Българското образование без стратегическа цел, работи се на парче

Дори се разрушават структури, които вече са работили, смятат експерти
2 окт 2022 12:35, Петя Славова
12

Образованието е стратегическа цел, но според специалисти се работи на парче, без програма. Според бишвия ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев, дори се разрушават структури, които са работили добре. 

В специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог" той посочи, че България е от държавите в ЕС с най-многобройни малцинства, за които образованието не е приоритет.

Проф. Илчев се обяви за категоричен противник на случващото се във висшето ни образование. Според него ще стане трудно обединението на университети у нас. Гостът обаче изтъкна, че нашето висше образование е на нивото на средноевропейското висше образование.

"Проблемът е в нашите глави, не толкова в организацията на образованието у нас", каза още той.

"Беше направена катастрофална глупост - придобиването на степени и звания се подчинява на един глупав счетоводен маниер. Броят на точките е даван от хора, които имат малка представа какво се крие зад тях", подчерта проф. Илчев.

Директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев посочи, че в средното образование има политическо говорене, а основен акцент са заплатите на учителите.

"Нямаме дългосрочна визия как трябва да изглежда нашето образование. Същественото е на какво искаме да научим нашите деца и как да го направим, а не кога ще започна учебната година. Нашето средно образование е на доста добро ниво и създаваме подготвени кадри. За съжаление, най-добрите 15% от учениците заминават на запад. Следващите 20-25% се разпръскват и е много трудно на българските университети да привлекат достатъчно мотивирани студенти", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Тонев е на мнение, че трябва да си поставим три цели - стратегия за бъдещето; да се даде повече власт на експертите и по-малко на политиците; обществото да подкрепя образователната система.

Бившият министър на образованието и настоящ ректор на частен университет във Вилнюс проф. Сергей Игнатов се съгласи, че нямаме визия за българското образование в дългосрочен план, както и че партиите не обсъждат темата за образованието.

"След спечелването на изборите забравят всичко, което са казали. Има няколко политически сили, които правят опити да имат дългосрочна визия. В някои отношения има постъпателно развитие. Вдигането на заплатите не запушва пробойните, но все пак е по-добре да бъдат по-високи, отколкото да ги държим на аскетични заплати. Правим мъчителни стъпки към пренастройване на образователния модел", заяви той.

По думите му българското образование е на и над средноевропейското ниво.

"Има много причини за нихилизма. Той се базира на непознаване на света. Българското образование е на високо ниво, но е неизпълнима мечтата да имаме еднакви училища. Трябва да се пренастроим, че в образователното пространство ще живеем в дигитализиран свят. Дигиталната трансформация ще се задълбочава", добави проф. Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Трябва българското образование да се признава извън България" Ами то и без това се признава в повечето държави. Както средното, така и висшето. Иначе нямаше да го има изтичането на мозъци. Младите хора с некачественото ни образование ги разграбиха като топъл хляб на запад, вие си живейте в измисления свят, в който всичко родно е некачествено.
6
1
 
1
 
! Отговори
Sd преди 1 година
Работи се по чужди програми разработени от НПОта трябва да се прекрати това!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Броят на точките е даван от хора, които имат малка представа какво се крие зад тях" ....... Сетихте се. На всеки е ясно, че който се стреми да натрупа точки, ще го направи, особено ако не го бива в друго освен да трупа точки. Както се казва, за CV-то. Използвачите и нагаждачите са с предимсво. Винаги е било така, и изглежда така и ще си остане...
4
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Сам си казал и потвърдил.Безумието е на високите етажи.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1. Не е точно така. Зависи от кой университет е това образование. Да се говори общо за всички е безумно. Докато не се закрият поне половината "университети", средноаритметичното качество ще е печално ниско. А най-новите поправки в законите, регулиращи висшето образование и получаването на научни степени, са дебилни и пагубни.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва българското образование да се признава извън България. Нашите ученици и студенти са подготвени на много високо ниво и трябва да има автоматично приравняване към другите вузове.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското висше е като захарен памук.Просто изглежда примамливо за децата.