Студенти получават помощи за високите цени на ток

Решение на правителството
23 мар 2022 13:01, Росен Стойчев
22
Студенти получават помощи за високите цени на ток
Снимка: БГНЕС

Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високи сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по около 60 лв. за периода октомври – декември 2021 г., пише МОН.

Прогнозните стойности на компенсациите са направени на база на разликата между средната месечна начислена цена на електрическата енергия по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената регулирана цена на електрическа енергия за битови крайни клиенти. Тази разлика вече е частично компенсирана по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите потребители. Висшите училища получиха компенсация от 110 лв/MWh за месеците октомври и ноември и 128,98 лв./MWh за месец декември 2021 г.

За целта Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лв. на държавните висши училища и дружеството „Студентски столове и общежития“ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят между студентите и докторантите, на които се полага съответната помощ.

Допълнителните средства за подпомагане на студентите се осигуряват от одобрени вече разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. За изпълнението на програмата ще се сключи Споразумение между Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на енергетиката . Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За определяне на сумите ще се сформира Комисия за изпълнението на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното представителство на студентските съвети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Престъпление е това преди 2 години
ЗАЩО им дават пари от държава ей така? Това е грабеж по комунистически и до нищо добро няма да доведе.
15
0
 
2
 
! Отговори
Това Комунизъм преди 2 години
Връщаме се назад, когато държавата е грабила парите на хората и ги раздавала на калпак на други привилегировани. Определено студентите нямат нужда от такива държавни дарения в съвременният свят всички западни държави студентите учат и работят и си плащат за това.
14
1
 
5
 
! Отговори
Сметки за ток? преди 2 години
Като бях студент не съм плащал сметка за ток. Плащах една обща такса, която си деляхме със съквартиранта за общежитието. Всичко беше вътре. Ток, вода, парно, входни, портиер. И беше доста символично. Само интернета си плащах отделно. И по левче на ядене в стола. Да разбирам че са се променили нещата от тогава.
13
3
 
2
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Ще се пиша за бежанец от Украйна и така ще взема по 40 лв. на ден и да ти пикам аз на на тия 60 лв. на месец.
12
2
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
От кого да се пазиме бе бате? Така и така умираш един ден - поне си изживей живота.
11
3
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
А каква е помощта за студентите от София? Отговор-нула лв. Няма помощ, и са без право да живеят в общежитие-комунистическа забрана, каквато по света няма. По света студенти от съответния град са с предимство за общежитие в града си.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазете с,че има много наркомани,измамници,алкохолицисексуални маниаци,дилъри продават дрога екстази,метамфетамин,хероин,амфетамин,кокаин,перът си парите на ваш гръб и после карат лексуси и ламборджинита.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мане те ги тия тва са наркомани и алкохолици къде ходат по нощни клубове и дискотеки,малко са студентите с добри намерения,иначе и през денъ има много хубави заведения.
8
0
 
3
 
! Отговори
Студентски Град преди 2 години
Това е Лаг Вегас КУПОНИ нон-стоп денем и нощем клубове, игрални зали, секс, наркотици и кючеци без спир и навред.
7
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Аз като бях студент не отказвах пиене и еване макар и с колежки от село.Само една Диляна ме подгони в 23 блок, че съм й дължал 5 лева.Ми страх ме беше.
6
3
 
4
 
! Отговори
Студентите НЕ СА преди 2 години
Не са жалене студентите. Карат коли ходят по нощни клубове и чалго-теки имат пари за купони, секс, алкохол, цигари. Млади активни активни са ЗАЩО ПАРИ за тези ТУЗАРИ? Могат да работят и да учат млади здрави прави и сексуално активни хора ще взимат парите за ток вместо за наистина нуждаещи се хора да им помагат.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пенсионерите, ами инвалидите, киро го боли само за бежанците по 40 кинта на ден да дава
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не ги прецицате с тия 60 лева? Да не им потече от муцките мляко?
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са плющят и да, се топлят взаимно за какво им е ток
2
1
 
8
 
! Отговори
Hoqsan Hoqev преди 2 години
А на нас ни блокираха чиповете ако се забавим с наемът и не ни пускаха да се приберем... сетила се мара да се побара, майката държава се сети, че е някаква майка... истинска мащеха ;)
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете им цигарите и дискотеките и ще имат за ток.

Спонсорирани публикации