Денков готви вариант училищата да приемат до 100 000 украински деца

През промяна в организацията включват 20 000
34
Денков готви вариант училищата да приемат до 100 000 украински деца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи от Украйна, но тези хора все още не са решили дали да останат в България или ще продължат в чужбина. Това каза в Пловдив министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БТА.

Той уточни, че около 20 000 бихме могли да включим в нашата образователна система без голяма промяна в организацията, но се подготвяме и за варианта до 100 000 младежи и деца, ако се стигне до по-екстремна ситуация.

По думите на Денков броят на младежите и децата зависи от това колко ще продължи войната, защото почти всички бежанци са с нагласата да се върнат. Ако военните събития продължат по-дълго, естествено е да има хора, които ще потърсят реализация в България и това са тези, които ще подадат молби за обучение на децата им, каза още министърът. Той съобщи, че вече има училища в София и Варна, които организират неделни занимания на бежанците по изучаване на български език. Тези, които влязат в нашата училищна система, също ще имат занимания по български език за чужденци, за което има осигурено финансиране, добави Денков.

Нашият преглед показва, че ако желаещите да учат украински деца надхвърлят 20 000,  ще трябва да създадем допълнителна организация, коментира още министърът на образованието. Трябва да се знае, допълни той, че се подготвят документи за получаване на финансиране от Европейския съюз за някои дейности на принципа сега да използваме средства от бюджета, но те да бъдат възстановени от Общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: УкрайнаучилищаДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Тези са техните мутри. Бягат от войната с откраднатото. Но има и обикновени хора. Те имат нужда от помощ.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наивно вярвах, че Денков е умен човек! НЕ! Не! Не! Един мислещ човек, учен, трябва да може да разсъждава в количествени измерения! 100000 младежи! Абе льольо, влезли 38000, напуснали веднага 18000. Другите се озъртат накъде да запрашат с лъскавите си коли и дебелите пачки ? и $, къде да купят имоти - в Гърция или в Турция! Нагло искат от нашите хотелиери да им говорят на украински, не на руски, макар че разбират руския! Хвърлят подарените им нови дрехи в ориг. опаковки, ако нямат и етикети!
24
1
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
А защо няма тестове за бежанците, които приютяваме, вкл. и за децата ?! Как така ги допускате из цялата страна без тестове ? В Украйна нямаше ли ковит ? Войната ли го гръмна ?!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше пламне корона и ще се заразят. Само задочно е решение.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на 8 май на прязника на Европа дечицата да ги съберат на паметника на съветската армия и да изпеят Бандера Батко наш.
21
5
 
24
 
! Отговори
Джи джи преди 2 години
Ако се напълни с тези зли деца, те ще тормозят българчетата. Не е шега, целият им народ е възпитаван в ненавист.
20
0
 
17
 
! Отговори
Глад преди 2 години
Те ромите избягаха в Западна Европа. Украинските деца да не са по глупави да останат в анти социална и бедна държава.
19
2
 
16
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Що не кажете, че украинската армия е Донецк и Луганск е в "котел" или в "чувал", както армията на Фелдмаршал Паулус по време на ВСВ при Сталинград. Сега се готви подобен "чувал" и за ОДЕСА и те така УкраИна от много акъл и слушкане на САЩ скоро НЯМА ДА БЪДЕ ЧЕРНОМОРСКА ДЪРЖАВА. На изток от Днепър всичко ЩЕ БЪДЕ СЕКВЕСТИРАНО от Русия!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия баш професор ,от къде взе 100 000 деца ,тия сегашните министри ни правят на наивни ,един говори олио има ,но около трябва да бъде реалната цена ,не каза,другия казва има горива спокойна ,и не каза отново колко ще е цената ,и тоя вече министър стана украинец ,оставки ПП
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко им е войната, та и това наказание!
16
2
 
27
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
заменят ни с малки азовченца!Украински знамена на всякъде какво става с тая държава бе !Де що видя украински глаф някъде веднага го задрасквам ,само на 3 ти март в Пловдив на връх националният ни празник видях укропски знамена и полудях ,купих си едно бело спрейче и им надрасках едно Z ей така много много да не се набират тука и да знаят ,че тука не им е украину!
15
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 години
От бюджета щял да взима! А ние цял живот спонсорираме бюджета и паралелно спонсорираме и училищата, че дори и за *** пари събираме - родителите на БГ децата.... Да си ги прибере у тях и лично да си ги обучава!!! Не шем да плащаме, за нашите деца никога НЯМА!!!
14
5
 
27
 
! Отговори
тези преди 2 години
украинчета приличат на родителите си - малки нацистчета, мразят всички, не искат да говорят на друг език освен но украински, искат да мятат гранатомети. ако са от български произход - да, но наследници на бандеровци - твърдо не, ще издевателстват над нашите деца, така да знаете! гледали ли сте нацистки шествия именно от такива малки *** по телевизията, просветете си първо и тогава вършете глупости!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще учат за Волжка България и "Аз съм българче " !
12
2
 
25
 
! Отговори
Потрес преди 2 години
Абе вие добре ли сте бе?тия увредени промити мозъци ***...
11
0
 
24
 
! Отговори
777 преди 2 години
Абе брат, не виждате ли, че дори и бежанците не искат да останат в България???? Защо ли??????
10
2
 
25
 
! Отговори
и защо????? преди 2 години
тестване, маски и сертификати остават в училищата, при положение че никъде другаде не ги искат, в т.ч. и НС........и ЗАЩО МЗ се оправдава с военните действия и влизащите в страната лица.....
9
23
 
17
 
! Отговори
Лошо нема преди 2 години
По-добре украинчета, отколкото римлянчета. Малко да подобрим състава на нацията.
8
1
 
20
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Голям оптимист бил този министър. Едва ли ще има повече от 10 000 украински деца в България.
7
0
 
15
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Надали ще станат и 20 000, както влизат, така половината и излизат...