Директор: Задължително е интегрирането на родителите в училище

Седенето в класната стая не е образование
9 авг 2023 19:10, Анисия Иванова
8

С 40% е намалял делът на отпадналите от образователната система деца за последните шест години. Данните показват, че за изминалите 6 години над 50 000 деца са върнати и задържани в училище.

"Данните показват, че политиката е в правилната посока. Освен връщането им, трябва и да ги задържим в образователните институции. Това опира до конкретни училищни политики. В повечето случаи подходът не трябва да е на калпак, тези мерки са индивидуални, спрямо потребностите на всяко дете", коментира зам.-директорът на 106 ОУ "Григорий Цамблак" Росен Богомилов в студиото на "България сутрин".

По думите му децата имат нужда от езикова, социална и емоционална подкрепа. Той призова за локални политики във всяко училище.

"Не е нормално детето да не е в училище. Колкото повече време прекарва там, се осъзнава от страна на училищните екипи, на МОН и от страна на родителите, че не е нормално детето да не е  в клас. Ако родителят не е активна част от образователния процес, няма как да очакваме "уау резултати". НВО го показва това. На нас ни липсва работата с родителите, интегрирането на родителите в училище", заяви Росен Богомилов.

Образователният медиатор Ева Грекова също подчерта важността на ролята на родителите в процеса на връщане и задържане на учениците в клас. Тя работи в района на "Факултета", двама медиатори отговарят за 300 деца. Като един от основните проблеми посочи неразбирането на материала от учениците.

"Те идват в гимназия и колкото и да са ограмотени, думите са различни, не разбират преподаването на материала, налага се учителите в допълнителни уроци да наблегнем на разясняването на терминологията в учебния материал. Седейки в час като присъствие - не е начинът на образование", категорична беше Грекова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че все повече родителите, прекъснали образованието си в начален етап, проявяват интерес към връщане в клас.

Росен Богомилов добави, че в училището, в което е зам.-директор, има индивидуални форми на обучение за такива родители, които имат желание да учат.

И двамата бяха категорични, че в днешно време начинът да задържат интереса на учениците е като им се предоставя възможност за изява и доказване, което създава конкуренция между децата.

"Те искат да има занимания по интереси - танци, рецитали. Затова е важно да запалим учениците - през призмата на техния интерес да се провеждат часовете. Когато родителите видят, че децата имат интерес да ходят на училище, има резултати", мотивира се Ева Грекова.

Проучване сред ученици, родители и учители в 106 ОУ е показало какви промени очакват.

"Преодоляхме страха си да питаме, да имаме обратна връзка. Децата имат нужда да бъдат по-активни в учебния процес, да правят нещо, да творят, да изявяват себе си. Много е важно да научим децата да не се страхуват от грешките и провалите", призова Росен Богомилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
ПОВЕЧЕТО преди 8 месеца
РОДИТЕЛИ СА ПОЧТИ НЕГРАМОТНИ-,,КОЙ ЩЕ ИНТЕГРИРАТЕ,,-НАЛИ И ТЯХ СА ГИ ,,УЧИЛИ,, ТАКИВА КАТО ВАС-ПОЗОР
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този пишман експерт, пропагандира насилието, под формата на конкуренция ме ду децата. Малко ли им бяха матурите в 4ри, 7ми, 10ти, 12 клас. Принудителният избор на училище, смазващите учебни програми, безхаберните учители? Та конкуренцията за дрешки, платежоспосбни родители, и неплатежоспосбните, които да учат заедно с децата, да им пишат домашните. И безумните учители които не искат да разберат злото което вършат работейки за подобна система.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напротив, точно обратното : трябва да се ИЗГОНЯТ родителите от училище и да не се бъркат. БГ-Мамите орлици постоянно си пъхат носа където не им е работа и вдигат шум до небето за елементарни неща - тежки им били раниците, учителката му се скарали, защото толкова изпити, защо трябва да се пишат оценки и да стресират децата...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знам едно училище до такава степен е интегрирало родителите че някой родители са си наели секретарка да се занимава с кореспонденцията даже...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво имаш предвид. Вече има деца от родители от поколение z. Самите родители са функционални неграмотни наркомани, бягали от клас и с празни глави