Ученици ходят на училище с лаптоп, без раница с учебници

Технологиите не са самоцел, а имат добавена стойност
16 май 2023 14:02, Анисия Иванова
25
Ученици ходят на училище с лаптоп, без раница с учебници
Снимка: БГНЕС

Средното образование в момента в България се намира в много ключов етап от развитието си. Има възможност да се направи осезаем скок напред в дигитализирането на учебния процес. Страната ни ще получи доста средства по Фонда за възстановяване и устойчивост, част от които са за образование. Така всяко училище ще получи стотици левове за създаването на СТЕМ центрове. Това каза Станислав Христов, мениджър "Бизнес развитие" към Центъра за творческо обучение, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Подготовката на учителите и тяхната квалификация ще бъдат ключови, за да може, когато се осигури този СТЕМ център с различни технологии в него, те да са се чувстват добре подготвени, да се чувстват в свои води и да работят с тези неща, подчерта Христов.

Центърът за творческо обучение пренася добрите световни практики в българското образование, като се опитва да ги адаптира по възможно най-добрия начин за нашата реалност, така че учителите да имат най-голяма полза от това и съответно учениците да се възползват по най-добрия начин от знанията, които получават от учителите, разказа събеседникът.

"Чрез програмата ни, наречена Google сертифицирани трейнъри, се подготвят  хората, които на практика обучават учители да работят с технологиите и за това как да направят ученето по-интересно”.

Най-успешният модел, който сме адаптирали за българското образование, е учениците да ходят на училище с лаптоп без раница пълна с учебници и тетрадки.

"Вчера завърши първата паралелка, която започна работа по модела през 2018 година в езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив. Вече 100 училища работят по този модел в цялата страна, а паралелките са около 500... Когато учениците работят по този модел, те се чувстват много по-ангажирани в самия процес, защото не са пасивни получатели на информацията, а активно я създават”, изтъкна Христов.

По думите му използването на дигиталните технологии не означава, че децата задължително трябва да не са във физически контакт.

"Дигиталните технологии е редно да се използват и в класната стая. Именно тук е ролята на учителя да направи така, че технологиите да не са самоцел, а да имат добавена стойност за учениците и за това какви знания получават  те. Тоест не да се научим да работим на компютър, а да използваме компютъра като инструмент, който ни дава знания”, категоричен бе събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е близкото бъдеще. А по-нататък няма и лаптопи да носят.Училищните чинове ще са със тъч-скрийн.Ще се пише и чете направо върху чинът.Всеки ученик ще се има код/парола и ще може да влиза в ъкаунта си който е свързан директно със МО.Това е бъдещето.Краснописът и правописът ще е физическа дисциплина.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно как това ще помогне за по-доброто образование... Скандално е колко много хора и в момента са неграмотни, не могат да напишат 2 изречения без правописна грешка, а и колкото и да е технологичен света, в който живеем, не мисля, че ползите от писането на ръка могат да бъдат отречени.
21
0
 
6
 
! Отговори
Не зная преди 11 месеца
На очите им как ще се отрази това.
20
2
 
6
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Ми то май по скоро учениците ще трябва да обучават учителите как да използват лаптопа като инструмент за получаване на знания.
19
0
 
5
 
! Отговори
Octacore преди 11 месеца
Голям процент от завършващите средно образование са функционално неграмотни, а за учениците тук е по-добре да носят лютив спрей или други средства за самозащита, отколкото лаптоп.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Просветата ни я напълниха с украинци , ще берем ядове
17
0
 
6
 
! Отговори
Кольо Гилъна преди 11 месеца
Така и така висят по цял ден на телефони и таблети, нека ги използват и за нещо полезно, не само тик-ток да зяпат с празен поглед, така впрочем може и интерес да се запали някакъв ...може да се пробва поне.
16
3
 
17
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Твърдо ЗА. Малката е 1 клас, раницата и тежи 11.3кг , мерих я на кантара, само се хаби хартия. Има лаптопи,таблети всичко е цветно и добре обяснено в мрежата. Само кинти за учебни тетрадки и учебници, колко дървета са дали зян.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така и трябва, за да са в крак с новите информационни технологии и обучение. Времето го изисква. Ние ходехме на училище с тежки чанти пълни с учебници и тетрадки, бележници с оценки и какво ли не....което си беше романтично за онова време, но днес е outdated. След време и ходенето на училище ще стане излишно, всеки ще си учи от къщи.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези които казват че им са много тежки раниците. В някои бели страни много добре е измисленолаптопи и то по-скоро таблети предоставени от училището,се използват само за търсене на информация,която я няма в учебниците. Другото е химикалки и учебници и тетрадки.Даже и интерактивни дъски нямат.А обикновена бяла дъска и туш се използва. В къщи се взима само това което е нужно за да се направи домашното,всичко друго остава в училище в шкафчето. Става дума за Финландия.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Става дума за усвояване на големи суми от държавни поръчки. Лаптопите са много зле, с по 4GB RAM. Не стават за абсолютно нищо, най-много да вбесят който се опитва да ги използва. За съжаление под благовидния повод на образованието просто пак се краде, даже се вреди на децата.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накрая няма да знаят как да пишат. Като има дадат да попълват разни бумаги по разни администрации,няма да знаят как името си да напишат с химикал
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Номер 6, ти имаш ли идея колко килограма учебници ги карат да носят вместо лаптоп? С ръчна количка ли да ги бутат?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глупости,затова ли децата на милиардерите и шефове на технологични компании пращат децата си в училище където се учи по нормалния начин?И в детски градини с нормални старомодни играчки?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ааа може и само телефон! Те и без това като пишат, буквите ги рисуват!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То хубаво има добавена стойност, но когато базата е пълна нула,, става направо нелепо.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак като носят лаптоп е добре, можеха да не носят нищо :)))
6
2
 
20
 
! Отговори
За 2 преди 11 месеца
Именно - химикалка и лист, абсолютно задължително. За да работят всички части на мозъка. Статията си има своя собствена добавена стойност - тя е реклама на модерен балон.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Технологиите може и да имат добавена стойност, но тя и добавената стойност май си е самоцел.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
с каквото и да ходят, нивото им на учениците толко падна че сме последни в Европа по всичко.