Деканът на факултета по фармация в МУ - Плевен аут

Имал връзки с частни търговски структури
22 юни 2023 16:20, Стела Стоянова
21
Деканът на факултета по фармация в МУ - Плевен аут
Снимка skener.news

Общото събрание на Факултета по фармация в Медицинския университет в Плевен освободи предсрочно проф. Тони Веков от длъжността декан.

Мотивите са „злоупотреба с доверието и уронване доброто име на университета“ и заради това, че представлявал интересите на частни субекти, съобщиха от университета, пише skener.news.

Става въпрос за участието на Веков в управителните органи на „Български кардиологичен институт“ и веригата болници „Сърце и мозък“, които са част от конгломерата „Търговска лига“. Групата включва болничната верига „Сърце и Мозък“ и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства „Чайкафарма“, застрахователят „Дал Бог живот и здраве“ и др.

Освобождаването от длъжността е по предложение на ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Добромир Димитров, според когото Веков „системно неизпълнява правата и задълженията на декан“, който по закон следва да отговаря за цялостната организация на дейността на факултета. „На първо място, като член на академичния състав, проф. Тони Веков не присъства физически на работното си място във Факултета, което е доказано с многократни проверки и чрез електронната система на висшето училище.

На второ място, като член на Ректорския съвет, той не участва в заседанията на този орган на управление на висшето училище, където се обсъждат и решават важни въпроси относно развитието на Университета, функционирането на отделните факултети, в т.ч. кадрово обезпечаване, обявяване на конкурси за академични длъжности, планиране на официални и тържествени събития, участие в проекти, студентски казуси и др. Демонстративното неучастие в заседанията на органи на управление на висшето училище от страна на декана се отразява негативно не само на  преподаватели и студенти, но и на реализацията на Стратегията за развитие на Факултет „Фармация“ за периода 2021-2025 г.“, посочва проф. Димитров в мотивите си.
 
„На трето място, въпреки че проф. Тони Веков публично посочва своята принадлежност към Висшето училище като декан на Факултет „Фармация“, той представлява интересите на други субекти – частни търговски дружества, в лицето на „Български кардиологичен институт“ АД и „МБАЛ Сърце и мозък“ АД. Последните публично и целенасочено разпространяват информация чрез публикации и изявления в национални медии за реални намерения за откриване на нов частен медицински университет. Това поведение не съответства на добрите образователни практики и етични принципи и следва да се определи като злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на Университета“, подчерта ректорът на вуза.

В края на обръщението си проф. Димитров заключи, че съчетаването от проф. Тони Веков на академична и административна длъжност в качеството му на академичен преподавател и декан на Факултет „Фармация“ към МУ-Плевен с представляването на частни инвеститорски интереси, насочени към разкриване на нови конкурентни образователни структури, е недопустимо и неморално.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
прочетох случайно преди 10 месеца
Частните университети определено са стъпка напред в българското образование, дори само като конкуренция и мотив за развитие на всички висши училища. Поне така е навсякъде по света.
17
1
 
0
 
! Отговори
прочетох случайно преди 10 месеца
За проф. Веков съм чувал, като автор на учебници и статии, по които учи дъщеря ми. За проф. Добромир Димитров сега прочетох. Той вероятно само "подписва документи, стратегии . . " Цял живот съм в сферата на образованието и в едно съм сигурен : с "академични" бюрократи и техните планове и стратегии далеч няма да стигнем!
16
3
 
4
 
! Отговори
Падение Плевенско преди 10 месеца
Плевен наистина загина! Селище грозно,селище мръсно,селище мега пропаднало! Селище изоставено! Селище неподдържано! Селище най-бързо топящо се! Селище затихнало като функции! Селище наистина загинало! Селище чакащо протоколите от аутопсията! Казвайки истината винаги сме максимално близо до реалността за Плевен тя е повече от отчайваща!Гражданино написал долния пост знаите едно с вашите лъжи сте безкрайно вреден ! Дори най-наивните и прости хора не биха Ви повярвали!
15
4
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 10 месеца
Ти май не си посещавал Плевен и идея си нямаш за града, но си пишеш квото ти е скимнало
14
1
 
0
 
! Отговори
МП4 преди 10 месеца
Хахахаха Навсякъде се нае***те
13
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Правилно.
12
7
 
7
 
! Отговори
Падение Плевенско преди 10 месеца
Та Плевен е толкова пропаднало селище! Пропаднало та дрънка,без инфраструктура без работеща администрация! Селище мръсно,грозно не угледно! Селище което никога не е управлявано от местен човек,никога не улучило на градоначалник! Плевен наистина загина!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ми има ми - далавера фармацията върви
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 3 - Объркал си времената, днес са фалшиви дипломите, защото нямат покритие, през комунизма както пишеш, нищо, че такъв не е имало, зад всяка диплома стояха реални знания.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 7 - "През Комунизма нямаше фалшиви дипломи" само дето масово спортисти и партийни синчета ги записваха и получаваха оценки и дипломи без да са виждали и един преподавател. После директно директорски пост...
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Половината управленски структури на големите световни университети имат фирми, работят като консултанти за милиони, създават патенти, развиват се и вкарват пари в университетите за изследвания и развитие и си търсят вътре служители, още докато учат. Тука университетите се смятат за място за спокойна работа и пенсиониране на държавна издръжка и с целта да се дръпнат от там средства, а частен бизнес и различен от книжния опит се смятат за нещо много лошо, от по-голямата част от "преподавателите".
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е така тези дето се върнаха от чужбина щот искали да работят за България не е така истината че се върнаха вкл проф Иео Петров е че тук взема по холеми пари от тсм дето е работил Всичко е за пари не имеярвайте
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През Комунизма нямаше фалшиви дипломи подле се появиха
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не е отказал да купува изтекли украински лекарства?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой къде не участва Проф Иво Петров или Начев кво казват тези там са им конкуренти
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунистическа работа. През комунизма всеки с фалшива диплома беше
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Потърсете книжката на проф. Хорозов със заглавие "Проектният бизнес и ограбването нанауката", за да видите как се ограбват не само парите, отпуснати за наука чрез Фонд "Научни изследвания", но същевременно се и дискредитира науката ни като цяло. Защото се финансират множество "кухи" проекти (без никаква научна стойност), ако са на "наши" хора и се изнудват авторите на добри проекти да включват в колектива си и абсолютни некадърници, само защото са близки някому.
1
1
 
7
 
! Отговори
А шефовете на БАН? преди 10 месеца
Допреди 34 г. имаха преки връзки с висши партийни структури. После уж изгубиха интерес към партийността, но дремаха на заплата до 70 и повече години, настаниха на възлови позиции цялата си рода плюс метресите и други близки и вследствие на това и днес в Академията социализмът си е отишъл само на думи. Най-върли преследвачки на левите идеи са най-празноглавите щерки, снахи и внучки на доскорошните червени партийни гаулайтери. Но без силната протекция на БКП/БСП ги бива само за текезесарки