Учители, ученици, родители - тайната на успешните матури в Смолян

Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите
18 юли 2023 09:35, Анисия Иванова
59

Смолян е постоянен лидер в страната в областта на образованието и от над 10 години е в топ 3 на външни оценявания и матури.

"На първо място успехите се дължат на учителите - тяхната мотивация и квалификация. На следващо място са учениците, за които е важно да бъдат в час през учебната година. Не на последно място е много важна работата на родителите, които изискват техните деца да бъдат в училище", коментира директорът на Регионалното управление на образованието – Смолян Никола Запрянов пред "България сутрин".

Разликата в резултатите от последните 2 години е 1-2 точки, които, по думите му, са в рамките на статистическата грешка, отколкото спад в успеха на учениците. Запрянов подкрепи идеята на образователния министър за промяна в изпитите след 7 клас.

"Тя няма да стане от днес за утре. В голяма степен учениците ще бъдат заинтригувани и още по-мотивирани за външното оценяване. Промяната в изпитите ще доведе и до промяна в резултатите. Сухото изпитване, заменено от практичност в изпитите, ще бъде в плюс на учениците", убеден е Запрянов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че освен с добри резултати в училище, децата от региона имат изяви в Родопския драматичен театър, включват се в различни общински инициативи, дори прекарват часове по история в държавния архив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: матуриСмолянBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"На следващо място са учениците, за които е важно да бъдат в час през учебната година" Щоо? Аз пък да ви издам една обществена тайна: в елитните столични училища огромен брой ученици не посещават часовете, за да не си губят времето, а вместо това ходят на уроци и накрая изкарват отлични резултати на матурите. Директорите си затварят очите и карат учителите да не пишат отсъствия и ниски оценки, за да не пада имиджът на училището. А и нали си изкарват НВО-то. Всичко е добре, когато завършва добре.
8
1
 
3
 
! Отговори
Смоленчанин преди 9 месеца
Брей, брей- доживях новина от нашия край в която да не става дума за мечки или сняг:-))) Ако някой чужденец му преведат български новини, направо ще си помисли че ние сме българската Аляска:-)))
7
16
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 9 месеца
То в смолянско няма много българи. Населението почти не владее български. Тези резултати са манипулирани. Вероятно с подсказване.
6
9
 
14
 
! Отговори
... преди 9 месеца
От край време се знае за подсказването по време на матурите точно в Смолян. Питайте в СМГ колко вярват на резултатите им и какви са после учениците пръкнали се от там. То бива да лъжете... ама това вече е прекалено! Измамници да бъдат рекламирани е гротеска!
5
4
 
11
 
! Отговори
Родопчанин преди 9 месеца
До АнонименМного неподготвено изказване. Вие откъде знаете, че едва говорят български език? Ходили ли сте в Смолян? Видяли сте хората как живеят?
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Смолян няма ромове и говорят по правилен български отколкото селяните в София и това е ключа на успеха.
3
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подсказват им, какво ни къпете с разни фантасмагории... В ония краища едва говорят български, а на матурата шест...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и после всички младежи бягат в Пловдив.. интересно не бягат в София , а в Пловдив искат да са близо до Родопите.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Там все още има ценности и поне малко ред. Това е. А децата учат, защото знаят ,че "Или много трябва да учиш, или много да работиш". Със сигурност има нещо общо и с факта, че Смолянска област от както има държава , винаги е била на последно място по престъпност. Хората са си свестни като цяло.