Кой е в топ 10 след първото класиране за гимназии?

СМГ пак е начело, 51-во СУ в десетката
14 юли 2023 14:00, Стела Стоянова
10

Какво показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите от осми клас, което беше публикувано от Регионалното управление на образованието в София-град? Без изненади - Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата. 

"Оказа се, че от 2014 г. нашето училище е на първо място по минимален бал. Имаме информатиката, математика и физика - тези дисциплини са най-търсени,  предлагаме ме ги на високо ниво. Изведохме силен випуск в 7 клас - 97,39 беше средният резултат на матурата, логично продължават да се обучават при нас", коментира директорът на СМГ Антоан Тонев в студиото на "България сутрин".

318 от кандидат-гимназистите са посочили СМГ като първо желание, гимназията е обявила прием на 156 деца, разпределени в 6 паралелки. Тонев уточни, че вече са записани 99 от бъдещите гимназисти. Директорът уточни, че още по-голям е напливът за 5 клас - 607 деца са се опитали да кандидатстват.

В Топ 10 попада и 51 СУ "Елисавета Багряна".

"От 10-о вече сме на 8-о място, а през 2020 г. бяхме на 14-о място. Предлагаме компютърна анимация, компютърна графика, изобразително изкуство. Учениците, освен чужд език, желаят да изучават и такъв тип професия, което ще им е полезно в живота", обясни директорът Асен Александров.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че петата най-търсена специалност в София е "компютърна графика", за която са обявени 78 места.

Още по темата

"Това са професионални паралелки, излизат със силни практични умения. 1300 ученици бяха посочили сред своите желания паралелката компютърна графика", добави Александров.

Той призова за реформа в образованието, която да подобри знанията на учениците.

"Логично е да вземем най-доброто от европейското образование. Нормално е човек да се учи от най-добрите и да престанем с тези мантри, че сме най-умните и нашите деца са първи в изследванията за интелигентност", призова директорът на 51 СУ.

Директорът на СМГ Антоан Тонев подчерта голямата пропаст между първите и последните училища в класацията след матурите.

"Вижда се, че при първите 20-50 училища резултатите са изключително високи, а на последните 200 резултатите са изключително ниски. Трябва да се промени системата за изпитване след 7 клас, за да сме по-полезни. Трябва да спре възпроизвеждането на учебен материал, да се наблегне доколко учениците могат да създават писмен текст, да синтезират и анализират информация, а не да правят преразкази - това да бъде вход за гимназията изглежда нелогично", каза Тонев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Павлова преди 9 месеца
Децата не са глупави а учителите, които им преподават. В повечето училища назначиха млади провинциални учителки, които не умеят да преподават и само мъчат децата. Такъв е и случая с 122 ОУ Лилиев. Там директорката държи да назначава млади учители без никакъв опит и изобщо не се интересува как преподават. А да не говорим и за безобразното и отношение към ли-старите учителки и учениците.
8
2
 
8
 
! Отговори
Ооо преди 9 месеца
Защо е това отсяване като после всеки може да вземе висше? Навярно в университетите има повече бройки прием отколкото в гимназиите преди това
7
0
 
10
 
! Отговори
Памет... преди 9 месеца
Абе тоз директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, след голото си селфи е станал голяма работа. Браво на родителите.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Кирокаква изненада - в математическо училище децата са добре подготвени по математика и имат 6 на изпита ? :D
5
15
 
3
 
! Отговори
Киро преди 9 месеца
В математическата гимназия има скрито лансиране на своите ученици, които учат там от пети клас. Почти всички на матурата по математика имат 6.00.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моля в класацията да пишете и процентът ромчета за всяко училище, за да са коректни данните!
3
5
 
12
 
! Отговори
Ел преди 9 месеца
Да,пропастта е голяма и ще става още по дълбока ,почти непреодолима!Освен селекцията в 5-ти клас ,към нея се прибавят и факторите социално-класовото разделение на обществото -децата на богатите ще учат в престижни и скъпи частни училища,двустепенната структура на средното образование/втората цедка след 5-ти клас/,която за втори път отпраща децата на маргиналните работнически и селски слоеве в професионални училища с дуално обучение,ниското качество на обучение в редица известни райони на страна
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даскалете и те се изхитриха, пускат ги там, 3,4, казал някой нещо -5, направил някой нещо повече -6. Това са сламени оценки!
1
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кви ша стават тия математици - бармани и продавачки ? :)))