Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 000 не учат и не работят

България е на едно от водещите места по брой неактивни младежи
Обновена: 21 апр 2022 12:11 | 21 апр 2022 12:00, Камелия Цветанова
121
Вкарват безработните в регистър, търсят защо 900 000 не учат и не работят
Снимка: БГНЕС

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от ГЕРБ-СДС.

Една от поправките предвижда да се създаде регистър на безработните, за да може служителите от Агенцията по заетостта да знаят къде са и какви са причините над 900 хил. българи нито да учат, нито да работят.

Според доклад на Агенция по заетостта 900 000 българи нито работят, нито учат. 170 000 от тях са млади хора или 17 на сто от младежите у нас и по този показател България е на едно от водещите места, се посочва в мотивите от ГЕРБ.

Регистърът, който Агенцията по заетостта ще създаде на неактивните лица, няма да е публичен.

Данните от него могат да се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП.

След определяне на икономически неактивните българи, Агенция по заетостта съвместно с местните органи – общинската администрация и кметствата, ще осъществява контакт с тях с цел информиране, консултиране, насочване за самостоятелно търсене на работа или регистрация в териториалното поделение на агенцията по тяхно желание.

Осъществяването на контакт с неработещите е затруднено, затова и те не могат да бъдат информирани как да ползват различни услуги на бюрата по труда, както и за свободните работни места в техния район.

Според Деница Сачева, вносител на поправките, една част от тези хора притежават умения, придобити неформално – като хоби или при работа без договор в различни сектори в земеделието и животновъдството. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развитието на икономиката на България. Има и такива, които не работят, за да се грижат за близки.

Валидирането на знания ще се случва в базите на Държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение". Така хората ще могат да получат сертификат за уменията си. Обучението ще е до 18 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с добре облечени младежи и девойки, които по цял ден разхождат кучета по улиците. В работни дни, по всяко време - сутрин, обед, вечер. С чии пари живеят, че и хранят по няколко такива кучета (често пускани отвързани и без контрол). 100% даже не са регистрирали домашните си любимци в общината, та вие искате те самите да се регистрират! Така са свикнали. Всичко - нелегално.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,ГЕРБ създаде образователна система от която излизат престъпници и безработни. Няма богатство на нацията с такова образование.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
моля окованите гуве-да (данъкоплатци, гласоподаватели или по-просто 'граждани') да не дават акъл на умните и красивите хора които не зачитат друг господар никой освен себе си
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понякога да работиш постоянна работа е по не изгодно, отколкото да си безработен, това е една от причините.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би да имате 900 000 незаети работни места?
76
2
 
6
 
! Отговори
Нормални преди 2 години
ли са тия *** в правителството? Всеки решава дали има възможност да работи и или не. Има ужасно много възрастни хора, които се налага да бъдат гледани от роднините си, понеже държавата НЕ осигурява никакви адекватни грижи - за хора с деменция, за неподвижни хора, които въобще не могат да се обслужват самостоятелно. Роднините им просто нямат избор. Или ще плащат по 5-10 лв на час, според града в който са за гледач, или някой остава вкъщи. При мижави заплати изборът е ясен.
75
3
 
18
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Не минава ден без някаква глупотевина. Работят си младите, но не виждат никакъв смисъл да изхранват с осигуровките си безкрайната ппаплач от държавни и общински служители. А го има момента, че когато заплатата ти стига единствено за покриване на храна и битови сметки, то труда ти е оценен на този на роба.
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ***.е.да. бачкайте кат оковани роби и плащайте на Цезар (киро грандьрь/държавата) което е дължимо на Цезар. не всички са родени за велики дела и свобода.
73
3
 
4
 
! Отговори
a преди 2 години
Групата на младите пенсионери ме кефи най-много! Това са хората, на които родителите са грабили и грабят държавата, а на всичкото отгоре сега и копelencata им не допринасят с нищо към българската икономика, а напротив убиват (случаят Милен Цветков) и притесняват изстрадалото население (пропаднало заради родителите им). Това е родната картинка за съжаление.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гуве.да.та бачкотят, свободните въртят схеми (крадат). всичко друго (държавата) е политическа лъжа с цел живуркане на политика на гърба на данъкоплатеца
71
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Да дойдат да ме питат мен, за да не се чудят повече :) Голяма част от тези 900 000 са на издръжка при мама и тате, пък и са прави. Трябва да са луди, за да бачкат за 1000лв на месец, вместо да си ходят по кафененца с приятели. Другите са явно хора като мен, дето са врътнали някаква голяма далавера и са се подсигурили за цял живот. Аз от 2016 съм се самопенсионирал и за нищо на света няма да пипна и с пръчка работа вече :) Трети пък са скрити рентиери (и аз давам 2 под наем, ама ей така за спорта
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб много дейно станаха в социални проекти откак не са на власт. Мутрата години наред не го видяхме в парламента. Само от джипката, а сега от банкя в добре аранжирана обстановка от гербери-крадци, алкохолици и подметкоблизачи, *** и тва е.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80, 'докато си добруваш за чужда сметка, прочети поне баснята за щуреца, който питал "Бабо мравке, де така?' ---- РАБотническата пропаганда си я чети ТИ!
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой познава фермер от средните по селата и земеделец да осигурява работниците си ,моля нека да пише .
67
1
 
5
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Защо да работят нали бабетата им хвърлят пари през прозорците а държавата плаща на жените им за ххх деца?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гаден плъх канавката те чака, в украйна...
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе как съществува тая държава?Един милион нищоправци,един милион деца,един милион на бюджетна ясла,два милиона пенсионери,та кой изкарва в крайна сметка принадената стойност?
64
3
 
9
 
! Отговори
от село преди 2 години
До мор - Не съм съгласен ,когато човек е на зор работи и на мин.заплата ,виновна е системата защото вечно безработните по цял ден висят по кафенетата и чакат датата на помощите за соц.слаби -ток ,дърва и други са за тях.Има хора които нямат и ден трудов стаж защото за тях държавата е длъжна .Има и такива с дребен биснес където не се осигуряват не плащат данъци ,а за пенсий реват и.Да правят този регистър за да се разбере колко,, бедни,, безработни има.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
животът на свободните и красивите и непонятен за окованите и сбръчканите от труд гуве.да
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
67, 'А в какво инвестираш да си сигурен, че като стигнеш пенсия ще имаш поне за хляб и отопление?' ---- много просто. не съм роб на държавата и търговците, и НЕ живея за 'светлото утре' в което целя да стана такъв! ако ти е трудно за разбиране са ти промивали акьла цял живот и нищо не си направил да се освободиш от тези окови.