Огромен интерес от студентите към общежитията

Планира се наемите да не скачат
13 сеп 2022 12:13, Росен Стойчев
68
Огромен интерес от студентите към общежитията
Снимка: БГНЕС

Когато се увеличават разходите за парно и ток, има голяма вероятност това да се отрази и върху студентската общност – в частност за семестриалните такси.

Това каза пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. По думите му студентите вече са усетили това – в заплащането на наеми и на режийни разходи.

Парушев подчерта, че за октомври, ноември и декември 2021 г. студентите още не са получили компенсацията от близо 40 лева, която за януари, февруари, март и април ги е подпомогнала.

"До края на тази учебна година няма да бъдат увеличавани наемите, в по-голямата част от висшите училища", увери той след проведени разговори с представители на студентската общност от различни ВУЗ-ове.

Тази година интересът към студентските общежития е огромен – над 40 000 студенти са подали молба.

Още по темата
Миналата година са били 30 000.

"И това е на първо класиране. На второ може да има много повече, защото има хора, които са изтървали сроковете и не са си подали молбите. Много от колегите, между 5 000 и 10 000 човека изобщо не са подали такова заявление и тепърва разбират, че нямат дом."

У нас има около 140 студентски общежития. От тях около 100 са в прилично състояние, а другите 40 – в окаяно, стана ясно от думите на Парушев. Според него базата се е променила драстично с отпуснатите преди две години средства за ремонти, но помощта от държавата трябва да продължи.


Допълнителните средства за храноден и леглоден, за които студентите са настоявали при актуализацията на бюджета, са записани в постановление на Министерския съвет, което според Парушев ще спомогне да не се качат наемите. Средно наемът излиза между 60 и 80 лева.

"С тази финансова инжекция между първо и второ четене се надявам, че наемите няма да бъдат увеличени не само за календарната година, а за самата учебна година."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Проблемът в постовете ти е това арогантно отношение към т нар селяния.Чувство за преъзходство граничещо с нацизъм.Не си с нищо повече от всеки " - ТАка ли ве! Ама НИЕ сме с паричките! НИЕ държим имотите! НИЕ сме актьори, художници и музиканти! Вие какво сте? ОНеобразовани ЧАЛГАРИ ГНУСНИ! Вмесот да гледате магарета, коне и зайци, вие идвате, да ми се правите на хора. АХАХА!
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз с какво съм виновен,че съм четвърто поколение софиянец, че държавата ме наказва-и без финансово подпомогане от въпросните 40 лв, и без право да съм на общежитие, и при това съм с висок успех от следването." - На основание, че родителите ти имат поне едно жилищпе, както и че до 25 годишна възраст са длъжни, да ти оказват подкрепа, докато учиш, като логичното е, че ако си живял преди с тях, ще можеш да живееш пак.
63
0
 
0
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Ама то останаха ли софиянци в София? От моите детински познанства ситуацията е следната - По-напористите са в чужбина - Някои се залюбиха и отпътуваха в родните краища на полвинките си - Тези със силните родители си останаха да шефстват - Тези с доходи 2К или дечурлига се изнесоха в разни квартали. - Проидохите още живеят в центъра и се правят на салата всяка вечер.
62
0
 
0
 
! Отговори
данчо преди 1 година
Бил съм в студентски град, на моменти е доста затъпяващо, защото секяците дори не ступаха в София, а от блока с бурканите и в къщи Петък вечер.Мъкнат и жалките си селски гаджета и приятелите.Софиянеците си останах в детските стаи, притопляха си манджа без да си измият чиниите, дават им по някой лев за училище и им слугуваха.Никой дори не си помисли да идва в студентски град и сам да си движи живота.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 лв за селяните - Има лесно ве! Сменете си адреса 1-2 години преди да учиш и готово!
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнууусни селяни! Да вярт на село, да гедат прасенца, че да е по-евтино свинското, ами не да се правят на гражданина! Ясно ли е!
59
3
 
0
 
! Отговори
свинщина преди 1 година
Кой и защо реши да се раздават 40 лева за студентите от провинцията, но не и за студентите от София. Тези 40 лева, компенсация за високите цени трябва да бъдат изплащани на всеки студент! Това е направо изумително-помощ получават настанените в общежитие, но софиянец е без право да е на общежитие-в превод- и без право на тези 40 лв.
58
3
 
1
 
! Отговори
40 лв за селяните преди 1 година
Скандално е,че държавата демонстрира неприязън към софиянци, дотам,че въпросните 40 лева изобщо не се изплащат на студент от София. Селяните получават и субсидия за нисък наем, и директно кешови плащания от 40 лв-награда,че са от провинцията, а Софиянец-дори тези 40 лева няма право да получи. нима високите цениш не удариха и софиянци. Кой реши да не се раздават тези пари и на софиянци? Толкова ли държавата мрази собствената си столица,че наказва софиянци-студенти-без право на 40 лева помощ
57
2
 
3
 
! Отговори
40 лв за селяните преди 1 година
Държавното управление е в ръцете на дошли от провинцията. Резултатът е-не само,че софиянци-студенти нямат право да са на общежитие, нарадно с колегите си. Но държавата дава по 40 лв на настанени в общежитията-помощ заради високите цени, но 40 лв не се дават на софиянци-справка решение 202 на МС от 6.04.2022. Директно е ясно-софиянец няма право на тези пари, защото не е на общежитие, а не е на общежитие, защото същата тази държава му забранява да е на общежитие.
56
3
 
3
 
! Отговори
40 лв за селяните преди 1 година
Редно е софиянците да знаят-заради високите цени държавата дава помощ от 40 лв на провинциалистите, но тизи пари не се дават на Софиянци. Справка-Решение 202 на ВМС за подпомагане на настанените в общежитие. Тоест Софиянец не заслужава да бъде подпомаган, на равни основание със селяните, той сам трябва да изтърпи ударът на високите цени. ПОДЛО Е държавата да подпомага студенти, само на основание произхода-ако си селянин-с право на 40 лв, ако си софиянец-мидъл фингър. Без право на 40 лева!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донре де,пускаме те,обаче с това отношение ще си изядеш боя веднага.После ще те освидетелстват и ще се установи ,че си психо.
54
4
 
0
 
! Отговори
40 лв за селяните преди 1 година
Може ли пояснение за тези 40 лева месечна помощ-компенсация за високите цени пояснение-кой и защо реши да се дават на провинциалистите, и защо тези пари не стигат до Софиянци-студенти. Нима софиянец няма битови сметки? Грозно , гнусно и подло е държавата да дава предимство за селяните, а софиянец да е третира дискриминационно. Инфлацията удари както селяните, така и софиянци. само,че селяните получават безусловни 40 лв, а тези пари не се дават на Софиянци.
53
0
 
8
 
! Отговори
Абсурди бг преди 1 година
Ама аз нещо не разбирам.Мразиш провинцията,но се натискаш да живееш със "селянията" в студентки град.Сигурен ли си ,че си в ред?
52
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До до 40 Никъде не съм написал,че лишаването на софиянци от общежитие е правилно.Напротив,всички трябва да имат равен достъп до общежитие.Разделянето на студентите на софиянци и провинциалисти е социалистическа отживелица и трябва да се отмени.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига мрънка,бе мрън мръ...Дай си кин да ти пратим пари.Боже мой,да се мечтае за студентски град.Лудост някаква на това време.София за мен се провали като столица.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко студенти от провинцията протестираха,че техните колеги от София са без право на общежитие, и без право на 40 лв. Кяакъв е този селски егоизъм. Колегите ви от София втора категория ли са, защо не поискахте софиянци да бъдат третирани еднакво.Кой реши тези 40 лева да не се дават и на Софиянци.Кой реши студент от София да е без право да живее на общежитие, само по причина,че е от София.Схванете го-никъде по света няма подобна забрана, а си с предимство за общежитие в родния град.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си четвърто поколение софияниц ,намери рода си преди това,да видиш в кое мизерно село са били.*** там ,може да намериш нещо.Т....н
48
1
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Какви са тези 40 лева помощ , и защо тези пари не се раздават и на студентите от София.Кой реши ,че студент от София е втора категория студент, и няма нужда от тези пари?Това е изумително-само защото лице е от София е наказан без финансово подпомагане. Кой реши,че тези пари няма да се дават на Софиянци?
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът в постовете ти е това арогантно отношение към т нар селяния.Чувство за преъзходство граничещо с нацизъм.Не си с нищо повече от всеки в Бг.Впрочем откъде иде самучувствието ти пред търновлия,силиатренец,русенец,варнвнец и тн.Защо София да не е селяния,а те да са??!Не можеш да разбереш,знам,такива като тебе не схващат даже колко са глупави.Пак ти казвам,кажи си и ето да ти дарим пари като си толкоз беден.
46
5
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Селянино, аргумент ад хоминенм не е аргумент. Факт е,че комунистическата забрана софиянец да е на общежитие е безобразие , и дискриминация на паза месторождение. Аз с какво съм виновен,че съм четвърто поколение софиянец, че държавата ме наказва-и без финансово подпомогане от въпросните 40 лв, и без право да съм на общежитие, и при това съм с висок успех от следването. Аман от предимство за селянията! Докога бе, комунизма преди 30 години падна, а в стуселски град си е направо жив комунизма!