Уличиха университетски преподавател в плагиатство

Професорът е публично известен
24 мар 2022 13:39, Йоана Цонева
28
Уличиха университетски преподавател в плагиатство
Снимка: БГНЕС

Проверки на Комисията по академична етика (КАЕ) към Министерство на образованието и науката (МОН) установиха, че университетският преподавател В.К.Т. се е сдобил с две титли по нечестен начин. Професорът е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката, съобщиха от МОН.

Накърняване на авторски права е открито в дисертациите на Венелин Терзиев за придобиване на научните степени „доктор“ и „доктор на науките“ в професионално направление „Икономика“. В първия случай арбитрите на КАЕ установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема „ Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда“, защитен във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2% от дисертацията, с която В.Т. става т. нар. „малък доктор“ в направление „Икономика“. Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.
 
При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научна степен „доктор на науките“ през 2015 г. С дисертация „Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики“ В.Т. става т.нар. „голям доктор“ в професионално направление „Икономика“ в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.
 
Университетите, в които са защитени дисертациите, са уведомени за решението, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответните научни степени съгласно Закона за развитието на академичния състав. Комисията по академична етика приключи още една проверка на дисертация на В.К.Т. Трудът е защитен в Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) през 2014 г. и е на тема “Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда“. Благодарение на него В.Т. е станал „доктор на науките“ в направление „Национална сигурност“. Проверени са и публикациите му за заемане на академичната длъжност „професор“ в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са установили плагиатство.
 
Комисията е в момента е в процес на проверка на научния труд на Венелин Терзиев в направление „Социални дейности“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Да проверят всички! преди 2 години
Проверете всички, не само този. Създайте гореща линия да видите колко информация ще получите. Проверете процедурите. Проверете атестациите. Да не се крият зад автономия и да тероризират преподаватели, които дръзват да се противопоставят на безобразията. Има ли проверяващи?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То май всички са такива. Псевдо интелектуалци.
18
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Иначе Венелин Терзиев е само на 50 години и даскал по химия от Севлиево :))))
17
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Смимка нема ли на тоя гений Професор на 4 университета по 4 различни специалности - Виммес Русе, Икономика Свищов, Военен Търново и Химичен Бургас ?? :))))))))))
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То май 99% от професорите са мошеници с лопата да ги ринеш. А за армията да не говорим. На всеки редник по трима генерали. До кога управляващите ще произвеждат небивалици и ще плащат с нашите пари?
15
0
 
2
 
! Отговори
Този е голям учен преди 2 години
В регистъра на академичния състав в Република България на НАЦИД има само едно лице, именуващо се Венелин Терзиев. Вижда се и бащиното име на лицето, както ти това, че заема академична длъжност професор по национална сигурност и му е присъдена научната степен "доктор на науките" също по национална сигурност.
14
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Като видя някой с титла първата ми асоциация е за човек с комплекси, защото отдавна са девалвирали в България...Най-любими са ми тези от библиотекарския... Експертите по национална сигурност.
13
0
 
6
 
! Отговори
учуден преди 2 години
Този нарушил всякакви морално-етични норми,а вие му крият името в статията.Защо?А това,че има много като него,но никой не си прави труд да проверява,е общоизвестен печален факт.
12
1
 
12
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
"Какви е професори раждала, ражда и сега българска майка чалгарска" - Христо Ботев
11
1
 
1
 
! Отговори
Незаконен професор преди 2 години
от комунизма е- Професор Георги Харизанов. Роден през 1930 г. Завършил Английска филология в СУ през 1955 г. Асистент по английска фонетика от 1956 г. Асистент по диалектически и исторически материализъм от 1958 г. Доктор на науките от 1959 г. Доцент от 1960 г. и професор от 1962 г. Член на БКП (1950-1989).
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой изненадан, 2014г когато хунтата беше на власт и всичко се купуваше
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 89-та година учените, които работиха в областта на Историята на БКП и Диалектическия и историческия материализъм написват статия колко велики са Маркс и Сталини ги правеха професори и академици. С една статия за възхвала на комунизма цял живот облаги ядяха.
8
0
 
10
 
! Отговори
777 преди 2 години
Аааа не думай, че това новина ли е бе?????
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Варненски свободен нам си кво, но не и университет. Там и неграмотните взимат дипломи без присъствие, пък кво остава за дисертации.. а бе що ли се изненадвам?! Като знам един тях възпитъник искрено обясняваше на своя колежка как е ходил на Мачо Пикчо в Мексико. Още се хиля какви ли психолози са станали. Един друг пък от същата институция обясняваше как ще пътува от Германия до Канада с влака.
6
1
 
1
 
! Отговори
ахаха преди 2 години
шампиона по титли в света и близък приятел с властта му запари нейде
5
2
 
14
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Научната компилация е най-прогресивният метод за провеждане на научни изследвания - вземаш по нещо от няколко книги и правиш нов научен труд.
4
1
 
21
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Аха, същия е научен ръководител на бившата министърка на икономиката Даниела Везиева. Познайте на какво я беше научил :)
3
1
 
14
 
! Отговори
А становището преди 2 години
за тея пред които е защитил кво е ?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е този път Баце е невинен. Той не плагиатства.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е този, че така са го подхванали?