Иван Игов: Училището ни все още е обучилище, нужна е пълна промяна

Дигиталните поколения не възприемат света по абстрактно-логичен начин
15 сеп 2023 16:28, Анисия Иванова
17
Иван Игов: Училището ни все още е обучилище, нужна е пълна промяна
Снимка: БГНЕС

"Нашето училище все още остава обучилище. Част от знанията не са изобщо адекватни нито към възрастта, нито към бъдещето на децата. На заден план остават неща, свързани с гражданското поведение, със здравето и живота. Училището, още когато е създадено от древните гърци, е създадено, за да създава граждани."

Това мнение изрази пред БНР психологът Иван Игов.

Училищният психолог не е терапевт, не е и психологически консултант. Той трябва да има накъде да насочи случая. Ролята на училищния психолог е по-скоро превантивна, посочи Игов.

Няма нито една истинска магистратура по училищна психология, уточни той.

България е единствената страна в ЕС, в която психологията не е регламентирана като професия, подчерта Иван Игов.

"Иначе в училище има куп млади хора, психолози, много всеотдайни, но големият проблем и на учителите, и на психолозите е, че поколенията се променят. Дигиталните поколения са много различни. Те не възприемат света по абстрактно-логичен начин, както е построена учебната система. Те събират собствени стимули, които да комбинират по начин, характерен за всеки един от тях. Това правят нашите деца. Те събират информация и подреждат като собствен пъзел тази информация много по-различно от това, което се случва в училище."

"Трябва да променим цялата образователна система. Всичко, което сега децата възприемат по един скучен, абстрактен начин. Това означава тотална промяна в образователната система", смята Игов.

Според него днешните педагози са "изправени пред една барикада" и използват стари и неразбирани от децата средства и подходи.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Всичко зависи от семейната среда и от детето. Как така образованието ни е лошо , а наши ученици печелят всички почти всички медали от ученически международни олимпиади ?
10
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 2 месеца
Този един урок не е изнесъл!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Училището трябва да учи само как се слага презерватив, как се пускат тик-ток кличета, как се взема безопасно дрога, час по използване на чисти игли, спринцовки, трудово обучение по татуиране на крак и ръка, урок по селфи, чалга пеене, часове по курварство, каране на тротинетка, вейпене. Другото ще го научат от гугъл.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Игов от 30 г. говори едно и също - нелепица след нелепица.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Игов,Игов безполезен си душицо дребна
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даскалите още увеличения на заплатите ли искат?
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отворко , излишни книжки си чел,а си пропускал основни неща.Прикриваш недообразованноста си с празнодумие.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя психолог по-добре да научи как се словобразуват думите и да не си измисля абсурдни думи. Да пита някой добър лингвист защо няма дума обучилище в българския език. Неграмотен психолог дето не знае български език толкова знае и психология.
3
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Сериозно изоставаме в *** обучениетто!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е тая глупост обучилище? Обучението е сериозна работа и не трябва да се злоупотребява от някакви псевдо психолози по всичкознание.
1
3
 
8
 
! Отговори
аха преди 2 месеца
Обучилище ами, какво да е? Лошото е, че стана обучилище за наркоманизиран офисен планктон. Но моля ви се, по-добре така, отколкото поредната "пълна промяна" на "дълбоката риформа"! Особено във времената на Сглобката.