Родители и учители се надяват бомбените заплахи да останат в миналото

МВР издаде процедура за реакция в подобни ситуации
5 апр 2023 19:44, Йоана Цонева
4

След редицата от евакуации на училищата родители, учители и ученици се надяват бомбените ваканции да останат в миналото.

Според разписаните вчера процедури за реакция при получена заплаха в училищата последната дума за напускането на сградата е на МВР. Опасността от подобни ситуации обаче остава.

Според експерти по киберсигурност защитата на голяма част от мейлите на училищата не е на необходимото ниво.

Последната учебна седмица преди пролетната ваканция на учениците започна с напрежение – отново заради бомбена заплаха.

"Това са всички родители. Всеки трябва да излезе от работа. Това са три дни. Утре е четвърти ден, в който няма да отидат на училище. След това е ваканция, оставете нашето неудобство", коментира възмутен Петър пред Bulgaria ON AIR.

Няколко часа след поредното заплашително писмо по пощата стана ясно, че вече е ясна конкретната процедура за реакция в подобни ситуации. Тя съдържа 25 основни пункта, според които учителите също ще трябва да претърсват класните стаи при сигнал за взривно устройство.

Съобщението със заплахата трябва да се снима, но няма да може да се публикува свободно в интернет без разрешение - нещо, което досега директорите правеха. След получаването на заплаха няма да следва непременно извеждане на всички от сградата и преустановяване на учебния процес.

"Най-различното е, че на финала решението се взима от полицията, от Министерство на вътрешните работи, от протокол, който заедно с директора, разписваме. Това се отличава съществено от досегашната изключително безхаберна ситуация", заяви директорът на 119-о СУ - Деян Стаматов.

"От миналата седмица сме подложени на психически тормоз. Продължава топката да се хвърля в МВР. Те вървят след заплахите. Първо трябва да направим защита, а след това тази защита да работи. И ако се случи инцидент, след това да работят", на мнение е експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов.

В очакване протокола за реакция при бомбена заплаха да даде резултат и родители, и учители остават в готовност за евакуация.

"Занапред, дори да има един процент опасност от подобни терористични дейности, трябва да се предприемат действия, защото няма половин човешки живот и полицията трябва да е винаги толкова бдителна за ситуация свързана със заплахи", каза още Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
нннн преди 1 година
Модернизирайте учебното съдържание, и това не значи ,,по стъпките на левски в гугъл мапс,, а модерно научно-техническо съдържание.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми то туй е смисъла на електората - да се надява, да гласува и да плаща данъци

Спонсорирани публикации