Обсъжда се учебната 2023/2024 година да започне на 7 септември

Целта е една седмица да се разпредели като неучебни дни
37
Обсъжда се учебната 2023/2024 година да започне на 7 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно, но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/2024 година може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината, обясни министър Денков.

"Образователният облак" ще бъде готов за началото на новата учебна година - през септември, и в него ще има електронни образователни ресурси, които ще са безплатни за всички деца в България, съобщи министър Николай Денков. Той подчерта, че всички деца у нас трябва да имат достъп до качествено образование.

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система, каза министър Денков. Той добави, има деца от Украйна у нас, които се организират в кооперативи, но те не са част от нашата училищна система. Тези деца учат онлайн по украинската образователна система. Обсъждаме в Министерския съвет да им помогнем през лятото, когато завърши украинската учебна година, да продължат с обучението за наваксване на техните пропуски, но извън нашата образователна система.

Имаме еднократна помощ от 300 лева за украинските студенти, които учат в българските висши училища, съобщи образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
10
 
! Отговори
справедливост преди 2 години
Този министър надали ще бъде такъв след 3-6 месеца. Той е свикнал на климатик, а децата като дойдат на 07.09 трябва да се сварят в собствен сос. Климата в България не го позволява г-н Министър. Намалихте ваканциите на децата и след това се чудите защо така се получава и защо децата не знаят. Защото са изморени от постоянните глупави промени на това министерство.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали в ЕС тръват от началото на септември и ние като европейците.Предатели,ние си знаем 15 септември!Един ден ще се събудим и няма да знаем къде сме.Всичко българско и родно се заличава от назначени евромишоци.
26
0
 
8
 
! Отговори
Никой преди 2 години
реално няма да тръгне от 7-ми септември, само ще се отчита дейност и ще се хаби времето на всички-родители, деца и учители....Реално активната учебна дейност ще е пак от 15 септември....в момента всяка промяна в образованието го води към дъното...абсолютно нищо не се подобрява, а само се експериментира и съответно никой нищо не научава...
25
3
 
9
 
! Отговори
до МОН преди 2 години
Удължете учебната година, НО махнете абсолютно всички тъпотии в програмата. Като започнете първо с безумно тъпите проекти, които се дават непрекъснато на учениците! Тотална загуба на време. Променете учебните програми, наблегнете на природните и точните науки. Който не иска да ги учи- има училища по спорт и изкуства. Тотална излагация е учили 12 години в България да идат в чужд университет и да гледат като телета на лекции по математика, физика и химия, защото НИЩО не се учи в нашите училища.
24
1
 
12
 
! Отговори
По-дълга учебна преди 2 години
година ще вдигне качеството на образованието в облаците, щото така било в по-добрите образователни системи, рече Денков. Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак. Само с удължаване на учебната година този титан на академичната мисъл ще подобри образованието. Ще назначи "експерти" на държавна хранилка да пишат нов закон и ще ни убеждава колко е съвършена неговата реформа. Вервайте му!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те щот решиха всички проблеми - със скапаните учебници, с програмите, с материала за отделните класове, заетостта и натовареността на учениците, класните стаи, та остана само да се спори кога да започнат да учат и да се иска поредното увеличение на учителски заплати. Всичко друго е оправено.
22
2
 
8
 
! Отговори
Образователен облак преди 2 години
И какъв точно ритъм "учене - почивка" ще постигнете с разпределянето на тези 5 дни за 9 м. учебна година? По 1 ден извънредно през месец ли ще почиват децата или ще добавите по 1 ден към вече съществуващите ваканции? А добавените 2 седмици за учене през юни как ще помогнат на по-малките да почиват повече и с какво ще подобрят усвояването на учебния материал? Явно става дума за безсмислени "реформи", а не за подобряване качеството на образованието.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Категорично съм ПРОТИВ! Учебната година да си започва на 15.09 и това е!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11-ти и 12-ти клас са напълно излишни при положение че се почва и една година по рано на 6 години ама се хвана тоя набеден академик за началото на учебната година която никога не е била променяна от как има българско училище и да хване да се сети защо
19
3
 
30
 
! Отговори
СТИГА! преди 2 години
Писна ми от простотиите на това министерство! Оставете началото на учебната година на мира! Изчистете съдържанието, дайте шанс да се упражнява новия материал. 98% от учителите и родителите не искат да се променя началото на учебната година!!! Какво не разбрахте?
18
1
 
18
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 2 години
Образователната ни система в недалечното минало бе за пример. Сега е пълен КРАХ в абсурдни измерения. Целенасочено, постоянно и съвсем с умисъл, управляващата клика срина изграждано с години ниво. Ширеща се неграмотност и нежелание за обогатяване. СРАМ И ПОЗОР, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!
17
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Традициите трябва да се спазват.Министърът да се захване със съществена работа вместо да отчита дейност с безмислени промени в графика.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началото на септември обикновено е доста топло, а господинът от удобния си климатизиран кабинет ще взима решение за промяна на учебната година. Хора които са извън реалност управляват и резултатите са видими. То щото началото на учебната година е проблема на резулатите от матурите и другите изпити, и това че завършват хора които едва четати пишат.
15
1
 
17
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Айде стига с псевдо-реформи! Или измислете нещо смислено, или оставете нещата както са си!
14
24
 
5
 
! Отговори
Подкрепа преди 2 години
Подкрепям тези идеи. Време е в изостаналото ни образование да започе да се случва нещо. Програмите отделно ще подобряват. Но това 3 месеца и половина лятна ваканция - никъде го няма. А не е като да сме най-образованата и просперираща нация...
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все умни глави се навъдиха , с една седмица повече ще преучат учениците. Напоследък всичко тръгва с Обратна Промяна.
12
3
 
26
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 години
Очилат костенурчо, учебната година започва на 15 септември, а може и на 30-ти и а свършва на 30 март! Какво е това 15-30 юни? Кво толкова учат през юни, бе, я си увеличи диоптрите! В учвебите програми има твърде много излишен материал! И без тва, ако светът скоро свърши, децата ще са си пропиляли времето за игра и семейството си! Мислете с празните си глави! Всъщност, това е невъзможно;)))
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не си измисляйте излишна работа в МОН. Достатъчно истинска и нужна има, която не вършите. Една седмица ли ви е проблемът? Разсипахте образованието тотално, особено последните 3 години.
10
3
 
40
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Добре, че на 15 септември този няма да е министър на образованието!
9
2
 
50
 
! Отговори
Вера преди 2 години
Пълни глупости..по-добре да погледнат учебниците, материала не е за възрастта им. Моя син е в 2ри клас и така е обяснена задачата,че аз се затруднявам. Да не говорим как може да има толкова издателства..математика на 10 издателства. С какво се различава математиката на просвета, просвета плюс, анубис...сигурно таблицата за умножение е различна. ПАРОДИЯ!!!