Наплив за общежития, над 50 000 първокурсници има във ВУЗ-овете

За София недостигът е около 500 места
Обновена: 15 сеп 2023 10:26 | 15 сеп 2023 10:14, Анисия Иванова
24

Академичната учебна година чука на вратата и университетите в цялата страна очакват своите студенти. Едно от основните притеснения на кандидат-висшистите е свързано с това къде ще живеят, има ли място в общежитията и какви са условията в тях.

Галя Георгиева тази година ще бъде първи курс и ще смени уличките в Дупница с коридорите на УНСС. За пръв път ще живее в общежитие и признава, че се е страхувала какво ще открие в стаята си.

"Беше ме страх дали няма да има мухъл и хлебарки. За щастие, моето общежитие беше много свежо. Всичко е добре, чисто е, живея с две момичета и за момента нещата са наред. Ако някой ден ме преместят, не бих останала по никакъв начин", сподели тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Повече от 50 000 първокурсници ще прекрачат прага на висшите учебни заведения у нас. Голяма част от тях ще разчитат на студентските общежития. Повечето блокове са ремонтирани, докато в други все още текат ремонтни дейности.

От Националното представителство на студентските съвети искат проблемът с недостига на места в общежитията да бъде отстранен, тъй като много от тях не се класират на общежитие. За София недостигът е около 500 места.

В общежитията се спазват определени правила и има специален пропускателен режим. Има системи за видеонаблюдение и домофонни системи. Животът в общежитие е най-изгоден за студентите, тъй като заплащат по около 100 лева на месец.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
вЕрно ли?! преди 7 месеца
До Анонимен 19 Значи, както на кандидат-докторантски конкурс в БАН през последните 30 години, а преди това кандидат-аспирантски. Само че там предварително се знае за чие дете е конкурсът и то дори и да предаде празен лист, пак ще му пишат минимум (5).
20
2
 
5
 
! Отговори
Стар Чичо преди 7 месеца
Предлагам квартира за две студентки първокурснички! Само че леглото ми е само едно и ще трабва да спим и тримата на него!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ихааааа, идат провинциалните първокурснички - златотърсачки! Сезонът е открит, да видим кой ще порасна най-много! ДРЪЖ!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
горките бедни студенти със скъсани остатъци от дрехи ходят
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
я в унсс имаше една професорка Соня Докова, бетер мошеничка и сметкаджийка беше, дето пускаше студенти с празни листа,
16
5
 
5
 
! Отговори
Гина преди 7 месеца
Подкрепете протестите от понеделник на зърнопроизводителите, за да изметем от политиката тези национални предатели,които узурпираха властта в България !
15
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Когато 71-72% от набора постъпват в Университет, има нещо сбъркано...
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Студентски град е някакво свърталище на наркомани, разни алкохолици, мутри, и тем подобни. Това не е цивилизован квартал. Там цивилизованите хора се смятат за луди и ги пребиват.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-доброто място за изучаване на икономика в БГ е УНСС. Това е така. Но, добрият икономист трябва да е добър математик, добър юрист и с аналитична мисъл. Много качества! Сегашните не притежават такива! Или са малък процент
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа тия са до 8 декември и после ще се освободят места. Като ги понакарат да учат сами ще си тръгнат.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В тва УнеСеСе имаше едно време един Саздов по стопанска история, късаше яко, от 200 човека по 4-5 пускаше и то с тройка. Дано го няма вече, че тия ще изпопадат
10
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 7 месеца
Сичкото човек, с вишу. Сега направих справка от годините на първокурсниците 2003 год- 68000 родени. 2004 - 70500 . 50000 само в София са приети и то от страната и то кандидатстващи за общежитие. Не включвам тези с квартири. Има и софиянцчета. А какво остава за университетите и филиалите в страната. А какво остава за тези учещи в чужбина? Айде да сложим и няколко хиляди извън нормалните години на първокурсник, излиза, че всичкуто хора с вишу. Става много вожд, малко индианец.
9
1
 
6
 
! Отговори
Аз завърших преди 7 месеца
Счетоводство и контрол в УНСС през 90-те години и съм доволна. Естествено, че тогава си имаше слабости университета, но получих много знания. Има прекрасни икономисти-счетоводители в този университет, вярно е, може да минаваш и от куп за грош, но ако имаш желание да се учиш, преподавателите са готови да ти помогнат с каквото могат. Не забравяйте, че в университета 80% е самоподготовка и самоусъвършенстване.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време УНСС се казваше Висш икономически институт Карл Маркс. Беше същата пародия като сега. Продаваха се дипломи на килограм. Имаше един виц тогава - уча в МЕИ, ама реших да запиша едновременно да изкарам и една икономика във ВИИ през междучасието.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Утре носете съответната сума
6
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
тая ше е поредната отличничка ,,,,, ако се сещате с кви умения :)
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спокойно, те ще спят при разни чичковци и без това докато ги пълнят отзад
4
1
 
27
 
! Отговори
Содом преди 7 месеца
Преди година ми се наложи да отида в Студентски град по работа, с едни чужденци, които гледаха стъписани - казина, дискотеки, заложни къщи, барове, девойки с вид на жрици, че и двама траvestiти срещнахме, а беше едва привечер.
3
0
 
21
 
! Отговори
Пхахах преди 7 месеца
то в УНСС само трябва да се запишеш. Който не се е записал, той не е завършил там.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България над 50 000 първокурсници има във ВУЗ-овете, а в 1-ви клас тръгват нама и 57 000. Почти всички ученици влизат да следват. Кьораво и сакато. Питате защо нямаме лекари, инженери, учители, строители, управленци ...

Спонсорирани публикации