Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас

Проектът започва от следващата учебна година
23 фев 2023 20:32, Анисия Иванова
118
Въвеждат по 5 часа военно обучение за 10 и 11 клас
Снимка: БГНЕС

Въвеждат военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Това предвижда проект на нова наредба за обучението на българските граждани за защита на отечеството, публикувана на сайта на Министерския съвет, в портала за обществени консултации. Вносители на проекта за министрите на отбраната и образованието - Димитър Стоянов и Сашо Пенов.

В наредбата се предвижда учениците да придобиват военни умения в часа на класа. Те ще разполагат с 5 учебни часа в 10 клас и 5 учебни часа в 11 клас. Заниманията по военно дело ще започват от 1 декември и ще продължат до края на учебната година.

Обучението ще се разделя на два етапа. Учениците в 10 клас ще придобиват умения като усвояване на знания за защита на родината, оказване на помощ от населението при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на военни боеприпаси и др. Учениците от 11 клас ще научат историята на въоръжените сили на страната, участието на Република България в мисии и операции извън територията на страната, видовете екипировка на военнослужещите в различните видове въоръжени сили и др.

В наредбата се посочва, че часовете ще бъдат водени от военнослужещи или цивилни представители на Министерството на отбраната в присъствието на класния ръководител, съобщава "Фокус".

До 15 юли на съответната година директорите на средните училища ще трябва да изпратят доклад с данни до съответните структури към Централното военно окръжие за това в колко паралелки от 10 и 11 клас ще се провеждат съответните занятия по военно дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време в казармата имахме часове по ЯХБЗ (Ядрена, Химична и Биологична защита) Сред войниците бе известна като.. Яхай Хойя Без Задръжки..
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60. Да бе, ти ще ми казваш какви са точките от договора с НАТО. Да не си го държал в ръцете си този договор? Пишело това, пишело онова. А едно голямо краварско Му-у-у пише ли.
48
1
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 година
БомбаНдировка е велика дума :)
47
1
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Войната е страшно нещо навремето виетнамци работници в кремиковци са ни расказвали - как човек изгаря от напалмат за секунди като жива факла , на сьседно тяхно семейство детето се родило с -2 глави като минавали самолетите и пръскали с оринж джунглата кьдето се криели от бомбандировките - дьржавата го отнела и повече не го видяли
46
1
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Не стреляйте пожалуйстя - я сдаюсь :)
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе краварите винаги измислят такива имена като Патриотичния акт в който няма нищо патриотично, а дава извинение службите да те подслушват и.н. законно. Тук ни представиха обучение на българските граждани за защита на отечеството, а това не е никаква защита щом ще пращат наши военни в чуждата държава Украйна. Дори натовска държава да е нападната не сме длъжни да помагаме това е една от точките на договора на НАТО.
44
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тука в Горна баня като бях малък по цяла нощ се чуваха стрелби и спях като къпан, щото имаше сигурност. Чуваше се как стрелят с ПКТ до безобразие. Минаваха танковете три пъти седмично пред над към Суходол. Сега *** :)
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военото обучение в Българските училища ще се свежда до това да научат учениците как да кажат на Руски:" Не стреляйте, предавам се"
42
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да милитаризиране децата ни, фуражки мръсни. Защитата на отечеството не е никаква чест и достойнство, още по-малко пък най-голямата чест и достойнство, както пише в изостаналата ни феодална конституция. Ще се постарая всяка вечер след поредния част патриотична пропаганда, детето ми да получава не по-малко противоположно антипатриотично просветление. Индоктринациите на Родината в главата на детето си няма да търпя по никакъв начин.
41
0
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Чета дивотии ще бягаме в саудитска арабия ми то с много паеи се бяга там , бедни украинци видяхте ли на морето избягали от войната
40
1
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Войната е оправдана когато се отбраняваш. Българите си имаме дума за това - бран. Не сме губили битка, но не искаме да печелим войната, защото трябва да окупираме/поробим други създания на Господ. Само българите и нациите с български ген заслужават да живеят на тази платформа.
39
1
 
5
 
! Отговори
Alex преди 1 година
И въпреки, че сме в НАТО, ще разглобяваме калашници. Гола вода сме :) нищо против калашниците нямам :)
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бягаме като бежанци в Дубай и Саудитска Арабия. Що пък не малко ли техни събратя от Ирак, Сирия и т.н. се натресоха тук?
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лина ти нали бе вьрла гербаджиика и почитател на бойкоИли като станавьпрос за децата размисли набьрзо
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45 НВО го имаше само в 10 клас целогодишно по 2 часа седмично, но не си спомням кога го спряха. Вероятно когато премахнаха казармата.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората които пуснаха милиони талибани да минат незаконно границата ни убиха полицаи и продължават да нахлуват незаконно ще бранят отечството пази боже.
34
0
 
16
 
! Отговори
Lina преди 1 година
В ефира на бнт лорер и Митов си се взеха. Коалиция на войната е поръчана, ще бъде реализирана след изборите. България не е във война с никой, но това не е гарантирано след изборите.
33
1
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Как ще се защитят децата като не са ходили войници , хайде ние сме стари ще бьдем в тиль да правиме чай и да мажем филии с мас и сланина на натовцитеАко недай боже се стигне до най лошото
32
0
 
5
 
! Отговори
ам'чи тъй де... преди 1 година
До Анонимен 39 До малко след като ни навести ''демокрацията''
31
1
 
5
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
До Анонимен 36 Хубаво, но сега това твоето HBO е Home Box Office....................