Явор Колев: МОН да въведе програма за безопасен интернет

Основно място на сексуални насилници са игровите платформи
23 ное 2022 13:56, Анисия Иванова
17
Явор Колев: МОН да въведе програма за безопасен интернет
Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и експерти по киберсигурност да подготвят и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап. За това настоява експертът по киберсигурност Явор Колев, който се включи във Велико Търново в националната кампания "Пази детето в интернет".

По данни на Европол за миналата година киберпрестъпленията са се увеличили с 300%, включително и срещу деца, а най-разпространеното е сексуалното изнудване на децата, коментира Колевцитиран от БНР.

"Основното място, където се срещат сексуални насилници са игрови платформи, които са насочени към деца на възраст между 7 и 9 години.", обясни той.

В рамките на кампанията "Пази детето в интернет" в страната се провеждат срещи и открити уроци с деца и учителите им, на които се дават съвети как да постъпват подрастващите, какъв е профилът на сексуалния интернет насилник.

Важна е ролята и на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят, коментира Явор Колев. По думите му проблемът расте с децата и с раждането на детето то влиза в проблема и родителите трябва да са подготвени, защото те са първата преграда.

Колев призова във всички полицейски структури в страната, а не само в ГДБОП да има експерти по киберсигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А програма за лобиране в полза на корпоративния софтуер няма ли да предложите?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН да прекрати използването на продукти на М$ за обучение на учениците. Има безплатен софтуер с отворен код!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН да направи разследване защо и как се ликвидират училищни библиотеки!!!! В нашия университетски град с уж култутна история директорът на езиковата гимназия Димов ликвидира училищната библиотека. Директорът е млад, на около 30 г, историк и политическо лице, кандидат за депутат беше 2 пъти от листата на ГЕРБ, и то в предни позиции. В училищните библиотеки има много ценни книги и албуми, които ако сега се печатат, боха стрували поне 50 пъти по-скъпо.Има книги на различни езици.За мен е умнишлено
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сертификатчета ще има ли?
5
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 1 година
Стига сте давали трибуна на мало....умници.....
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не беше ли оня дето ловеше 15 годишни, че шервали отренти и краквали игри? Мале-мале
3
0
 
9
 
! Отговори
Ясен преди 1 година
Още глупости, с които да товарите даскалите. Спрете се вече бе!Пак някой да се гуши, за сметка на чужд труд, да усвоявате( крадете) без да сте си мръднали и пръста.
2
0
 
7
 
! Отговори
Я си гледайте... преди 1 година
Ще щем вече да ни спасявате!
1
0
 
6
 
! Отговори
Хора пазете се преди 1 година
Засякоха терористични клетки в МВР, в почти всички ОДМВР съществуват полицаи които се занимават с тероризъм - убийства, изнасилвания, симбиоза с ОПГ-та, следене, подслушване и изтезания!От кой да се пазим от мутри или полицията!?