Бизнесът натиска МОН за промени в план-приема на вузовете

Той е одобрен от служебния кабинет
15 юни 2023 16:22, Стела Стоянова
27
Бизнесът натиска МОН за промени в план-приема на вузовете
Снимка БГНЕС

Новият просветен министър проф. Галин Цоков е пред сериозен проблем - да одобри или не план-приема в университетите за 2023/24 г., подготвен от служебното правителство.

Към предложения план-прием вече бяха отправени сериозни критики от депутати, синдикати и работодатели, а от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) дори смятат да призоват за промени лично премиера акад. Николай Денков, пише "Сега".

На заседание на просветната парламентарна комисия в средата на май стана ясно, че служебното министерство, ръководено от проф. Сашо Пенов, е зарязало досегашната политика по преструктуриране на приема в университетите - вместо да предложи повече студенти по технически и инженерни науки, от каквито икономиката ни изпитва сериозен недостиг, екипът му предложи за догодина увеличаване на бройките за масови направления като икономика, туризъм, национална сигурност и др. За сметка на тях пък е планирано намаляване на студентите по математика, информатика и компютърни науки, транспорт, здравни грижи (в което се обучават медицински сестри), както и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми.

"Предложеното е обратно на потребностите на бизнеса и пазара на труда. Обратно на всичко, което правихме предходните години. За периода 2015-2021 г. намалихме приема в икономика със 73,6 %, в администрация и управление - с 80%, психология - с 57%, политически науки - с 62%, обществени комуникации - с 69%, право - с 40%. Не защото в тези направления няма търсене на специалисти, а защото имаме общ недостиг и начинът да обезпечим професиите, при които заради недостига на специалисти търпим най-големи загуби, е да ограничим професионалните направления, в които имаме най-висок процент нерационално търсене на висше образование. От друга страна увеличихме приема в инженерно-техническите, педагогическите, природо-математическите и аграрните професионални направления. Пазарът на труда и пазарът на висше образование са два отделни пазара с различна логика и мотивация на търсенето. Основен инструмент за тяхното обвързване е именно план-приемът. Без преструктуриране не е възможно", коментира във Фейсбук профила си бившият просветен министър Красимир Вълчев.

По думите му очевидно при изготвянето на приема са доминирали други съображения, но не и потребности на обществото и на икономиката. "Надявам се новото правителство да не одобри план-приема в този му вид и да продължи политиките, които провеждахме предходните години", казва той.

Работодателите заявиха, че диалог с тях при подготвянето на план-приема е нямало, както изисква законът. "Всяка година правим препоръки към план-приема. При министър Вълчев работеше, последното заседание беше при министър Денков. От тогава досега на национално равнище диалог няма с министър Пенов. Няма диалог!", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Те подготвят писмо до премиера акад. Николай Денков, с което настояват да спре предложения от служебния кабинет план-прием - според него следва още да се намалят направленията, които не дават добра реализация, като туризъм, обществени комуникации, икономика, филология, за сметка на инженерните и технически кадри.

"Бях поставен под напрежение от гледна точка на това, че трябваше да подпиша приема, който беше подготвен за обществено обсъждане", казва пред "Сега" министър Цоков. "Това, което е смущаващо и за мен, е, че в някои професионални направления, които са свързани с професиите на бъдещето, няма нарастване на бройките, но това евентуално ще го комуникираме със становището на финансовото министерство и МС. Иначе други инструменти в момента нямам. Ако забавим подписването на приема, няма да прием в университетите наесен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
учете нищологии и бъдете безработни - глупавите се хвърлят на дизайн всяка шлюхава е дизайнерка
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
програмистите са като джедаите , владеят силата . а от другите нищо не става..
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да си довърша коментара - ако се стремите към пари по-добре станете пр0ститутки ако ставате въобще.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора срещам които са се били пробвали в ИТ и нещо не им се е получило. Ами то ако от малки не решавате задачи и се стремите за нещо само заради пари по-добре станете ***.
24
1
 
1
 
! Отговори
6 преди 1 година
Това образование е съвсем сбъркано!В Т-я Оневерситет учат спецевалности,които са с нулевя рилизацее!къту зоотехника,екуномикъ,икулогее,питагоикъ и пр.Милиони левове похарчени за нищо като че ли *** ни управляват!?Е, няма как да вървим напред!
23
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Какви потребности на икономиката? Навсякъде слагате свои хора, тръгнали сте да търсите специализирани кадри! Навремето проф. Христов, последния ден като раздаваха дипломите, изнесе една реч, в която каза. Ние не ви подготвяхме за техници, а за инженери. Като има да решите задача, вземате си лист, записвате си какво ви трябва и отивате в библиотеката. Не е нужно да откривате топлата вода. Днес май бизнеса и политиците бъркат техника с инженера и това е проблемът!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как мислите, ако се въведе предмет "МЪРЗЕЛ", по какъв начин ще се провежда испита? И как може да изкараш шестица?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви инженери и ит специалисти чакате вижте резултатите от матурата по математика преди да я премахнат
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Римски(византийски) императори, почти всичките от български произход:"Максимин Тракиец 238г - роден в Силистренско село, Мизия","Деций 240-251, роден 201г до Срем, Панония(Долна Илирия)","Гал 251-254г, роден в Мизия(библейският цар Саул)","Клавдий II Готски 269-270, роден 215г в Далмация(Горна Илирия)(Библейският цар Давид)","Аврелиан 270-275,роден 212 в Серм, Панония(Долна Илирия)(Библейският цар Соломон)","Проб 276-282, роден 232 в Серм, Панония(Долна Илирия)"
19
1
 
6
 
! Отговори
Митьо Кеша преди 1 година
Тоя скапан бизнес като иска нещо, па да вземе да субсидира некви специалности и да си произведе специалисти. На приказки всички големи отворковци. Но като требе да се даде некой лев, аре, то виж сега, нали разбираш, война, стгнация, коронки, от 40 кладенеца оправадания.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Книга Царства: "Там където е погребан Адам(император Максимиян Херкулий), то там е и Голгота. Средновековните иконописци винаги са рисували черепа на Адам в подножието на Христовия кръст на Голгота. Много е важно да установим кой е Адам и къде е погребан. Така виждаме къде е бил библейския Иерусалим и къде са се състояли евангелските събития. В Сердика(Иерусалим) е бил този прословуд Давидов град, където са биле погребвани всички илирически римски императори.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локация на следните библейски топоними: Июдея=Тракия, Романия; Бения=Беника; Идумея=Македония; Филистимска област=Истамбулска; Самария=Сърбия; Аедом= Молдова; Моав=Влахия; Галилея=Галия; Финикия=Венеция; Сион=Цепион; Бет сур= Баткун; Битлеем=Филипопол(дн. Пловдив); Град Тир=град Дурацио, Драч; Сидон(Капернаум в Новия завет)=Дубровник; река Йордан=река Дунав; Мътво Море=Черно Море; Исраел=Илирик; Ветил=Търново; Десетоградия=Палестина; Етиопия=Ботия; Ефрат=Марица; Китим=Кутмичевица
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има много икономисти - имаме общество от измамници , ако има много прависти почват да се съдят за дребни работи .. Ако има много инженери - те ще направят индустрия , ще намерят начин.. Пример за общество от инженери е Иран , който има хиперзвукова ракета , а САЩ и ЕС нямат.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време в планината от едната страна на реката е имало женски манастир - където са ги обучавали за женските работи, че са женски пингвини, а от другата мъжки манастир - където са ги обучавали за мъжките работи, че са мъжки пингвини. Науката е ставала вечерно време в реката! Знанието е станало толкова високо, че сме открихме и северния и южния полюс на земята!... а сега най-големите училища са кръчмите! Там в кръчмата можеш да станеш исторически професор по пиене на Ракия!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като направите един милион места за инженери трябва и да ги запълните. Хората не искат инженерни специалности, защото са трудни за завършване и после са ниско платени. А какво иска бизнеса не е като при бай Тошо да те разпределят в завода и айде.
13
2
 
4
 
! Отговори
Среден род Мн. число преди 1 година
Тоя "униерситет" е направен с пари от английските масони по онова време , предатели от самото си създаване се бълват там, истината боли хах
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На колониите не е разрешено да стават инженери , математици и физици.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това политиката на ПОСОЛСТВОТО ... Единствената надежда за по-добър живот е да станеш програмист и инженер.. Посолството ви отнема надеждата..
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз завърших икономика и научих, че лявата ми ръка има 5 пръста "Палец, Показалец, Среден пръст, Безимен и Кутре" и че и дясната ми ръка има 5 пръста "Палец. Показалец, Среден пръст, Безимен и Кутре" и като събереш пръстите на двете ръце стават 10. Но не можах да си намеря работа и отидох и завърших медицина и там научих, че като хванеш с петте си пръста на дясната ръка инжекцията - се получава ШЕСТОПРЪСТАНАТА РЪКА. Сега съм лекарка Инджекторка! Бия Инжекции на поразия с Шестопръстната Ръка!
9
3
 
0
 
! Отговори
Да се знае преди 1 година
В инженерните и технически науки има предимно мъже. В социалните, икономически и хуманитарни науки има предимно жени. Но планът на ЕС е да се превърне в матриархат и затова политиката е такава. ИК и повечето права на жените са само едно звено от цялостната стратегия.