Целта на МОН: Децата в класните стаи тази година, а не пред компютрите

Пенов: Да забравим недостатъците на дистанционната форма
24
Целта на МОН: Децата в класните стаи тази година, а не пред компютрите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече обявихме още преди един месец, че максималната цел, към която се стремим, е присъствено обучение в училищата, да забравим недостатъците на дистанционната форма на обучение и само във форсмажорни обстоятелства, наистина в извънредни обстоятелства, да се търси онази най-добра форма, която би допринесла за по-доброто образование на нашите деца. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, след като участва в тържеството за откриването на новата 2022/2023 учебна година в двора на 18-то Средно училище "Уилям Гладстон" в София.

Още по темата
"Вече обяснихме с министъра на здравеопазването, че целта ни е за максимално присъствено обучение, при възможност с най-малка изолация на учениците", подчерта образователният министър.

На въпрос, че все още има недостиг на учители, министър Пенов каза, че това са временни затруднения, които се преодоляват на място със съответните директори.

Днес е свещен ден за българското образование, нека да гледаме с позитивизъм и да отчетем добрите неща, които се случват в образователната система. Нека отчетем взаимното доверие между родители, ученици, учители и директори, и взаимната помощ, която те си оказват, за да имаме добра образователна среда, пожела образователният министър, цитиран от БТА.

Той каза, че днес ще отиде и в Карлово, където имаше пострадали училища в карловските села от наводненията. Информирани сме за ситуацията в училищата в селата там, ще започне присъствен учебен процес, уточнена е и транспортната схема, обясни министър Сашо Пенов.

Попитан дали държавата ще осигури средства за училищата, които се отопляват на газ, министър Пенов отговори: "Ние сме в бюджетна процедура и във връзка с индивидуализацията на ситуацията във всяко конкретно място ще се преценява по какъв ред, в рамките на закона, ще се преодолеят евентуалните затруднения във връзка с фактическата ситуация в страната".

Служебният министър на образованието пожелала честита учебна година - на настоящите и на бъдещите ученици. Нека всички си спомняме с добро времето, в което сме били ученици, добави проф. Пенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: училищеСашо Пенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Голямо постижение ще е. Цел номер едно. Какво обаче ще правят в стаите само даскалите си знаят. Ще си мерят задниците и ще се гримират. Всичко друго само не и да учат.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, а как ще стане онлайн обучение, ако има режим на тока???
17
0
 
12
 
! Отговори
надявайте се преди 1 година
Като почнат да спират тока и скочат цените на отоплението драстично, май ще си висят вкъщи. Басирам се, че хич не е мислено как ще събират две смени ученици в светлата част на деня по училищата.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фифа 23 излиза на 2 Октомври - след тази дата няма да ги видите по стаите.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе истината, както винаги е по средата. Онлайн обучението е чудесно нещо за тези, които имат самосъзнание и критично мислене да се развиват. Обаче това трябва да е в комбинация и с учители, които се справят с компютрите. Ако едно от двете липсва, нещата не се получават както трябва. Със сигурност не е подходящо за ученици, които нямат желание да учат, както и за учители, които ще гледат компютъра като голям камък. А до сега се видя, че има и от двата вида и учители, и ученици и затова не става.
14
2
 
6
 
! Отговори
Милиционерът преди 1 година
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ : Всички Шофери по големите градове да ВНИМАВАТ МНОГО да НЕ блъснат някой ПИЯН СЕДМОКЛАСНИК ИЛИ ДРОГИРАНА ОСМОКЛАСНИЧКА !!!!! .......
13
13
 
7
 
! Отговори
Петър Илиев преди 1 година
Да се върне дистанционното обучение. Вече 3 години дистанционното обучение се доказа като подходящо за българските условия и даде добри резултати. Нека то да стане стандарта за БГ училището.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то изцяло зависи от управляващите. Ако са корумпекта, подчинени на фармамафията, ще им изядат още една безплодна година с домокибик.
11
5
 
3
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Децата от провинцията ги пускайте в дървена ваканция, държавата ни може да спести средства. Само в столицата да са присъствено, там и без това държавата плаща гоялма част от цената на парното.
10
0
 
5
 
! Отговори
LBN преди 1 година
Дано имат парно тази година...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, за какво й е на касиерка в Лидъл или на общ работник на Сточна гара да висят пред компютрите - така или иначе по-умни няма да станат. По-добре направо им пишете тройки и да не ходят 8-ми клас, че да харчат държавни пари.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска да учи, ще си учи и от плажа дори с книжката в ръка. Който иска да бере малините на запад- ей го на, прав му път. Социални контакти има и без класна стая. Поканиш си приятни семейни приятели няколко семейства, игри на двора или вкъщи и ето ти прекрасни моменти. Едно време доста отсъствах от училище- на море до късно до края на октомври по екзотични почивки, зимата- на ски по няколко седмици. Имам много приятели и прекрасна професия отлично платена, защото ученето си е в мислите ми.
7
5
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Реално 15-ти септември е неучебен ден и ден за кафенца на родителите с учениците. Трябва да го обяват за ден на заведенията и баровете. 15-ти септември първи неучебен ден и ден на питейните заведения. Имам двама гимназисти. Днес нищо не учеха но за сметка на това заведенията около гимназията се пукаха по шевовете и правят обороти.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнете небето над вас, вижте решетките и кажете дали скоро няма да излезнат онлайн децата.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спрете да с занимавате с тоя грип, целта ще се изпълни!
4
9
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Първия неучебен ден отмина.Не разбирам експертите от МОН.По цяла година се чудят как да наваксат учениците пропуснат материал заради ковид манията а когато имат прекрасна възможност за това я пропиляват.Ето например 15 септември.Защото 15 септември е неучебен ден?Това тържествено откриване на учебната година може да се състои на 14-ти който иска да отиде.Или пък нека да е на 15-ти но да е един час и след това да има учебни часове. Защо се пропилява цял ден. Същото е и с 30-ти юни.Защо не се учи?
3
8
 
4
 
! Отговори
IT Бог преди 1 година
Честно казано и в даскало трябва да се пред компютри а не да се кьорат в някви тетрадки и книжки
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, че това им е целта, как иначе? Но на въпрос от родители ще могат ли да ги уверят, че децата ще учат присъствено тази година, са започнали да мънкат, че всичко зависело от Министерството на здравепогазването... Кот кажат, когат кажат от МЗ, това! А пък вече сред учителските среди се говори, че от 15 октомври ще са онлайн... Иначе целта на МОН е децата да са в класните стаи, даа...
1
1
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А даскалите ще ги учат ли на нещо или пак само ще си вземат заплатите?Гледам тука в изцяло Мюмюнизирания ни район диваците уж на училище ходят ама след години пак толкоз неграмотни излизат че и български не могат да приказват!