Милена Манова с ценни съвети в книгата си "Ефективните родители"

Родителите да заменят перфекционизма към детето с "благодаря ти", "вярвам ти"
8 сеп 2023 11:28, Анисия Иванова
0

Все по-често се губи връзката между родителите и децата. Книгата "Ефективните родители" на психотерапевта Милена Манова дава практични съвети за майки и бащи на малки и пораснали деца.

"Животът ни е сценарий, който всички ние изграждаме в началните години на детството си - как да протече животът ни, какви хора ще срещаме, дали ще бъде успешен, въздействащ върху другите или ще бъдем повече склонни за провал. Възприятията ни за провал се формират в детството", каза психотерапевтът в студиото на "България сутрин".

Милена Манова обясни, че детето възприема всичко емоционално и буквално. А примерите трябва да ги даваме не само с думи.

"Детето трябва да усеща, че го харесваме като личност, това е безусловен знак на признание към него. Ако постоянно е критикувано, неглижирано, наричано с обидни епитети, макар и в момент на афект, те се запомнят за цял живот: "Аз съм лош, не ставам, не заслужавам, не съм достатъчно добър", даде пример гостът.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи мотивът за написване на книгата - разговорите с родители в професионалната си практика.

"Родителите трябва да обърнат езика към детето, да бъде повече "благодаря ти", "вярвам ти", "разбирам те", "ценя те" и в знаци на признание към детето. Трябва да намалят перфекционизма си, родителските очаквания към детето са няколко - силният критицизъм, перфекционизма, когато имате към него негативни очаквания - очакването от него автоматичен провал", посъветва психотерапевтът.

По думите на Милена Манова детето възприема "не" като "не ме обичат". Тя добави, че връзката между родител и дете не може да бъде загубена, ако не е била създадена.

"Ако сме поставяли детето като човек, който трябва да бъде коригиран, послушен, да се подчинява, ние сме я загубили. Ако обаче гледаме с уважение на него, като равнопоставено същество, няма да я загубим връзката", каза психотерапевтът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари