МОН: Спекулациите с изучаването на български език в училище са опасни

Дефинирането му като чужд в образователната система е немислимо
30 авг 2023 13:55, Елка Василева
125
МОН: Спекулациите с изучаването на български език в училище са опасни
Снимка: архив, БГНЕС

Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Това е позицията на Министерството на образованието и науката по повод редица коментари в публичното пространство. Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, се казва в позиция на министерството, публикувана на сайта му.

Още по темата
В Министерството са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. В тях е включено максимално широко представителство - синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане.

Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и др.

Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията. Напротив - основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения.

МОН се отнася с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовава политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво.

МОН още веднъж категорично подчертава, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред.

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само “за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила”, посочва Министерството на образованието и науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сглобката не харесва идеята ви за чист български език и високо ниво на образование.
93
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Време е БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ да БИЕ ШУТА на партии като ПП, ДПС, ДБ и ГЕРБ - които работят срещу БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ !!! За България само модела Орбан може да е успешен ! Но за модела Орбан трябват и силни хора като унгарците, а не шепа силни хора и сбирщина от неясно полово ориентирани хуманоиди. БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ !
92
4
 
15
 
! Отговори
Еркюл преди 7 месеца
В чстните училища да си преподават каквото си искат.В държавните обаче,трябва да се увеличат часовете по български език и родинознание.Иначе ставаме вилает.И един съвет! Събирайте стари учебници и буквари,също и литература от възрожденците ни.На пазара и в книжарниците умишлено не се продава нищо свързано с българщината.Вместо това в новите учебници всичко се изкривява и умаловажава.За да я има тая държава,хиляди години се е ляля кръв,и децата трябва да знаят това.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
105 и ЛЕЛЕЕЕ /107/ нещо бъркат. През последните няколко години първокласниците са по около 15 000 на година. Няма как да са 30-40 000. Освен ако този форумист не иска да каже нещо друго, но ние не го разбираме.
90
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план"..................И защо си мислите, че имам доверие на министерството? Целият кабинет е изграден от продажници инсталирани от американското посолство. Искат да посегнат на националните ни празник, та езика ли ще ги спре?
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Янка Такева го съобщи.Дали я не е запозната?Нещо бързаме да се оправдаваме,продажници долни.
88
9
 
10
 
! Отговори
Хахо преди 7 месеца
Нинова е права.Тези *** тикат България по пътя на Македония за да стане турският език официален.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ЛЕЛЕЕЕ - Искаш да кажеш, че са средно по 30-40 хиляди на година ли?
86
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕ преди 7 месеца
До Анонимен Е КАК КАКВО ... НА ТВЪРДЕНИЕТО 6-7000!!!
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 105 - 30-40 какво?
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До За Разумния изход 1,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 30-40 са!
83
1
 
18
 
! Отговори
За Разумния изход 2, преди 7 месеца
България няма да загуби нищо,ако всяка година се чисти от по няколко хиляди семейства, които не се чувстват българи, от които няма никаква полза и които струват само разходи на бюджета.Не е разумно държавата да прехвърля на плещите на градивната част от народа онези проблеми, с които тя не може да се справи и решаването на които наистина не носи полза на страната и на народа. Някой демонстративно не спазва законите, защо тогава да го хрантутим и обгрижваме? Да се маха от Бг и да върви където ще!
82
0
 
23
 
! Отговори
аааааа как така преди 7 месеца
Кой ром ще преподава химията и физиката на майчин език? А че то в майчиния му език има ли думи, значещи екектрони, фотони, валентност?
81
2
 
10
 
! Отговори
За Разумния изход 1, преди 7 месеца
До сложилия (-) - Няма страшно. През последните години са по 6-7 000 първолаците, които не са етнически българчета. Една част от тях свободно и правилно говорят официалния език на родината си. Родителите на останалите заедно с челядта им - значи около 3-4 000 многодетни семейства - ще загубят българското си гражданство още първата есен след гласуването на този закон. Индия е обявила, че ги приема. Ако сред тях има не-индийци, все някоя мюсюлманска държава ще ги вземе. И така -всяка година.
80
0
 
2
 
! Отговори
яаааа преди 7 месеца
./... основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус!!!
79
0
 
5
 
! Отговори
Ахмед Османчо, преди 7 месеца
Пий една чаша топло мляко или чаша студена вода и лягай да спиш. В сънищата ти може и да се сбъднат нещата, за които пишеш тук.
78
3
 
14
 
! Отговори
Разумният изход преди 7 месеца
Като изключим децата-чужденци, търсещи международна закрила и децата с тежки ментални увреждания, всички останали първолаци СА ДЛЪЖНИ ДА ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Родителите им разполагат с 6-7 години, за да ги научат на този език. ДА НЕ СЕ ВМЕНЯВА ТОВА КАТО ДЪЛГ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. Ние не сме длъжни да плащаме за немарата на някои родители. Затова, Парламентът да гласува закон: Да се отнема българското гражданство на всеки родител, чието дете постъпи в първи клас без да знае български език!
77
9
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 месеца
Махаме 3 март, махаме българския език като официялен, заменяме кирилицата с латиница.. ей това е Пълна Промяна на България.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 86 С 5000 $ си живеят в Германия. Но те са 0000001 %Тука идва 99 % пенсионере с 500 $.
75
10
 
8
 
! Отговори
Ахмед Осман 2 преди 7 месеца
Великата Турска Империя лека полека си връща владенията! Кърджалийско и Хасковско вече са НАШИ - По Административен и Икономически път сме завзели всичко там! Без да знаеш ТУРСКИ ЕЗИК НЕ може да припариш да работиш в Общината или Областна Администрация в Кърджали , или в Руен!!!!! Кметовете в доста Общини са САМО НАШИ КАДРИ от 25 години насам! Българите обичат да гледат Турски сериали нон стоп! И тук печелим... Страхотни новини!