Нужно ли е военното обучение на учениците в 10 и 11 клас?

Коментар на Диян Стаматов и Пламена Николова
28 апр 2023 09:17, Анисия Иванова
171

Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците.

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще вербувате ученици за армията ли? Убий.ци.
32
10
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Тук в Малта няма как да пращам детето си на такива обучения. Казах ви искате си соц *** и ще я имате. Преди 16 години завърших образованието си, кандидатствах за работа в Малта и ме приеха. Сега се смея, как и 30 години избирате наследниците на комунизма да ви управляват, и още го сънувате.до преди 4 години се връщах за да виждам дядо и баба, но те почнаха. Сега нямам и намерение да посещавам България. Оправяйте се по отделно
31
4
 
10
 
! Отговори
Горките ще преди 1 година
Ги пращат да защитават евроамериканските ценности в окопите в Бахмут, Тайван и навсякъде където Чичко Сам защитава хигемонията си!
30
0
 
6
 
! Отговори
Матрософ преди 1 година
"Как били облечени армиите?"Това пък е последното нещо което иска да знае ученика.Абе вижте учебните програми на водещите демокрации.Стига сте търсили работни места за военни пенсионери.Например в часове по военно дело в далечните 1967 и 1968г.,първи и втори курс на техникум,темите бяха:превръзки на рани,видове рани на глава,крайници,торс.Изгаряния.Бойни отровни вещества:видове и поражения.Поражения от атомен взрив.Топография и ориентиране и т.н.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам военните дейностти да се плащат от парите за пенсии и данъците на хора над 50. Понеже са най активни в подкрепа на военщината. :)
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван не е Китай, както и Украйна не е руска. Ще ядете бой и на двете места комунделлии.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че е нужно военно обучение на учениците, след като родителите им така яростно и бясно гласуват за все същите псевдо-евроатлантици!
26
3
 
10
 
! Отговори
Требва си преди 1 година
Нали ще ги прощат да защитават родината ..в Тайван!!
25
3
 
9
 
! Отговори
Требва я преди 1 година
Нари ще ги пращат миротворци у Донбас ;)
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия доказа ,че казармата е ненужна. По време на войната имаха казарми и всички стари соц порядки. В крайна сметка загубиха войната за 14 дни. Като това е най бързо загубената война . Може да проверите.Това доказа,че трябва професионална армия с хора които имат нужните физически и психически качества. Следващото е модерна военна техника и тактика. Все едно всички да станем боксьори:)) или Певци :)) НЕ е сериозно.
23
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво пищите за общо 10 часа обучение, за обща култура стигат. Трябва и в тази насока да я имат
22
2
 
11
 
! Отговори
до Сър Пичук преди 1 година
Доста удобно прегръщаш идеята точно когато на господарите ти им изнася да се въпзитават децата ни на любов към войната. Надали би си пратил детето доброволно да му пълнят главата в светлината на днешните събития, обаче го раздаваш ербап по сайтовете.
21
9
 
0
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Значи на 17 си дете, а на 18 мъж? Аз влязох в казарма на 18 години и 3 месеца. Пак ви казвам това искахте. По времето на соца не мрънкате, но сега мрънкате. Щом си искате соцае търпите
20
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
На днешните унисекс момченца жилка няма да им дам да стрелят ,те искат АК ?!!
19
5
 
17
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Ако правителството тайничко планира МОБИЛИЗАЦИИ в близко бъдеще ..... ДА, НУЖНО Е военно обучение . Все пак пушечното месо трябва да знае поне как да държи автомата .
18
0
 
9
 
! Отговори
до Сър Пичук преди 1 година
"Децата в средното? 11 клас си на 18 години. В казармата се влизаше на 18."--------------Ако в 10-ти клас (когато ще им четат лекцията) си бил на 18 на твое място бих си задал въпроса какво се е объркало.
17
0
 
4
 
! Отговори
Старшина-школник преди 1 година
Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено!
16
2
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Каквото и да ви говорят,знайте ,че става дума за пари !!!! Нужно е ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ !!! НАЛИ РАЗНИ БИВШИ ПЕСИОНЕРИ ПОЛКОВНИЦИ И ПОДПОЛКОВНИЦИ ЩЕ ГО ВОДЯТ КАТО ПРИ СОЦА ! ТРЯБВА ПАРИ ДА ПАПАТ ! ТИЯ НИКОГА НЕ СЕ НАЯЖДАТ !!
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как точно сега се сетиха да възпитават децата колко е важна "защитата на Родината" а не през който и да е произволно взет момент от историята през последните 30 и кусур години. Намерения на "поръчителите" прозират дори през привидно патриотичните нотки на посланието.
14
4
 
13
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Да нежно е, както и 2 години казарма. Не за пращане на фронтове разбира се. Просто за да станеш човек, трябва да си бил в казармата. За жените също задължително военно обучение. Дали за жените трябва да има казарми, да трябва да има обособени за целта места, до да влизат само доброволно.