НВО след Х клас – с тези от НВО след VII клас.

Така ще бъде определян средният напредък на учениците във всяка група училища и ще се преценява влиянието на един или друг фактор върху този резултат. Ще става ясно също кои конкретни училища са над или под тази средна стойност. Това ще даде възможност за детайлен анализ и предприемане на конкретни действия за мултиплициране на добрите практики в едни училища и за отстраняване на причините за изоставането в други.

Общата оценка на качеството във всяко училище ще включва още параметри, които ще бъдат различни за различните типове училища. При професионалните гимназии ще се взима предвид например броят завършили ученици, които са си намерили работа по изучаваната професия.

Предстои широко обществено обсъждане на новата методика за оценка на добавената стойност в училищното образование.

"Методологията не се отнася за цялостното финансиране на училищата. Тя е известна като оценка на добавената стойност на училищата. Проследява се един випуск между две оценявания на всички ученици. Те показват някакви резултати, на база на които се прави прогноза за представянето им занапред. От реално показаните резултати по-късно се изважда прогнозата", обясни един от авторите на методологията проф. Кирил Банков.

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров коментира, че е важно да се определят критериите, които ще следят и оценяват образованието.

"Време е да се започне разговор за такъв нов модел, но той трябва да е дълъг и да постигне национален консенсус. Засега критериите не са ясни", каза още той.

Директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов добави от своя страна, че моментът за въвеждане на такава методология не е подходящ.

"Не е новост идеята да се въведе качеството като елемент на финансиране. Времето за това сега обаче не е подходящо. Последните две години сме в онлайн режим на обучение. В безтегловност сме. Смятам, че постCOVID периода ще продължи още няколко месеца. Време, което може да се използва за дебат по темата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: методикаучилищаоценки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен Посмали,***!Няма как баща ти да е комсомолски секретар , а ти в 9-ти клас!
145
0
 
1
 
! Отговори
СИНЧЕТО преди 2 години
До АЛЕНА НВО - НЕГРАМОТНОСТ, ВИЛНЕЕ - ОСТАВЕТЕ!
144
0
 
2
 
! Отговори
АЛЕНА преди 2 години
КАКВО НВО??? ЗНАНИЯ ЛИ ЩЕ МЕРИМ, ОТНОШЕНИЯ В УИЛИЩЕ ИЛИ КАКВО СМЕ ПРАВИЛИ ОТ ДОМА СИ? ПАРОДИЯ - ПОРЕДНО ОЧИТАНЕ НА ДЕЙНОС И НА НЯКО СИ? ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ И УНИЖАВАТЕ ДЕЦАТА!!!
143
0
 
1
 
! Отговори
ЯСКОТО преди 2 години
До АЛЕНА ДА, ДА моичичто РАБОТИИИИИ...
142
0
 
1
 
! Отговори
АЛЕНА преди 2 години
АХ, ВАЛЕНТИНА - КАКВИ ГИ ПИШЕШ?!... НЕ СИ ПОДГОТВЕНА. ПРОЧЕТИ И ПИШИ. КАК Я МИСЛИШ ТАЗИ РАБОТА? БЛИЗКИ ХОРА И ПРЕБОЛЕДУВАЛИ МАЙ НЯМАШ? ИЛИ ПРОСТО СИ НА РАБОТА!
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн обучението ясно показа какво се случва в българското училище- нищо.Незаинтвресовани, нагли и неграмотни учители и уморени изтормозени и още по-неграмотни деца! Хората управляват международни корпорации с милиарди капитал по интернет, а нашите *** не могат да предадат материала за 4ти клас.Не е толкоз просто като да измъцаш урока и да дадеш 70 задачи за домашно и да измиеш ръцете с 'мързела на децата' некадърността на учителите е в основата на моралната криза обхванала държавата!
140
2
 
2
 
! Отговори
Онлайн даскал преди 2 години
Според мене е нужна поне една година присъствено обучение преди резултатите от изпити да се вземат предвид за каквото и да било.
139
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 2 години
И в момента има толкова начини да принуждават учителя да не пише ниски оценки. Например, ако учител напише три последователни двойки на ученик или му остави двойка за срока, длъжен е да му преподаде безплатно 10 часа консултации. Пише обяснителни като как допуснал ученикът да изкарва двойки. И прочие.Представям си издръжката на училищата да зависи от успеваемостта.
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в момента има толкова начини да принуждават учителя да не пише ниски оценки. Например, ако учител напише три последователни двойки на ученик или му остави двойка за срока, длъжен е да му преподаде безплатно 10 часа консултации. Пише обяснителни като как допуснал ученикът да изкарва двойки. И прочие.Представям си издръжката на училищата да зависи от успеваемостта.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен до Иванов преди 2 години
Е кой не знае, че радиатор на руски език е батарея? А на англ. ез. - radiator .
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, нали всички искаха да се обвържат резултати с парите? Сега като ви чета коментарите, ми се струва, че май нещо не сте съгласни....
135
0
 
10
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Смятай вече всички са отличници и бъдещи професори
134
1
 
12
 
! Отговори
malart преди 2 години
Усещам някаква кьопава реформа, която ще бъде още по-зле от делегираните бюджети. Щом и световната банка е замесена, още по-зле
133
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пореден път се доказва, че този министър е назначен с една цел, да провали окончателно образованието. Поредица от абсурдни решения и идеи, които очевидно нямат нищо общо с желание за възстановяване на доброто ниво на образованието. Жалко за учители, ученици и всички, които работят в системата.
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дянков както ги е наел наред и университети и училища ще ги досъсипе
131
3
 
12
 
! Отговори
до Хахаххахаххаха преди 2 години
то лошите резултати са и в резултат на такива родители като тебе, като ти чета простотиите, явно и идея си немаш с каква бумащина са залети учителите и как университетски преподаватели пишат безумни учебници за ученици!!
130
3
 
5
 
! Отговори
БУров преди 2 години
Я върнете и ТКЗС,МТС,НАРКООП и др. отпреди 1989г.
129
3
 
21
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Или всички ще са отличници или всички училища няма да получат пари. Така се очертава... Не очаквам вълна от ковид, а от лу м пени от великата образователна система, която на нищо не учи децата.
128
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запада не им трябва БГ да има елит и умни хора. На тях им трябват черноработници и роби. Честито.
127
16
 
17
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
Напротив, точно сега е момента! Нека видим как две години търкахтре канапетата и нищо не правихте! Образователната система е разсипана от всички ВАС, които сте ЧАСТ от тази система и сега ще ви лъсне цялата игра! И е време да има наказани заради лошите ви резултати! Не може само да цоцате и да нямате добавена стойност! Време е за сериозни промени и край на частните уроци! Трябва д абъдат забранени в тази държава! Време е за справедливост!