Учениците ни отново сред най-добрите - с 4 медала по физика от Япония

Проф. Абрашев: Конкуренцията за влизане в отбора е голяма
19 юли 2023 10:07, Анисия Иванова
7

Най-добрите български ученици по физика спечелиха 4 медала и почетна грамота на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Япония. Петима български гимназисти премериха знания с 394 ученици от 82 държави.

"Това състезание е 53-ото поредно. Прави се всяка година. Първото е било през 1967 година. Това е втората по старост олимпиада. България е участвала във всички състезания. Имало е случаи, в които сме участвали в намален състав и с един изпълнител. През годината има две национални състезания, които се провеждат в определен град в България", обясни в "България сутрин" проф. дфн Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет.

По негови думи кръговете от националната олимпиада са три, като най-добрите ученици отиват на международното състезание в Япония.

Ученикът Румен Димитров разказа малко повече за задачите от събитието в Япония. "Бяха две експериментални задачи, едната беше свързана с електромагнетизъм и трептения, а другата интерференция и оптика. Откъм теория и знанията не се изисква особено много, но бяха изключително пипкави. Изискваше се много време за сглобяване на цялостната постановка. Като ученици решаваме други такива практически задачи, опитваш се да ставаш по-бърз с ръцете", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"Беше трудно, това бе най-трудната международна олимпиада, не очаквах да съм част от отбора, но положих усилия и успях да вляза. По-трудното беше самият експеримент, не защото материалът беше труден, а защото много време отнема да се направи постановката и измерванията", призна ученикът Йово Йовчев.

По думите на проф. Абрашев състезанието е индивидуално за всеки.

"Официално никъде не се публикуват рейтинги по държави. Всеки се състезава сам за себе си. Получава своите точки, олимпиада е дълга 9 дни. Тя е натоварване колкото за състезателите, толкова и за ръководителите, защото първо правим преводи на темите. Освен това получаването на точките е процес, който включва две страни домакини и ръководители. Домакините оценяват работите на всяка държава, ние като ръководители оценяваме техните резултати", обясни той.

Според Румен Димитров и Йово Йовчев е много важно човек да не изпада в стрес, когато му бъде дадена задачата. Те съветват, ако нещо не върви добре, да си направи рестарт, да започне нещо друго или да се успокои.

"Конкуренцията за влизане в отбора е голяма, има желаещи. Всичко започва от учителя по физика. Конкуренцията между училищата също е много важна", категоричен е проф. дфн Мирослав Абрашев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 9 месеца
Браво на тези деца!!! Спор няма,НО-без злоба и подценяване,нека ги видим тези носители на награди след 10 години до къде са я докарали-в образованието и в живота.Отново подчертавам-без злоба и подценяване изложих горния коментар. Браво!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо ли пак споменават "азиатските страни" като най-добри? Защо не казаха добри да са Великобритания, Франция, Нидерландия,... все претенциозни държави, които поглъщат много финанси да обуачват чужденци в частност българи? И да правят от това брутен вътрешен продукт?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заслужава си да се чуе проф. Абрашев какво казва в началото, че олимпиадата в началото фактически е била сред страните от социалистическия лагер. Което значи, че тези страни целенасоено са развивали научния потенциал, че са работили интензивно за изграждане на силна наука, на базата на която да се развиват държавите. Това е било в началото на социализма.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тексат не пише какви са медалите. Не пише също и как се дават. Колко души остват без медал и колко и без грамота. Иначе - поздравления за ученици и ръководители, каквото и да е представянеото, участие в такива събития е само по себе си върхово постижение.
2
3
 
0
 
! Отговори
Днешните ни ученици преди 9 месеца
ряпа да ядат.Преди промените винаги взимахме 2ро-3то място.Изостава днешната младеж.
1
7
 
4
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Честито ! Около 60% получават медали другите почетни грамоти. Злато около 10%, сребро 20%, бронз 30% т.е всеки трети има бронз. Най-добри са тези, които имат 5 златни медали от бялата раса познайте кои имат ?

Спонсорирани публикации