Все по-млади хора желаят да станат учители

Дали по-високата заплата е достатъчен стимул
22 юли 2022 16:29, Йоана Цонева
25

"Важно е да стимулират учителите, но е много по-важно да се говори за качеството на образование - как да мотивираме и задържим младите учители в образователната система. Как образованието да стане ценност за учениците. Когато аз стартирах своята кариера, заплатата беше в пъти по-ниска от текущата и това не е бил мой основен стимул. За мен учителската професия е ценност, искам да дам най-доброто от себе си на учениците, защото те черпят от нас. Ние сме техния пример", каза учителят Силвия Итова пред Bulgaria ON AIR.

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище.

Увеличението е доста стимулиращо според колегата ѝ Стоян Димитров.

"Вече се забелязват и доста мъже, които кандидатстват за работата. Средната възраст започна да се понижава, което е доста хубаво. Тук не е важно точно колко пари ще вземеш, а колко ще се раздадеш, за да научиш тези деца и да постигнеш целите си. И в края на годината да си кажеш, че си е заслужавало. Учителската професия не е само да влезеш в класната стая. Трябва да бъдеш и психолог, за да разбереш тези деца", допълни той.

За него да бъдеш учител е призвание.

"Трябва да се вслушаме в самите деца, трябва да видим тяхното развитие, начинът, по който се предава самият материал и по какъв начин те го усвояват. Тук основна роля изиграват и родителите. В България вече са въведени и различни методи за разнообразяване на децата. Те имат тази петминутка в час, в която могат да се разтоварват", поясни Стоян Димитров.

Попитана какво трябва да се промени в учебниците, Силвия Итова отговори: "Образованието не е това, което е било преди 10 години. Виждаме как светът се променя, той е много динамичен. Важно е и образованието да върви с тази динамика. Важно е да се осъвременят учебните програми. По време на лятната академия моите учители активно преподават."

"Трябва да се чуе мнението на всеки един учител, а не да има една представителна извадка от 5000 колеги. Всеки един учебник е сложен, тук е ролята на учителя - по какъв начин ще пресъздаде, така че материята да бъде разбираема за неговите ученици. Един учител учи непрекъснато", категоричен е Димитров.

И двамата са съгласни, че стартът на учебната година трябва да си остане на 15 септември

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Все повече неграмотни и некадърни млади индивиди се пробват да станат учители и трагедията е огромна!!! Тотал щета!!! Учениците ги качват на черешата!!! Тези недоразумения не знаят нито да преподават, нито да изпитват, нито тестове и задачи да поставят, камо ли да оценяват! Някви *** стават учители по физическо и трудово и не знаят къде се намират....агонията е убийствена!!! От университетите приоритетно излизат патки и магарета!!! Да благодарим на ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ И ОРЕШАРСКИ, ДЕЛИГИРАН БЮДЖЕТ
17
3
 
15
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Разговарял съм със средностатистически млад даскал по математика. Трагедия. Тепърва я изучаваше, с моя помощ естествено. Аз съм инж. от старото поколение. Та така за даскалската полезност.
16
2
 
8
 
! Отговори
До коментар 1 преди 1 година
То трябва да има задължителен тест за психическа годност и преди да се разреши на някой да има дете . Иначе много народ се гаври чудовищно с децата си .
15
0
 
8
 
! Отговори
пери преди 1 година
Всичко тръгва от семейството.
14
7
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До До Хахахахахахахахах, до някъде е така! Нека пак повторя: УЧИТЕЛИТЕ са изтъкани от злоба! Наскоро говорих със стажан учителката на елитната Американска гимназия. Преподава фръцлата по химия. Знаеш ли какво ми каза: Децата са ***, но родителите им аса още по-***! И това е УЧИТЕЛ! На когото се плаща 2К заплата от родители, които вероятно си докарват над 50К заплата! Та, питах се аз докато я гледах тази прръддла: КОй е ***? И не е само тя! Масово са такива! И неграмотни!
13
3
 
8
 
! Отговори
пери преди 1 година
Продължавам коментара си. Ето това е причината за хала на образованието, не са учителите, чийто единствен келепир са заплатата и отпуската. Всичко останало е вредно за здравето им, но до обществото достига само колко са им вдигнати или ще им вдигат заплатите. Сърдете се на политиката на финансиране и най-вече на Даниел Вълчев персонално. Докато това не се промени, не чакай нищо добро.
12
0
 
15
 
! Отговори
До Хахахахахахахахах преди 1 година
Проблемът е, че хората са продукт на образованието. В университета не могат за 4 да се наваксат 12 години. А в средното оразование след реформата на Даниел Вълчев от 2007 година, която въведе делегираните бюджети и "парите следват ученика", учениците са бройка, която струва пари. Затова министерството и директорите притискат учителите да не оставят никое джереме да повтаря, без значение дали може да чете, пише и смята. Като мине нагоре без тези базови умения, резултатът е ясен.
11
8
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До пери, може :) И скоро ще видите как учителите ще бъдат премахнати от картинката! Държи им се сметка, защото са мързеливи, зли и неграмотни! Само се замисли, че само те имат сметка от това образованието да е разсипано. Иначе да ти кажа, че от 10 години обикалям училища и университети за да преподавам, защото учителите НЕ ЗНАЯТ! И не могат да преподават!!!! И искам да ги чуеш как говорят за децата, родителите, директорите И колегите си :) Злост до безкрай!
10
1
 
16
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Я пак? А дали някой си спомня колко издържат "младите учители"? Имаше статия и периода беше 3 месеца :)
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечер ставам учителка на съпруга си. Взимам една дебела сопа и го почвам, че пак се връща наквасен и е ходил по ку.ви
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, темата е пълна със зелени коне.
7
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
И аз съм преподавал --огнестрелно оръжие ( срелково оръжие) и боеприпаси !
6
3
 
30
 
! Отговори
пери преди 1 година
Ей, големи експерти сте всички. Всички разбирате от работата на учителя, ама ако решите да пробвате, ви давам точно три дни. Те и младите, дето искали да са учители, повечето издържат долу-горе толкоз. Максимум месец. Не е за всеки тая работа, най-малкото защото кой ли няма претенции към учителите и им държи сметка денонощно - родители, директори, министерството, обществото. За капак са и невъзпитаните деца. Да, определено е неблагодарна професия, ама без учители може ли?
5
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не желаят, защото тази професия е застинала в развитието си в 19 век. Срамуват се да бъдат такива и с право. Става така, че учениците знаят много повече неща от учителите и учителската роля се обезсмисля. Да се поограмотят малко с новите виждания за света, технически да станат по- грамотни, може и да имат някакъв авторитет сред учениците. Ама да ми вади дебелия хартиен допотопен дневник и да не може една папка да си сложи на десктопа...не стават.
4
5
 
7
 
! Отговори
Явор преди 1 година
По-добре барманче на моренцето, кеф хем парички хем почивчица на моренцето. Как да стана даскалче, ве с ония уругели на 100+ години там.
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат да влязат в лудницата, ще станат учители :))) Това е една от най-неблагодарните професии, не вервам, че има желаещи :)))
2
6
 
13
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Защо карате децата да зубрят глупости като после ще трябва да емигрират? В България няма добри работни места. Най-много получават хората които най-малко работят. Крахът от 1989 г. ще се повтори защото никой не си е научил урока. България се управлява от 50 години от хора без мозъци и без сърца.
1
3
 
27
 
! Отговори
педагог преди 1 година
Младите учители освен всички качества които трябва да притежават , трябва да бъдат и нормални, а не с психични отклонения. За това при кандидатстване за учител - задължителен тест за психическа годност , иначе рискувате бъдещите учители да Ви повредят децата.

Спонсорирани публикации