Какво се предлага за учениците? Не всеки червен етикет е намаление!

Габриела Руменова за нелоялни практики с отстъпките
Обновена: 8 сеп 2023 12:23 | 8 сеп 2023 10:43, Анисия Иванова
11

С наближаването на старта на учебната година родителите започват да пазаруват необходимите пособия за учениците. На този фон от платформата "Ние, потребителите" се натъкнаха на някои нарушения при продажбата на "стоки за ученика".

"Обиколихме няколко обекта, за да видим какво се предлага за учениците. Забелязахме, че на някои от стоките няма цена, което нарушава Закона за защита на потребителите. Важно е да има информация, която да ориентира потребителя достатъчно добре", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Много от нас се заглеждат по червените етикети в магазините, тъй като това би означавало, че артикулът е с намалена цена. Гостът предупреди, че това не винаги е вярно. На някои етикети в червен цвят е изписано "сега". Това значи, че след известно време цената може дори да е по-ниска, но посланието ще е вярно:"Сега" е на такава цена.

Руменова посъветва да си направим списък не само с необходимите неща, но и с кратко проучване на цените в други магазини и в интернет. Така ще ни бъде по-лесно да преценим къде цената е най-изгодна.

"Ако пазаруваме в интернет, също трябва да следим цените и посланията. Може да пише, че има отстъпка при определена стойност или че над определена стойност ще имаме безплатна доставка. Хубаво трябва да проверяваме е-кошницата преди да си закупим всичко, защото е възможно отстъпката да не е такава, каквато изглежда", заяви основателят на "Ние, потребителите" в ефира на Bulgaria ON AIR.

В някои сайтове с малки букви е изписано за кой определен артикул е съответната отстъпка. Важно е да внимаваме какво избираме и дали промоцията е валидна за артикула, който сме набелязали. Дрехите за ученици често се предлагат в комплект, който би трябвало да бъде по-изгоден. Габриела Руменова увери, че е важно да се проверяват цените на артикулите и поотделно, тъй като не винаги комплектът ще струва по-малко.

Друга нелоялна практика, за която предупреди, е свързана с един от най-важните ученически артикули - раницата.

"Трябва да има информация за вносителя и производителя, а не просто да пише, че е произведена в Китай. На някои пише, че са аеродинамични, но това трябва да се провери, защото тези послания не винаги са верни. Много родители ги предпочитат, тъй като са по-щадящи за децата", коментира гостът в края на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Живял-видял преди 7 месеца
Аз пък понеже цял живот уча редовно си купувам тетрадки, химикалки, моливи, както и четки за рисуване, бои и платна. Последните са за хобито ми да рисувам. Нито родителите ми, нито аз някога сме съжалявали и за най-скъпите такива продукти. Баща ми по времето на соца ми купи комплект пергели с разни джаджи за тях за 70 лева, които си бяха много пари за времето. И на моите деца съм купувал всичко, даже и нови учебници, защото не исках да учат по надраскани и захабени. Не мога да разбера този вой?
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Учителите са шпиони на ЦРУ - те ще превърнат вашите в племе на предателите.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, Еми има тетрадки по за 1,20, ама нали съвременните родителите трябва да купят на децата си тетрадка за 10 лв с корица на Хари Потър. И после децата ги изпозлват, за да свиват самолетчета от тях на междучасията.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ти им казваш - пособия - моливи, тетрадки, бои, блокчета, чертожни инструменти - може да се намерят и за под 100 лева. Ама нееее ... Ония ти вика "тетрадка с подвързия, специална хартия, Хари Потър едитъшън - 70 лева" - Ми опухай си я в главата.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време при Тодар Живков образованието беше безплатно! Само да имаш желание да учиш! Ама, нивото в някои университети беше трагично и тогава и по-конкретно ще говоря- ВИИ Карлс Маркс, сегашното УНСС. Там раздаваха дипломи на килограм през социализма. Даже имаше един мохабет- уча в МЕИ, ама реших и второ висше да изкарам във ВИИ през междучасията.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1, да бе, щото през социализЪма не мамеха!? Нали от тогава е поговорката - аз ги лъжа че работя, те ме лъжат че ми плащат? А и тогава мамехме родителите си - обикаляхме всички гори и язовири около селото, а ако баща ми разбереше къде съм ходил, щеше да откачи! Днес това не е възможно, тъй като повечето деца имат смарт - часовник с проследяване
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който не скача е червен
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде да си признаете, че без Китай и Турция не може да бъде започната учебна година, както и много други неща от ежедневието.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пазарувам неща на известни марки САМО онлайн. Цените ги знам наизуст. Видя ли нещо на изгодна цена, купувам. Да не правя реклама, но пазарувам 90% от нещата от едно и също място, защото имам специална карта за намаления за там. Нещо като Амазон Прайм, ама по-яко :) И от Амазон взимаме някои нещица де, но у нас, ако човек знае как и откъде, цените са много добри.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е търгашите ни ако не ни измамят, кой тогава, политиците ли?...О, почакай, ние сме капитализъм. Всички мамят. Без изключение. Децата мамят родителите и обратното. Собственикът *** работниците.

Спонсорирани публикации