Държавата върна 50 000 деца в училище за 6 години

Над 1000 екипа в страната работят с отпадналите от системата
Обновена: 8 авг 2023 13:16 | 8 авг 2023 13:16, Камелия Цветанова
24

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За последните шест години над 50 000 деца са върнати и задържани в образователната система, така че да могат да продължат образованието си. Това заяви министър-председателят Николай Денков, след заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Министърът на образованието Галин Цоков обяви, че в страната работят над 1 000 екипа, които помагат на децата да продължат или да се върнат в училище. Според него за 6 години отпадналите от училище са намалели с близо 40%.

„От няколко години използваме т. нар. механизъм за обхват, който цели да върне отпаднали деца от училищната система и да ги задържи там“, посочи Денков, цитиран от БТА.

По думите на премиера по време на днешното заседание на координационното звено министърът на образованието и науката Галин Цоков е представил пред новите областни управители и представители на други отговорни по темата институции всички предстоящи действия, с които се ангажира правителството, за да работи този механизъм за връщане на отпадналите ученици обратно в клас.

Премиерът посочи, че за справяне с проблема е необходима координация между няколко министерства и други институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: училищедецаДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Когато и където да чуя или прочета...ЕС...виждам КГБ...виждам грабежи,несправедливости,убийства...руснаците ни убиват и ограбват...вие им стройте...СП?умилостовявате...дЯвола...путин...това е ВОЙНА!!!ЕС финансира престъпници превърна ги в ПП...работещи и за путин...строяха му руски потоци с парите на ЕС данъкоплатците... вашето е престъпление...не е лицемерие вече,путин иска животите ви и на децата ви!какво ще направите??ще им се извините преди да ви убие?
21
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Даскала и Попа...ама Българските спасиха Народа ни,рашистите ги избиха и ни опростачват през слави...през боко...през пеевски...през доган,убеждават децата ни,че да им си роб е...ценност,боко закриваха училища...станишев също,нямало пари...ама за армията на путин...имаха...за мафията,за офшорните си имаха,ограбени от Народа ни!демонстрират беззаконие?ЕС къде сте...САЩ?мафията обяви война от десетилетия на Народи в опит да ги превърнат в руски роби!ЕС е...кгб-щази,ЕС разпуснете съюза...позорен е
20
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Подкрепа,Образованието и Църквата спасиха Народа ни,разбираемо руската пропаганда ни води към непросветеност!СлавчУто ни опростачва от десетилетия...руските тв-та само чалга и простащина,руски агенти ни опростачнат от трибуната на НС...нечовешко!ще минем и през това!подценяват Българите!!!минусите са на руснаците ,нямат стойност...
19
1
 
0
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ преди 10 месеца
на първата снимката за Зиг Хайл ли се готви?!?
18
1
 
6
 
! Отговори
Народът е казал: преди 10 месеца
Насила хубост не става.
17
2
 
10
 
! Отговори
И каква ще е файдата преди 10 месеца
от това, че 50 000 нещат да ходят на училище, семействата им нехаят, защото не виждат смисъл да се ходи на училище, но разни институции стиснаха българския данъкоплатец за гърлото и го изнудиха да плаща на агитатори да ходят из екзотичните махали, да обещават кой знае какво (пак взето от нашия джоб), да плашат, че ще им спрат част от помощите, ако не накарат това малкото поне да се вяства в сградата или двора на училището и да влиза в стола, за да си вземе полагащата му се безплатна храна?
16
0
 
9
 
! Отговори
Шарлатани преди 10 месеца
Това ли е "Великия български академик", който си издействува титлата, докато бешеминистър на образованието . . .
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВЯТЪР ЕЧИ, БАЛКАН СТЕНЕ И АКАДЕМИКЪТ ОГЛУУПЯВА...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
с други думи плащаме образованието на 50 хиляди мaнгaлчeтa, които никога няма да завършат, и няма да се интегрират. Пари на вятъра. Честито!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Г-н Денков, освен децата в ученическа възраст, екипите върнаха в системата на образованието и деца от предучилищна възраст, които никога не са посещавали детска градина. Тези деца забравихте ли да ги споменете или не Ви интересуват? Вие, г-н Денков изобщо нямате представа как работи механизма за обхват. Говорите колкото да не заспите. Мън-мън-мън-мън. Идете в махалите да видите как работи механизма! Идете да видите колко празни къщи има. В "Столипиново" празните къщи са над 30%.В Германия са.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Божкееее! Денков ли ги върна тези деца?Денков е министър председател от 6 юни 2023г.ако не греша.Децата от малките класове бяха във ваканция по това време, а за големите ученици оставаха седмици от учебната година.Денков изобщо знае ли как сме обикаляли като мухи без глави на едни и същи адреси,на които хората казват, че детето което търсим никога не е живяло на този адрес.Първоначално като ни видят мислят, че сме от социалните или от данъчното.Когато разберат,че реално търсим децата-съдействат.
11
0
 
3
 
! Отговори
за 6 от преди 10 месеца
18-23 година колко са умрели в катастрофи, удавяния, заминали в чужбина, спад на раждаемостта има . градини няма, училищата без лагери. от 50 сигурно 3 са в софия . Какви деца са украинчета, малцинства ли.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А като ги е върнала,дали ги е образовала,или само се водят на училище?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
=21. Креативност.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре е за учителите.
7
0
 
10
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 10 месеца
Альоууу....Денкооов....твоето правителство не беше ли от преди 2 месеца...??????? За какви 6 години бълнуваш???? Не си приписвай чужди заслуги !!!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като няма с какво да се похвали като премиер или министър, се хвали с чужди постижения.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков , и ти ли смяташ , че 1+2 е = на 12?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде всички сега да ръкопляскаме на Денков, че някой преди него си е свършил работата.
3
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
ДЪРЖАВАТА ВЪРНА КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 6 ГОДИНИ ЗАТОВА НЯМА НИТО ШЕНГЕН, НИТО ЕВРОЗОНА НИТО ПАРИ ПО ПВУ