90 ученици учат в първото училище за украински деца у нас

Преподават бесарабски българи, има и доброволец руснак
13 май 2022 14:23, Анисия Иванова
76

Откриха първото училище за украински деца у нас. Основната цел е да могат да се адаптират по-лесно и да се впишат добре, когато са готови за влизане в български училища. На събитието присъстваха украинският посланик Виталий Москаленко и посланикът на Великобритания у нас - Роб Диксън.

"От септември месец тези деца, които искат, могат да се запишат в българската образователна система, които искат - в международни училища. Тези деца обаче имат нужда да бъдат помежду си, да имат по-голяма гъвкавост, от техен социум. И е много по-добре да бъдат в училище, пълно с украински деца, независимо каква програма следва - дали българска или украинска. По-важното е да са сред свои", подчерта собственикът на Британското училище в София Теодора Ненова в студиото на "България сутрин".

Украинското училище функционира от началото на месец април, финансирането е изцяло от Британското училище, което обаче има нужда от подкрепа от държавата.

"Ние поемаме всички разходи, намерихме финансиране за храната. Но не можем цяла година да финансираме такова училище. Затова търсим съдействие от фондации и институции - Агенцията за мигрантите, държавни институции. Британският посланик изрази готовност, но по-лесно би било да се кандидатства за финансиране за цялостен проект, отколкото за отделен елемент като изхранването", каза Ненова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че за държавата би било по-добре, ако подпомогне този тип плавна адаптация на учениците към влизане в българската образователна система.

"Според мен проблемът с украинските деца ще бъде доста голям в българските училища, ще им бъде трудно да се социализират. Може да се помогне за интегрирането им и след 1 година в едно българо-украинско училище те вече ще знаят достатъчно български, за да могат да се впишат в което и да е друго училище", подчерта Ненова.

В училището се преподава на украински и английски. В момента има 8-9 учители, при 90 деца са необходими 15-20.

"Има бесарабски българи, които са завършили университети в България и са готови да преподават. В момента имаме доброволец руснак, който е учител по математика, а преподава на децата роботика. В началото се е притесняваше как ще бъде приет. Децата първо питали учителите за кого са и ако са за Украйна, ги приемат. Явно човек, когато излъчва доброта и желание да помага, няма значение от каква националност е", сподели собственикът на Британското училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
12
 
! Отговори
От село преди 1 година
Абе аз като слушах дойчевелето си мислех, че аха утре Зеленски ще отвори първото украинско училище в Масква. А то какво било...
31
16
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз веднъж видях украинско дете да яде български сладолед и му го взех и го пребих пред майка му и му дадох сладоледа на моето дете, защото украинските деца нямат право да ядат сладолед пред нашите деца!
30
2
 
17
 
! Отговори
Да живей България преди 1 година
Медиите стига слугуване на Украйна и Македония това са вражи държави разберете.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак питам защо им давате училища като те не дават на българите там ни език ни училище моля проверете истина ви казвам
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяя ДА ПИТАМ НЕЩО УКРИТЕ ЗАЩО НЕ ДАВАТ УЧИЛИЩА НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА А МАЙНА И ГИ ТОРМОЗЯТ НИ ЕЗИК ДАВАТ НИ УЧИЛИЩЕ ИЕ САМАТА ИСТИНА МОЛЯ. ПРОВЕРЕТЕ
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
155мм selfpropeler гаубица. време за зареждане на 164 пълнителя - 8 минути. един пълнител - 21 снаряда . време за автоматична смяна на пълнителя - 30 секунди . 164*21 снаряда=3444 изстрела в рамките на две минути.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин 36 Обратното е България е майка на Русия.
25
3
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Ей, ало днес.бг, тук открито има нацистки призиви на ***, као е засигани инегъри веднга цензурирате !!!
24
13
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия е майка на България затова пребивайте украинските деца където ги видите!
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моя квартал още няма училище и детска градина, а от 10 години умуват да построят, а на украинчетата веднага им направиха училище... Значи можело...
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия за България ли са или за укрия? Ако са за Укрия да хващат пътя.
21
5
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До Руснак___Имате известно право, но за жалост русофилията ни я наложи именно съветската власт !!!___А тук в сайта са предимно ***... Но с тази престъпна война, русофилията, т.е. простащината намалява !!!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито!Сега да се погрижат и за българските деца защото много от тях нямат пари за учебници.**от първи до седми клас са учебниците са БЕЗПЛАТНИ а от юли тази година всички учебници от 1 до 12 клас ще станат БЕЗПЛАТНИ, трролллеей.
19
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нашите*
18
20
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Като гледам коментарите ви по-добре някой да пусне ядрени бомби в България и да ви унищожи злобния и чудовищен български народ!
17
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Синият и жълтият цвят ми дразнят очите, Жалка нация, за българските деца кога сте правили нещо, капачки ще събираме
16
11
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези деца са украински саботьори и са изпратени с цел да подкопаят русофилска българия! Ще взривяват мостове и пътища, а защо не и аец белене!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добре че са тръгнали на училище ама какви са тези работи кой за кого е и тогава го приемали.На първо място трябва да са българските деца много от които дори нямат пари за учебници.Ето тук един човек пише че детето му не е прието в детска градина.
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви специални училища! Ако ще учат тук - кандидатстват и учат по общия ред! Украински - вкъщи и в Британия! Тук - на български!Пък и за какво са им училища тук- те нали печелят войната?!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всяко българско училище заторено от бендерите в Украйна ние трябва да отворим по едно украинско тук, за да видят краварските чорбаджии, че сме верноподанически настроени.