Първият учебен ден - на 1, 7 или 15 септември

МОН с три варианта за учебната година
10 мар 2022 10:35, Петя Славова
37
Първият учебен ден - на 1, 7 или 15 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските ученици учат най-малко в Европа. Общият брой на задължителните им часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, са 7040. На другия полюс е Ирландия с 11 372 часа. Над 10 000 часа занятия имат децата в Испания, Холандия и Дания. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа.

В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.

Още по темата

Децата тук имат и най-големите ваканции в Европа - средно 91 учебни дни в годината. Повечето от тях са през лятото. През активното учебно време те нямат занятия общо 16 учебни дни. Най-дълго са извън училището българските ученици от I до III клас – общо 108 учебни дни. За IV до VI клас почивката е общо 94 учебни дни. Учениците от VII до XI клас пропускат 79 учебни дни.

За сравнение средно за Европа през учебната 2021-2022 година ваканциите са общо 70 учебни дни, като 20 от тях са разпределени през учебното време. Най-малко почиват учениците в Германия и Дания – съответно 53 и 56 учебни дни в годината. Под средното европейско равнище са още 16 държави. Най-близо до България е Румъния с 85 дни без учебни занятия.

При тази ситуация, съчетана с проблеми в учебните програми и учебниците, не е изненадващо, че повечето български ученици са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници. Една от причините е, че те не успяват да усвоят и затвърдят учебния материал в училище – нямат достатъчно време за упражнения, работа в групи и по проекти, а родителите им са принудени да плащат за частни уроци.

Ето защо, паралелно с прегледа на учебното съдържание, Министерството на образованието и науката (МОН) разработи няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината. Те са предоставени на синдикатите и работодателите в системата на средното образование. Предстои задълбоченото им обсъждане. Предложенията не включват спортните училища, чиято учебна година е с друг график, както и производствената практика на учениците в професионалните паралелки.

Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от I до VI клас включително. Ако бъде прието това предложение, занятията на децата от първи до трети клас ще приключват на 15 юни, а на учениците от IV до VI клас – на 30 юни. За останалите випуски графикът не се променя, предава БГНЕС.

Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици, освен за тези в спортните училища, като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас по вече описания начин. При такава ситуация ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в рамките на учебното време. МОН смята този вариант за оптимален.

Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 учебни дни повече през юни по вече описания начин. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време.

Всеки от разработените три варианта изисква промяна в нормативната уредба. Тя ще бъде направена, след като всички предложения бъдат подложени на широко обществено обсъждане със социалните партньори и с другите заинтересовани страни. Дискусиите ще включат и всички свързани въпроси като климатизация на класните стаи, ефектите върху туристическия сектор и др.

Учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, независимо кой от предложените варианти бъде избран, заявяват от просветното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Продълж.НаНекаВиКажаДа си коват елита, ние тука нали сме Гaньовци, е аз като Гaньо искам детето ми да има време и за спорт (по избор), за музика, за рисуване, за почивка, за разходки сред природата, за четене на книги! Не желая робот с промит мозък (което ще рече с липса на такъв). Искам креативна, мислеща и независима личност! Нека съм Гaньо!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Колинка преди 2 години
Единствената рационална промяна би била да започва учебната година в седмицата, когато се пада 15 септември - т.е. да почват винаги в понеделник, за да имат цяла седмица нормално обучение. А не да се чудят родителите как да си приберат малките деца от лагери и баби по средата на седмицата. Всички други предложения не ми допадат.
26
1
 
9
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Като си тръгнал/а да сравняваш, защо не споменеш бюджета за образование в европейските страни? Заплатите на учителите? Спазването на правила в училище? Отношението на ученици и родители към образованието и работещите в него? Санкциите, които се налагат при своеволия от страна на ученици и родители? Да си чул/а някой там да си позволява да псува и бие учители? Или в образованието има значение само едната страна - учениците?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не може да се прави сравнение с посочените европейски страни ! По колко часа се занимават там децата ? По какви програми учат ? Какви други занимания се съчетават в процеса на учене ? Имат ли по един куп домашни,въпреки,че са били на занималня ? Информират ли родителя по тел.или от ел.поща,че детето за утре трябва да знае еди кое си стихче ? Носят ли препълнени раници по 10 и повече кг ? Какви са учителите им,как се държат с децата? Какви са базите им? Как и с какво се хранят децата?
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28. Така се прави елит, да. Но ние нямаме истински елитни училища. Равняваме се по най- посредствените, целта е всички да получат някаква диплома и формално да се отчете високо образователно ниво на нацията. Реалността е плачевна, студентите, приемани с елементарните матури(правени пак така, че да изкарат всички), масово са безпомощни. Така че за качеството трябва да се работи, не е важно дали ще се учи две седмици повече.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато т.нар. програми и учебници се правят от университетски некадъ%рници, които дете не са виждали от 1956 година такова ще е нивото на началното и средно образование - като в университетите. Българският университет е еталон за отбиване на номера, наглост и простотия.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 "от 20.00 до 22.00 ч. си пишат домашните" Е тия са щастливци! Тук в елитна гинмазия домашните са толкова, че за два часа ще са до никъде! Пък после у нас децата учели по-малко!
21
1
 
11
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Объркването идва от задължителните часове. Например за първи клас това са часовете от 08.00 до 11.30- само 3,5 часа на ден! Трябва да станат задължителни и следобедните часове замаскирани към този момент като занималня в която си пишат "домашните" а не учат. В Испания е задължителен целия ден от сутринта до вечерта, не се дават "домашни" а всичко се учи решава, и упражнява в училище задължително. За това не им се налагат частни уроци, освен ако детето не е със специфични потребности.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българските ученици учат най-малко в Европа" е поредната манипулация. ЛЪЖА!Спрете да си играете със здравето на българските деца и семейства! През комунистическо запазиха 15.09. като начална дата, съобразявайки се с климатичните особености на страната. Които не са се променили кой знае колко. Не със селскостопанските, какго се опитват да лъжат. Селскостопанската ваканция е била през октомври. Всичко трябва да е хаос, до пълно побъркване на народа. Психоатака в действие!
19
2
 
17
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
Оправихте всичко в образованието, та стигнахте до ваканциите! СМЕШНИЦИ! Оправете тези, които наричате "учители"! Толкова пропаднала *** сигурно има само ред затворниците!
18
1
 
22
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Ако разкарате глупостите от учебниците тея часовве са напълно достатъчни за всичко необходимо в живота!!! Вчера у съседа, детето реди некъв урок за курбан байрям. Викам, ко става тука бе? Оня вика - нищо, предната седмица учиха за пасхата. Е питам аз, в турция и израел учат ли за велик ден и коледа??? А момчето е само 5 клас! иска да му го обясним. Как да стане???
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро България като стане руска република ще започваме от 1 Септември
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коренна промяна в учебния материл трябва, не смяна на дати, ***. Дайте на децата основни знания в училище, по всички предмети, на се опитвайте да ги правите професори в 4 клас, не е възможно, но това явно не се разбира там горе, духат други ветрове там- на постоянни промени, против нормалните ученически възприятия и възможности.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До йхдйсах: Хайде стига с подобрението на програмите, а! Аз предлагам да минем на програмите от 1980-та година. 3..4 години ще имаме цели училища с успех 2.00, но после ще се оправи образованието.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната простотия, нямат работа в министерствата, създават си такава, пак на гърба на родители и ученици. Не пипайте поне началото на учебната година, това е стара дата, празник един вид. Оправете учебниците, намалете съдържанието, по всички предмети, учебник за 5ти клас по математика с 120 урока, по един урок на час се предава, едно голямо нищо, нищо не се учи, само се отчитат доклади за предаден материал от учителите
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато аз учех, за през лятото ни даваха списъци с книги, които задължително да прочетем. Сега не докосват книга, в пълния смисъл, само в телефоните гледат! Ето това е проблемът, а не от кога да започва учебната година!
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте от 30 октомври. Българите не трябва да са по-образовани от западните юберменши. Къде ще отиде света, ако слугите са по-умни от господарите??? Казано е, ако си беден, значи си глупав. Богатите са умни и угодни на бога. Бедността е наказание за греховете.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй да ви е проблемът в образованието.
10
0
 
19
 
! Отговори
йхдйсах преди 2 години
Не е важно времето за стоене в училище. Важно е какво и как се преподава. Не може госпожата по математика да преподава всеки ден урок, а да няма предвидено време за уражнения. Нещата няма да се подобрят докато не подобрите програмите си и не ги освободите от прекаленото им излишно съдържание.
9
0
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Което дете има желание да учи, то си учи и само, през ваканцията. Аз си спомням как в 6 и 7 клас през лятото четях физика и химия, интересно ми беше.