За десета поредна година Софийският университет сред най-добрите в света

Той е на 741-750 място в световна класация на QS World University Rankings
8 юли 2023 14:42, Елка Василева
50
За десета поредна година Софийският университет сред най-добрите в света
Снимка: архив, БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г.  За участие тази година са кандидатствали 2963 университета, от които до класиране са допуснати 1503, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Софийският университет е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е сред първите 50% от класираните 1503 най-добри университети в света, в първите 25% от участващите университети и в първите 2% от всички университети.

Университетите се оценяват на базата на девет критерия: академична репутация, брой цитирания на факултет, репутация сред работодателите, професионална реализация на завършилите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой чуждестранни студенти, брой чуждестранни преподаватели, участие на институцията в международни изследователски мрежи, устойчивост.

Според класацията най-висок е успехът на Софийския университет в показателите: съотношение на студенти/преподаватели и професионална реализация на завършилите.

За дванадесета поредна година начело на престижната класация е Масачузетският технологичен институт, САЩ. Университетът в Кембридж запазва второто си място, а университетът в Оксфорд се изкачва до трета позиция. Следват университетът Харвард и университетът Станфорд в САЩ, Импириъл колидж в Лондон, Великобритания, Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцария, Националният университет на Сингапур, Юнивърсити колидж в Лондон и университът на Калифорния, Бъркли в САЩ.
(БТА, Димитрина Ветова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Константин преди 9 месеца
А НБУ на кое място е,че не знам?Една жена,с ниско чело 10 пъти се явява в НАТФИЗ,и всеки път има 2-ка още на стихчета.Вчера я гледам,записала театър в НБУ срещу 5 000 на година.И това ще става актриса и ще се равни с истински български актьори....Думи нямам да изразя възмущението си от този панаир на умствената изостаналост на някои,които принизяват културата,науката,правото,добре че медицина и стоматология няма там,че тотално загиване като нация.
42
2
 
2
 
! Отговори
Без авт. коректура преди 9 месеца
Прилежно спестявате класацията на руските и китайските университети влизащи в първата 20-тица със силното наблягане, колко напред е 750-то място! Какво да кажа, като съм следвал само в деветия универитет и ме има записан в alumni за разлика от Кирчо и Кокорчо! Образованието в България не се цени! Най мразя някои, които не познавам, но с основно специално да се обръща към мен само с името ми без титла! Не съм получил титла от партията, а съм си я извоювал не лесно!
41
4
 
0
 
! Отговори
Физик с дисертация преди 9 месеца
Прилежно спестявате класацията на руските и китайските университети влизащи в първата 20-тица със силното наблягане колко напред е 750-то място! Какво да кажа като съм следвал само в деветия у иветсите и ме има спименат в alumni за разлика от Кирчо и Кокорчо! Образованието в България не се цени, защото най мразя някои, който не познавам, но с основно специално да се обръща към мен само с името ми без титла! Не съм получил титла от партията, а съм я извоювал не лесно!
40
0
 
2
 
! Отговори
така е преди 9 месеца
До Анонимен 42 Броя на университетите в света е 115,826!Очаква се откриването на още 23,699!Така че ще се изкачим на по-престижно място!Блазе ни!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А колко десетки хиляди университети има в света? Да си в първите хиляда е солидно постижение, особено като се има предвид мизерното финансиране и трагичното заплащане на преподавателите - по-ниско, отколкото на учител без ден трудов стаж. И плачевното ниво на студентите, които идват от училище с инфантилен манталитет и потресаващо невежество. Поне един български университет да попадне в някаква престижна класация. А иначе Оксфорд е на първо място, не Харвард. Впрочем има разлика за кои науки.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 15. Много грешиш, драги. Правото е задънена улица. Безработни юристи с лопата да ги ринеш. Впрочем и икономисти.
37
2
 
3
 
! Отговори
750 място!? преди 9 месеца
Баси резила!!!
36
4
 
1
 
! Отговори
АУБГ преди 9 месеца
Американския Университет къде е? Аз мислех, че е най-добър в България в почти всички специалности, които предлага.
35
4
 
5
 
! Отговори
Академик преди 9 месеца
Даааа, сред най-добрите по архитектура ! Иначе произвежда доктори като доктор по пожарни науки Бойко Борисов.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ИИ ще прави всичко а в началото хората ще подържат "средата" а по-късно роботите ще ги изместят и от там. :)" -;Т.е. всипки ше умират от глад, защито 0.01% от населението приъежаващо тазо технология, ще си въртят неква тясна икономика
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Зъл ПрограмистТи приятелю си прегорял от всякъде. Другото... да то ще стане... ама такива като мен ще заменят такива като теб с ИИ. Впрочем от доста време вече го правя.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смях - а се присмиваме на макетата ,че все се изкарват велики..тази класация си е - поръчваме си рейтинг ..дайте годишната класация на Форбс за висшите училища по света
31
5
 
3
 
! Отговори
Зъл Програмист преди 9 месеца
Да ви го кажа директно, за повечето от вас дори няма нужда от ИИ да ви заместим, проста блоксхема с няколко разклонения сте. От 30 години ви елиминираме и продължаваме с пълна сила!
30
3
 
10
 
! Отговори
Асистента преди 9 месеца
Толкова качествен СУ, че възпитаниците му се цанят продавачки в МОЛ, шофьори на ТИР-ове.С изключение на 5% от най-некадърните и мазнещи се на управляващи партии, които остават за докторанти и асистенти в тази комунистически изградена структура на нищоправене и източване на бюджета.Безсмислени раздути специалности държавна поръчка произвеждат дипломирани нищознаещи и нищоправещи *** с дипломи, чакащи партийна реализация, поне в общински съвет, че за парламент малко бройки, а СУ бълват хиляди
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се карайте, сега като стане ИИ по-интелигентен, нема да има нужда от университети... Може да ги оставят само като места за "развлечение" на хората. ИИ ще прави всичко а в началото хората ще подържат "средата" а по-късно роботите ще ги изместят и от там. :)
28
2
 
0
 
! Отговори
ACDC преди 9 месеца
До Анонимен 29. Ти си спал на течение. Интересни сънища сънуваш.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Не знам но физичиния факултет е пред закриване. Там са се нанесли фирми и са го взели за склат на гуми, туби и т.н. Един ден ходих и някаква мутра на портала ме погна че било затворено и часно.
26
3
 
6
 
! Отговори
Беновска пипа преди 9 месеца
Без пари толкова. Няма как български държавен университет без финансиране да се сравнява с богатите частни университети в САЩ и Западна Европа ...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз живея в Лондон и ще се върна да запиша физическия факултет.. Там има много университети но физика специалност няма .. трябва да ходиш в оксфорд и кембридж да учиш физика.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тези рейтинги нямат значение .. те си ги правят за пишат на първите места..