Проф. Пимпирев: Антарктида крие много тайни за науката

Тя е бъдещето на човечеството, смята изследователят
11 апр 2023 12:20, Анисия Иванова
35
Проф. Пимпирев: Антарктида крие много тайни за науката
Снимка: Bulgaria ON AIR

31-вата българска национална антарктическа експедиция се завърна успешно. Нашите учени прекараха един месец на остров Ливингстън. Експедицията остава в историята на нашето корабоплаване, тъй като за пръв път български военен научноизследователски кораб стигна до бреговете на Антарктида.

"Това беше уникална експедиция, която чакахме дълго. За първи път България стана равнопоставена на другите полярни държави, защото има и собствен полярен кораб, който стигна до остров Ливингстън с български флаг и екипаж", каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в студиото на "България сутрин".

По думите му вече сме доказали на морския свят, че български военен научно-изследователски кораб може да плава в най-суровите води на планетата.

"Той още не се е прибрал. В момента преполови Атлантическия океан - доста лоши атмосферни условия, но се движи уверено към испанското пристанище, където е спирката му", обясни проф. Пимпирев и отбеляза, че корабът е и учебен.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че досега сме разчитали на чужди кораби и въпреки това учените ни са успели да поддържат 30 години полярната база.

"На връщане на кораба качихме научните образци. Проектите са ни разнообразни, пробите ще дойдат на 2 май - тогава се предвижда корабът да акостира в пристанище Варна. Ние носим и около половин тон научни проби и на нашите комшии - турските полярни изследователи", обясни директорът на Българския антарктически институт.

Според него Антарктида е бъдещето на човечеството, защото е най-късно открита и крие много тайни за науката.

Техническият прогрес през последните години е променил много Антарктида, каза проф. Пимпирев.

"Антарктида е част от нашата планета. Това е бялата ни планета. Тя е бъдещето на човечеството. Там има много полезни изкопаеми. А те са ценни, тъй като от тях се добиват метали, без които не можем да имаме технически прогрес. Антарктида има особен статут - управлява се от договора за Антарктика, в който има две групи страни. 29 страни са пълноправни членки, една от тях е България. С кораба скочихме в по-нова категория - към развитите страни", отбеляза гостът.

Проф. Пимпирев обяви, че вече се подготвя 32-рата българска антарктическа експедиция и изрази надежда корабът да тръгне по-рано - 1 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Моля човечето сложило минус, да напише колко кинти сме спечелили да момента от тези велики "експедиции"?
28
2
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Хитрец, който е намерил ниша. Кой как я нареди върху гърба на народа. България няма да си върне и 5 % от разноските, които се правят за тези излишни експедиции. На гол тумбак - чифте пищови. А Пимпирев ще живее дълго и ще ци.ца до смъртта си. Изглежда здравеняк.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нафирев хайде спри се! На тоя му личи, че е водкаджия.
26
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
всеки може да го направи.въпроса е че има военни кораби и те спират , не ти дават да продължиш натам..
25
2
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Аз лично никог ане съм искал нищо ''европейско'' нито пенсия нито измислените им ценности, които никой и не разбра какви са точно, ти ако ги искаш БАСТА в европа и не пречи тук.
24
7
 
6
 
! Отговори
asd преди 1 година
До Анонимен 23Такива като теб са нашият проблем. Каква европейска пенсия искаш като си строил комунизъм? Каква европейска пенсия искаш като гласуваш за Възраждане? Даже и тая ти е много, трябва да е руска пенсията ти, щом толкова ги обичаш. 200 лв ти стигат. Нищо де, продължавайта да гласувате срещу ГЕРБ и ще си спомните какво беше преди тях-.
23
0
 
13
 
! Отговори
проф. Компирев преди 1 година
Антарктида крие много тайни, как съм се напивал и разклащал студентки!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са направо смешни, какви експедиции изобщо какво правят тези "изследователи" там нямаме нужда от такива екскурзианти, има по-важни неща в държавата които трябва някой смел политик да отиде до Брюксел и да постави нашите изисквания, като начало минимална европейска пенсия от 800 евро.
21
1
 
11
 
! Отговори
Ламбо преди 1 година
Така да я наредиш , другите дават пари за почивка , а той взема пари от почивка , дай боже всекиму , ама как ????????????
20
2
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Един с Една 14 Много си дипломатичен. Не е мега досаден , а отвратителен.
19
6
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Ако имаме правителство, да спре веднага този безсмислен разход .Години на ред този проф. Тантилев ходи на Антарктида на почивка, без никакъв принос за държавата.Кой ще му потърси сметка за похарчените пари ? Чий го търсят Тантилев в Антарктида и Путин в Украйна ?
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, и плоскоземец имало надолу... ХАХАХАХАХ, неуважаеми плоскоземецо, докажи теорията за плоската земя - тръгни от една точка само в една посока, и ако теорията ти е вярна, то все някъде трябва да стигнеш до края на плоската земя! Ако не успееш да го направиш, то отиди на психиятър, да прегледа дали не ти е плосък мозъка!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспиратори, там има и таен проход, където е скрит Хитлер и големците от Третия райх, и от там управляват човечеството, нали така?!? ХАХАХАХА
16
2
 
10
 
! Отговори
Про Финфиреф преди 1 година
Обаче се върнаха със самолета, защото корабът се клати и им става лошо и без да се нафиркат до козирката.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПИМПИРЧО, НЕ ДРЪНКАЙ БУЛШИТС, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ЛЕДНИКОВАТА ЕПОХА!...
14
1
 
12
 
! Отговори
Жоро Павето преди 1 година
Е кво има ....сняг и вода...и без да харча кинти и да се разкарвам до там може му кажа на този хрантутниик.
13
6
 
12
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Оффффффффф този пък с тая антрактида взе да ми става мега досаден
12
7
 
17
 
! Отговори
обективен преди 1 година
30 години някакъв измислен дядка си прави кефа за наша сметка.30 години бедната ни държава хвърля пари на вятъра.Че и кораб му купиха на стария измамник.Макар че света не познава такова животно като "военен научно-изследователски учебен кораб".Колко подобни напълно ненужни институти като "Балгарския арктически институт" на дедо Ристо ,издържаме?ЗАКРИВАЙ И НА БОРСАТА!
11
6
 
9
 
! Отговори
50 НС преди 1 година
Този изобщо не мисли за глобалното затопляне. Особено през летните месеци. Така е с професорите, които все разчитат на пари от държавата. Между впрочем, както и политическите лидери на страната, наречена България, а не Антарктида. Такива са мутрата от Банкя, Мустафата от Турция, Ниновицата от Крушовене и останалите им. Честита да им е Новата 2023 г. на желаещите да управляват фалиралата България. Депутатите дори не знаят от коя партия са ги избрали.
10
8
 
20
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Колко ни струват на нас данъкоплатците , екскурзиите на бай Христо Пимпирев?Оправихме ли България ,че тръгнахме да оправяме Антарктида?Страната ни е залята с бок.лу.ците на Европа и даже от Африка , а дъртия безделник харчи милиони за кефа си.На кой му пука какво има на Антарктида?За децата на София и Пловдив няма детски градини ,за изкуфелия бай Христо пари бол.