Без онлайн обучение повече, било катастрофално

Стаматов: Би било образователна катастрофа в пълния ѝ формат
Обновена: 1 сеп 2022 11:42 | 1 сеп 2022 11:42, Камелия Цветанова
32
Без онлайн обучение повече, било катастрофално
Снимка: БГНЕС

"В момента в училищните бюджети има средства с около 20% по-високи за енергийни разходи. Ако цените на парното не продължават да скачат драстично, има средства до края на годината. Проблем са училищата, които са на газ. Там сметките се очаква да бъдат не с 20% по-високи, а с 60%. Държавата трябва да помогне финансово на тези образователни институции целево", заяви пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище.

Стаматов е категоричен, че не трябва да има послания за дървена ваканция и преминаване към онлайн режим.
"Това е много опасно за националното ни бъдеще. Този онлайн формат, който имахме последните 2 години и половина, трябва да приключи, независимо от кризисните фактори, които ни очакват", смята той.

"Драматични са резултатите от националното външно оценяване тази година. Ако и тази година преминем към онлайн среда с лекота, това означава не криза, а образователна катастрофа в пълния ѝ формат. Този вариант на обучение изчерпа своите възможности още преди 1 година", коментира Диян Стаматов.

Цената на газа трябва да бъде компенсирана с приоритет за образователните институции, посочи той в предаването "Преди всички".

"Ако бъдат затворени детските градини, може да си представите какъв национален блокаж се получава за всички работещи. Това не бива да се позволява", коментира Стаматов.  

Директорът сподели, че през последните години, когато се е налагало в училището, което ръководи, да се намалява температурата в класните стаи по технически причини, това е водило "до много сериозни проблеми с родителите".

Той уточни, че в училището температурата  през зимата е 22-23 градуса и даде пример с европейски столици, които възнамеряват да я свалят до 19 градуса.

"Може би трябва да започнем да мислим в тази посока и то много сериозно, защото явно натам вървят нещата", призна Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
41
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
За пореден път казвам, че има ученици и студенти, които учат независимо дали са присъствено, дали са онлайн, дали има или няма ковид. Има и такива, които само си търсят оправдания. За мен като студент е по-добре онлайн, защото не уча архитектура, инженерство, медицина или фармация. Също така няма да пътувам постоянно и да плащам квартира. Онлайн обучението и онлайн изпитите за мен са много по- бързи и удобни. Нека дадат право всеки сам да избере как да учи.
10
6
 
16
 
! Отговори
съвет преди 1 година
Училищата на газ да минат на печки с дърва и въглища.А за да е по-тънка сметката, всяко детенце заедно с учебниците, по една цепеница и пет-шест бучки *** в раничката сутрин.......
9
6
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Опаааа, някои хорица се нагушиха и се "сетиха", че това е пълна трагедия!
8
16
 
32
 
! Отговори
Родител ИТ спец преди 1 година
Пълна катастрофа е неграмотността на самите учители, които не умеят да ползват компютри това е драмата застарял и оглупял учителски персонал. За по-големите деца трябва да си има задължително и опция избор по желание онлайн обучение. Талантливите деца задължително тряябва имат онлайн обучение и дори стаж практика за дистатционна работа към фирми.
7
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро,само у нас децата пропиляха толкова време онлайн!
6
23
 
18
 
! Отговори
Това е бъдещето преди 1 година
Онлайн и дистанционна работа има достатъчно професии и бизнеси за които може да се работи онлайн. Учениците трябва да развиват умения и навици за онлайн обучение и дистанционна работа.
5
1
 
28
 
! Отговори
хм преди 1 година
Миналата година го хвалеше
4
16
 
24
 
! Отговори
Онлайн преди 1 година
За големите ученици и по-високи класове има смисъл от онлайн обучение.
3
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое му е катастрофалното пускаш ги с онлайн уроци и да се оправят.Тва е бъдещето а не дрмане на последният чин а на първата редица зубрачките да възпроизвеждат механично като касетофони.
2
3
 
11
 
! Отговори
Европския Съюз преди 1 година
Ще ни порицае, че не сме цифровизирани
1
2
 
38
 
! Отговори
Що бре? преди 1 година
Свърши ли ковиТ цирка?!?