Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."

Тя е част от инициатива за подкрепа на четенето
Обновена: 18 апр 2023 11:11 | 18 апр 2023 10:24, Стела Стоянова
358
Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."
Снимка БГНЕС

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото, в което има еротични елементи и вулгарни думи, не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги купят. Инициативата е с подкрепата на МОН и Държавната агенция за българите в чужбина.

Родителите посочват като пример следния откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

„Това е иначе един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за използване от деца в 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, казва пред bTV Живка Банчева, майка на ученичка.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха, и ги обсъдихме с директорите на училищата“, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова. Очевидно обаче прочетени са били само анотациите, а не книгите.
Според Павлиткова книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: Да пробудиш драконче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Радославе, доста от родителите са отървали децата, така е. Обаче за това вина има и държавата. Трудно е да спреш детето си, да не излиза след 22ч., когато другите масово излизат. Ще бъде отлъчено и подигравано, малтретирано. Даже и да си много строг, ако детето е по-буйно, няма да те слуша изобщо,а ще ти прави напук. Лесно е да се говори, ама като ти дойде на главата ....
185
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 209: проблема с джендърството е като с наркотиците. Ако ловиш дребните дилърчета които обикалят около училищата, ти не решаваш проблема.Просто го забавяш с няколко дена. Същото е и когато се реагира на тази или друга книга.Ти ловиш дребните дилъри и спираш за 2-3 дена симптома.Утре друга книжка ще дойде на мястото на тази и пак 5-6 месеца по късно ще ревнете.Първо трябва децата да им се изгради имунитет, а това е правилното възпитание.На второ място са държавните служители които го разрешават
184
4
 
3
 
! Отговори
до Радослав преди 1 година
Радославчо мойто момче философ нямаш деца нали? Таквиз кат теб съм ги слушал, слушал дето не знаят къде се намират ама дават акъл.
183
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 209: драго комунистче. Хайде да не се изкарваме нещо което не сме! Книгата може да е грешна, но ако родителите бяха на място, то нямаше тази книга да е проблем защото щяха да са реагирали още преди да е стигнала до училищата! Ако родителите си вършеха работата нямаше 17 годишни да се колят по клубовете. Нямаше 12 годишни да са наркомани. Нямаше да се тревожите за джендърството. Книгата и проблема с нея е симптом, а не причина за проблема! Ако искаш да се реши проблема тръгни от първоизточника
182
3
 
11
 
! Отговори
az преди 1 година
Казвам го като гей жена, която всекидневно се сблъсква с хомофобия, толерантност/липса на толерантност и приказки за *** измислена идиеология, опорочаване на деца и тн. Такива простотии като тези, написани във въпросната детска книжка са абсолютно недопустими. Недопустимо е малолетни деца по какъвто и да е начин да биват излагани и облъчвани с неща, които само ние по-големите 'имаме' право да разбираме или ползваме.
181
10
 
4
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Не мога да разбера защо занимават петокласници с книжки, описващи драматичните междуличностни отношения сред мъжкарският руският държавен елит??
180
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са лево-центриска банда, натеглиха заеми и раздодоха на пенсиите, подклаждаха инфлацията с инфантилната идея на Кокоро, че ще прибира повече ДДС. Те са вредни за БГ и трябва сами да се разкарат, иначе при втори провал ще има революция.
179
4
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Радослав: Трябва и Путин да намесиш, за да бъде пълна аргументацията ти.
178
3
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Герб уж са евроатлантик, а пълни до пръскане с дърти БКП-ци, половината им политика е как да национализират това или онова частно начинание, а останалата е нови и нови данъци за да има за повече държавни служители. ПП и ДБ и те уж дясно ориентирани, а само пенсии и МРЗ им е в устата.Кое е по важно?Едната думичка която да ти привлече вниманието или цялата картинка която да ти покаже, че нещата не са такива каквито са?Всичко започва и завършва с вас!Децата ви ще са такива каквито вие ги възпитате!
177
2
 
8
 
! Отговори
Ето го автора преди 1 година
Ако някой не е разбрал, Радослав е псевдонима на автора на това "Да пробудиш драконче". Каква му е сексуалната ориентация не е сигурно, но от всичките му постове се вижда, той трябва да го е писал това за "дракончето". Във всичко друго вижда проблем, но не и в написаното в книжката.
176
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 181: същото е и с изказванията на Копейката, онова нещо с чантата била и болен сидеров. Феновете им уж големи националисти, уж лепят по старото БМВ ликът на Васил Левски, но всяка вечер гледат с настървение битието на актрисата от поредният турски сериал по босфор тв.Това, че идолите им защитават националните интереси на Русия не е важно, защото обличат тези интереси в уж български идеологии. БСП от една страна против джендърството, а от друга винаги са се застъпвали за електората от махалите
175
2
 
8
 
! Отговори
5и клас преди 1 година
Дочуто от 5-и клас ученици: Ще гледаме гой прно, нормалното ни умръзна. Толкова за родителските илюзии........
174
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 181: ти правиш ли разлика между знание какво е нещо и как се пише точно? Това, че на теб са ти го сложили си е твой проблем. А факта, че може да се остави нещо което да ви се набие в очите и да ви отвлече вниманието от цялата история е показателна за това колко лесно може да хванеш за носа "пишман националистите" и да ви поведат за нослетата в желаната посока. Според теб как индивиди като Боко, Кирчо, Копейка и тн. събират последователи? С думи правилно поставени от текстописци!
173
2
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Писача на детското...фентъзи да бъде издирен от родителите и да бъде...посъветван,така че да го...запомни и да си го повтаря и на сън. Друг начин няма,защото...демокрацията не значи...слободия,а съблюдаване на установените морални норми,порядки и традиции в обществото ни от векове.
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък в пети клас в миналия век слушахме на касетофоните одата за Кънчо п-т-одеров. Сега, не казвам, че нищо ни няма, но...нищо ни няма !
171
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не се е коментирала темата за секса между ученици и учители, когато аз бях ученик! И не виждам причина или нужда за това! Особено в момента, когато под мощно и агресивно влияние на злонамерени "адженди" вероятно ще се набляга на хомосексуализъм, транссексуалност и прочие безумия и извращения!
170
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАКТ те така или иначе ще ги правят тия неща, може би по-добре някой добър чичко направо да им ги покаже в училище? Абе вие въобще какво имате в главите? ТИЯ СА НА 11 ГОДИНИ БЕ! КАКЪВ СЕКС И ЛАПАНЕ! ПЕДОФИЛИ ОТКАЧЕНИ!
169
3
 
12
 
! Отговори
А истината всъщност преди 1 година
До истината - малко по малко се придвижва бариерата към нормализиране на педофилията. Ако не го виждате, явно не гледате. Единадесет годишни и секс нямат по никакъв начин място заедно! Особено в учибище! Това е абсурдно, ненужно, извратено и подозрително!
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххаха, оправихте ми деня!
167
2
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 година
Олеле милите деца, дано с тях работят екип психолози иначе ще им остане травма за цял живот.Я малко по-сериозно, моля.