Бизнесът натиска МОН за промени в план-приема на вузовете

Той е одобрен от служебния кабинет
15 юни 2023 16:22, Стела Стоянова
27
Бизнесът натиска МОН за промени в план-приема на вузовете
Снимка БГНЕС

Новият просветен министър проф. Галин Цоков е пред сериозен проблем - да одобри или не план-приема в университетите за 2023/24 г., подготвен от служебното правителство.

Към предложения план-прием вече бяха отправени сериозни критики от депутати, синдикати и работодатели, а от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) дори смятат да призоват за промени лично премиера акад. Николай Денков, пише "Сега".

На заседание на просветната парламентарна комисия в средата на май стана ясно, че служебното министерство, ръководено от проф. Сашо Пенов, е зарязало досегашната политика по преструктуриране на приема в университетите - вместо да предложи повече студенти по технически и инженерни науки, от каквито икономиката ни изпитва сериозен недостиг, екипът му предложи за догодина увеличаване на бройките за масови направления като икономика, туризъм, национална сигурност и др. За сметка на тях пък е планирано намаляване на студентите по математика, информатика и компютърни науки, транспорт, здравни грижи (в което се обучават медицински сестри), както и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми.

"Предложеното е обратно на потребностите на бизнеса и пазара на труда. Обратно на всичко, което правихме предходните години. За периода 2015-2021 г. намалихме приема в икономика със 73,6 %, в администрация и управление - с 80%, психология - с 57%, политически науки - с 62%, обществени комуникации - с 69%, право - с 40%. Не защото в тези направления няма търсене на специалисти, а защото имаме общ недостиг и начинът да обезпечим професиите, при които заради недостига на специалисти търпим най-големи загуби, е да ограничим професионалните направления, в които имаме най-висок процент нерационално търсене на висше образование. От друга страна увеличихме приема в инженерно-техническите, педагогическите, природо-математическите и аграрните професионални направления. Пазарът на труда и пазарът на висше образование са два отделни пазара с различна логика и мотивация на търсенето. Основен инструмент за тяхното обвързване е именно план-приемът. Без преструктуриране не е възможно", коментира във Фейсбук профила си бившият просветен министър Красимир Вълчев.

По думите му очевидно при изготвянето на приема са доминирали други съображения, но не и потребности на обществото и на икономиката. "Надявам се новото правителство да не одобри план-приема в този му вид и да продължи политиките, които провеждахме предходните години", казва той.

Работодателите заявиха, че диалог с тях при подготвянето на план-приема е нямало, както изисква законът. "Всяка година правим препоръки към план-приема. При министър Вълчев работеше, последното заседание беше при министър Денков. От тогава досега на национално равнище диалог няма с министър Пенов. Няма диалог!", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Те подготвят писмо до премиера акад. Николай Денков, с което настояват да спре предложения от служебния кабинет план-прием - според него следва още да се намалят направленията, които не дават добра реализация, като туризъм, обществени комуникации, икономика, филология, за сметка на инженерните и технически кадри.

"Бях поставен под напрежение от гледна точка на това, че трябваше да подпиша приема, който беше подготвен за обществено обсъждане", казва пред "Сега" министър Цоков. "Това, което е смущаващо и за мен, е, че в някои професионални направления, които са свързани с професиите на бъдещето, няма нарастване на бройките, но това евентуално ще го комуникираме със становището на финансовото министерство и МС. Иначе други инструменти в момента нямам. Ако забавим подписването на приема, няма да прием в университетите наесен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
учете нищологии и бъдете безработни - глупавите се хвърлят на дизайн всяка шлюхава е дизайнерка
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
програмистите са като джедаите , владеят силата . а от другите нищо не става..
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да си довърша коментара - ако се стремите към пари по-добре станете пр0ститутки ако ставате въобще.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много хора срещам които са се били пробвали в ИТ и нещо не им се е получило. Ами то ако от малки не решавате задачи и се стремите за нещо само заради пари по-добре станете ***.
24
1
 
1
 
! Отговори
6 преди 10 месеца
Това образование е съвсем сбъркано!В Т-я Оневерситет учат спецевалности,които са с нулевя рилизацее!къту зоотехника,екуномикъ,икулогее,питагоикъ и пр.Милиони левове похарчени за нищо като че ли *** ни управляват!?Е, няма как да вървим напред!
23
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Какви потребности на икономиката? Навсякъде слагате свои хора, тръгнали сте да търсите специализирани кадри! Навремето проф. Христов, последния ден като раздаваха дипломите, изнесе една реч, в която каза. Ние не ви подготвяхме за техници, а за инженери. Като има да решите задача, вземате си лист, записвате си какво ви трябва и отивате в библиотеката. Не е нужно да откривате топлата вода. Днес май бизнеса и политиците бъркат техника с инженера и това е проблемът!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как мислите, ако се въведе предмет "МЪРЗЕЛ", по какъв начин ще се провежда испита? И как може да изкараш шестица?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви инженери и ит специалисти чакате вижте резултатите от матурата по математика преди да я премахнат
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Римски(византийски) императори, почти всичките от български произход:"Максимин Тракиец 238г - роден в Силистренско село, Мизия","Деций 240-251, роден 201г до Срем, Панония(Долна Илирия)","Гал 251-254г, роден в Мизия(библейският цар Саул)","Клавдий II Готски 269-270, роден 215г в Далмация(Горна Илирия)(Библейският цар Давид)","Аврелиан 270-275,роден 212 в Серм, Панония(Долна Илирия)(Библейският цар Соломон)","Проб 276-282, роден 232 в Серм, Панония(Долна Илирия)"
19
1
 
6
 
! Отговори
Митьо Кеша преди 10 месеца
Тоя скапан бизнес като иска нещо, па да вземе да субсидира некви специалности и да си произведе специалисти. На приказки всички големи отворковци. Но като требе да се даде некой лев, аре, то виж сега, нали разбираш, война, стгнация, коронки, от 40 кладенеца оправадания.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Книга Царства: "Там където е погребан Адам(император Максимиян Херкулий), то там е и Голгота. Средновековните иконописци винаги са рисували черепа на Адам в подножието на Христовия кръст на Голгота. Много е важно да установим кой е Адам и къде е погребан. Така виждаме къде е бил библейския Иерусалим и къде са се състояли евангелските събития. В Сердика(Иерусалим) е бил този прословуд Давидов град, където са биле погребвани всички илирически римски императори.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Локация на следните библейски топоними: Июдея=Тракия, Романия; Бения=Беника; Идумея=Македония; Филистимска област=Истамбулска; Самария=Сърбия; Аедом= Молдова; Моав=Влахия; Галилея=Галия; Финикия=Венеция; Сион=Цепион; Бет сур= Баткун; Битлеем=Филипопол(дн. Пловдив); Град Тир=град Дурацио, Драч; Сидон(Капернаум в Новия завет)=Дубровник; река Йордан=река Дунав; Мътво Море=Черно Море; Исраел=Илирик; Ветил=Търново; Десетоградия=Палестина; Етиопия=Ботия; Ефрат=Марица; Китим=Кутмичевица
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако има много икономисти - имаме общество от измамници , ако има много прависти почват да се съдят за дребни работи .. Ако има много инженери - те ще направят индустрия , ще намерят начин.. Пример за общество от инженери е Иран , който има хиперзвукова ракета , а САЩ и ЕС нямат.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време в планината от едната страна на реката е имало женски манастир - където са ги обучавали за женските работи, че са женски пингвини, а от другата мъжки манастир - където са ги обучавали за мъжките работи, че са мъжки пингвини. Науката е ставала вечерно време в реката! Знанието е станало толкова високо, че сме открихме и северния и южния полюс на земята!... а сега най-големите училища са кръчмите! Там в кръчмата можеш да станеш исторически професор по пиене на Ракия!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като направите един милион места за инженери трябва и да ги запълните. Хората не искат инженерни специалности, защото са трудни за завършване и после са ниско платени. А какво иска бизнеса не е като при бай Тошо да те разпределят в завода и айде.
13
2
 
4
 
! Отговори
Среден род Мн. число преди 10 месеца
Тоя "униерситет" е направен с пари от английските масони по онова време , предатели от самото си създаване се бълват там, истината боли хах
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На колониите не е разрешено да стават инженери , математици и физици.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това политиката на ПОСОЛСТВОТО ... Единствената надежда за по-добър живот е да станеш програмист и инженер.. Посолството ви отнема надеждата..
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз завърших икономика и научих, че лявата ми ръка има 5 пръста "Палец, Показалец, Среден пръст, Безимен и Кутре" и че и дясната ми ръка има 5 пръста "Палец. Показалец, Среден пръст, Безимен и Кутре" и като събереш пръстите на двете ръце стават 10. Но не можах да си намеря работа и отидох и завърших медицина и там научих, че като хванеш с петте си пръста на дясната ръка инжекцията - се получава ШЕСТОПРЪСТАНАТА РЪКА. Сега съм лекарка Инджекторка! Бия Инжекции на поразия с Шестопръстната Ръка!
9
3
 
0
 
! Отговори
Да се знае преди 10 месеца
В инженерните и технически науки има предимно мъже. В социалните, икономически и хуманитарни науки има предимно жени. Но планът на ЕС е да се превърне в матриархат и затова политиката е такава. ИК и повечето права на жените са само едно звено от цялостната стратегия.