Учениците няма да имат по-малко домашни, учителите сами решават

Ще има възможност за по-продължителни изследователски задачи
16
Учениците няма да имат по-малко домашни, учителите сами решават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляване на домашните за учениците няма да има, каза министърът на образованието Галин Цоков пред bTV във връзка с готвените промени за новата учебна година.

„Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите“, каза Цоков.

„Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

"Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване", посочи още министър Цоков.

"Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на едни дати. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", на мнение е министърът на образованието.

Със заповед на министъра на образованието ще има възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството.

„Това досега години наред не беше направено. Успяхме да намерим начин това да се случи през новата учебна година“, допълни Галин Цоков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Това няма значение... Важното е "Под Игото" да се учи по възможност не по три пъти както (5, 7 и 11 клас), а ако може в първи клас и в детската градина... "Напред науката е слънце, което във душите грей!"
14
0
 
0
 
! Отговори
????????????????? преди 7 месеца
..."по-продължителни изследователски задачи", интересно как, при положение, че по химия имат само един учебен час в седмицата....
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
незнам за какво са се размрънкали, на времето си пишех домашните в междучасията, дори някои от тях например математика и физика ги решавах още докато учителката ги диктуваше... въпрос на мислене и приоритети... и после цял ден си играех навън
12
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
Няма да има образование щом ученици и родители казват какво да е !
11
1
 
4
 
! Отговори
4 преди 7 месеца
Откога дейностите по литература и математика в училище създават "продукти"?Стават ли за ядене?Изпитите след 7-ми клас се изнасят в най-големите горещини, а тези след 10-ти са си направо излишни!Велики промени!Цока,цокни му още една водка и си лягай!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До една жена - Дисцпилината е НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО, ама вече се счита за "насилие над детето".
9
0
 
0
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Домашните са хубаво нещо, но не в огромно количество и еднотипни.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стана така, че неграмотници учат по-неграмотници.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С домашни няма да се компенсира липсата на качествен и добре преподаден материал. Другаде трябва да пипнат, за да се оправят нещата. Ама няма да го направят, защото там има интереси и кинти, които не искат да провалят. Затова който иска да се образова наистина, отдавна се е насочил към частни училища и курсове. Училището в сегашния му вид е просто една добра, но провалена идея.
6
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Въпреки всичките залитания и нерешителността, това е едно логично и умно решение. Няма как министерството да се води по акъла на родителите и учениците. Ако беше прието да се махнат домашните, то резултатите от следващите матури щяха да са още по-плачевни.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нещо за некадърно написаните учебници? Или ще си траем по тоя въпрос и ще компенсираме с домашни?
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно свястно нещо щяха да направят и се отказаха... Толкова си могат.
3
8
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 7 месеца
Какви състезания за дечица, бре смахнат свръх амбициозен мозък... Толкова съм мразел свръх амбиции... Насила ме караха по разни Олимпиади, все минавах 1ви кръг и ме мъчеха разни болни даскали, та започнах да не ходя след 8ми клас, че ми писна. Децата сами решават. А има ли състезание и искаш ли да участваш, не те спира никой. Ще те освободят и от матура.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво? Цяло лято значи нищо не правихте. Поне да се бяхте съобразили с датите на състезанията! Отново , за поредна година, има недомислици и съвпадащи олимпиади и състезания. Толкова ли не можете да разберете, че шепата ученици, които ходят на тях, не се изявяват само в една сфера. И махнете проектите, особено груповите такива, защото по този начин единственото, което постигате, е да ги учите как да преписват и да висят на врата на този, който работи по въпросния проект. Загуба на време.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отборно се казва не екипно и тоя е министър на образованието. Ужас!

Спонсорирани публикации