Учебната година започва с повече часове по три предмета

БЕЛ, математика и география ще бъдат удължени
26 авг 2022 12:30, Йоана Цонева
38
Учебната година започва с повече часове по три предмета
Снимка: БГНЕС

Повече часове по български език и литература, математика и география ще имат учениците в прогимназиалните класове от 15 септември 2022 г.

Това предвиждат обнародвани днес промени в Наредба 4 за учебния план, предложени от екипа на бившия министър акад. Николай Денков и одобрени от наследника му проф. Сашо Пенов.

Часовете се увеличават с половин час седмично и по трите предмета. По български език и литература промяната касае V и VI клас; по математика – V, VI и VII клас; по география – V клас.

Така седмичния брой часове за петокласниците се увеличава с час и половина (51 часа повече годишно); на шестокласниците – с един час (36 часа повече годишно); на седмокласниците – с половин час (18 часа годишно).

Още по темата
Продължителността на учебния час се намалява от 45 на 40 минути - предвиждат обнародвани също днес промени в здравна наредба. Те предвиждат задължителните и избираемите учебни часове в седмичното разписание да са:

- I клас – 22 учебни часа с продължителност 35 минути, като два дни са по пет учебни часа;
- II клас – 23 учебни часа с продължителност 35 минути, като три дни са по пет учебни часа;
- III и IV клас – 27 учебни часа по 40 минути, като два дни са по шест учебни часа;
- V и VI клас – до 32 учебни часа по 40 минути, като два дни от седмицата са по седем учебни часа;
- VII клас –до 32 учебни часа по 40 минути, като два дни от седмицата са по седем часа;
- VIII до XII клас – 32 учебни часа по 45 минути, като два дни от седмицата са по седем часа.

Училищата имат по-малко от месец да променят учебната си документация и програмите в училище.

През учебната 2022 – 2023 година учениците, постъпващи в VII клас, вместо учебния предмет компютърно моделиране и информационни технологии ще изучават учебния предмет информационни технологии с общ брой 36 задължителни учебни часа годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по физическо възпитание защо не увеличат часовете?! Погледнете си само тууулууупитее в къщи! Станали по 100 кила, на голямото междучасие разнасят хамбургери, пици, някои по две по три пици. В часовете по физическо бягат, стоят по пейките. Ужас!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееее, ама защо само по три предмета и само толкова увеличение? Трябва по всички предмети да е двойно увеличението. Минимум. Само не по физическо. Ще вземат да се пораздвижат децата, а това, както знаем не се толерира. А! И да намалят междучасията наполовина. Така гарантирано българската образователна система ще пожъне небивал успех. Всички деца ще станат гениЙ! Защото при такова количество няма как да е иначе. А качеството, то може да е нула или минус, но то е без значение. И ди о ти, сър!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ? "Учителите не трябва да имат постоянни договори." Подкрепям!!! При нас точно 7 клас дойде нова учителка по физика. Тая жена не си знаеше материала! Чак от училището се притесниха и разпитваха родители и ученици да споделят впечатления и случки. Но казаха, че имала договор за една година и чак след това ще могат да я сменят!?! Абе трагично! Пропиля годината на децата тая. Добре, че при нас са свестни и си учат сами въпреки учителите. Ама като ще учат сами, то за какво са им тези часове?!?
10
4
 
5
 
! Отговори
Пантелей Зарев преди 1 година
В гимназията, в 9-ти клас...по математика не смеех да не се подготвя всеки час. Имахме един господин, другарят Манолов, който яко ни мелешее, изкара някой на дъската да решава задача, не знае, ти извърти един във врата, та забиеш главата в дъската. С треперене влизахме в часовете му, учехме я като луди. Ама на кого ще се оплачеш в ония времена!? Това се толерираше. Най-много да те изключат от училището
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така! Още часове, в които да дремят докато учителите им разказват за личния си живот, за котката си, за почивките си и изобщо за всичко друго, но не и урока, а после трябва да си учат урока сами в къщи или при частни учители. Ей така се стимулира бизнеса с частни уроци!
8
2
 
6
 
! Отговори
До 49 набор преди 1 година
Тогава все едно сте учили повече.Стига глупости.
7
1
 
7
 
! Отговори
Моята племенница преди 1 година
в 12-ти клас не стъпи в училище. Само отсъстваше. Накрая си вземе матурата по БЕЛ с 4.25. Не знам как я допуснаха до матурите, куп отсъствия имаше. С едни гаджета, викам й - стига, маааа, стига с тия момчета, гледай си сега ученето, да се образоващ, мани ги тия гаджета, има време за тях, цял живот имаш на разположение за мъжете, но образованието е до време.
6
5
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Тия хора не се ли усещат, че само безмислени решения взимат.Вместо да товарят децата с безумно голям брой часове, да видят с какви учители разполагат.И да си зададат най-после въпроса защо родителите плащаме за учители в седми клас и за курсове в 12 клас.Толкова са ни читави преподавателите в училищата.Да не говорим и каква гавра си правят повечето с децата вместо да ги научат на нещо.
5
6
 
12
 
! Отговори
? преди 1 година
Учителите не трябва да имат постоянни договори. Ако някой е по-добър от мен следва да заеме мястото ми.А за учениците трябва да се въведе железен ред и дисциплина и никакви телефони. Както и сегрегация задължително в училищата. Парите да следват успехите, а не бройката. И трябва на случаен принцип всеки месец да се командироват учителите да изпитват учениците на случаен принцип. Кой на когото се падне. Друго спасение за образователната система няма.
4
1
 
1
 
! Отговори
Пришълеца преди 1 година
Със сигурност нямаме не само общо бъдеще:)))
3
5
 
5
 
! Отговори
49-ти набор преди 1 година
По мое време учихме всички предмети с еднакъв хорарирум, нямахме профили, както сега. Химия - 4 часа седмично, Физика 4, Биология 4, Математика 6, Литература 6, Руски език 6, Немски език 4, География 4, Музика 4, Физкултура 4, История 5. Но учихме и в съботите, понеже работната и учебната седмица беше шестдневна. А сегашните деца не знаят какво е да учат!
2
7
 
20
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Не е важно количеството, а качеството. Не увеличавайте часовете на децата, а въведете ежегодна атестация на всички учители. И без това 5 месеца от годината не правят нищо.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, сега като почнат да учат повече, то направо пушек ще се вдига и едни умни, умни ще станат! Брао! Решихме всички проблеми на образователната система!

Спонсорирани публикации