Как се пише: Няма официален онлайн правописен речник на българския език

Неграмотността у нас е на всички равнища и в много области
31 окт 2023 18:39, Анисия Иванова
26
Как се пише: Няма официален онлайн правописен речник на българския език
Снимка: БГНЕС, архив

В интернет пространството липсва официален правописен речник на българския език, предупреждават специалисти от платформата "Как се пише" в навечерието на Деня на будителите, 1 ноември.

Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен за съществуването на интернет, пишат те.

Много ми липсва силен авторитет зад българския език, заяви пред БНР д-р Павлина Върбанова - създател на платформата "Как се пише".

"Толкова много години минаха от издаването на последния официален правописен речник през 2012 г. Липсват лица, гласове от официалните институции, които са призвани да се грижат за българския език и да определят неговата нормативност, които да ни казват на всички нас какво е правилно към днешна дата, как ние да продължаваме да бъдем грамотни и да се развиваме и това нещо да се популяризира и да стига до хората. Грамотността е двупосочен процес", коментира тя.

По думите й интернет дава възможност официалният правопис да бъде непрекъснато обновяван и допълван. Не е добре обаче основни правила да се променят всяка година, допълни д-р Върбанова. Тя обясни, че тревогата й не е за това, че последният правописен речник е от преди повече от 10 години, а за това, че го няма онлайн.

Неграмотността е много широко понятие и ние я виждаме на всички равнища и в много области, отбеляза Доротея Николова, учител по български език.

"В политическата култура на нашите видни общественици, личности също прозира тази обща неграмотност. Ако нещо ми липсва в чисто езиково отношение, това са ярките послания, запомнящите се думи, липсва ми интонацията, от която да личи, че тези хора наистина искат да направят нещо и са способни да го направят", добаави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не било от МОН и това бил пролбелм. А не е проблем, когато МОН реши, ей така, да обяви някоя дума за "архаична" или да смени някое правило, което си го учил в училище, но сега е "неправило".
23
1
 
1
 
! Отговори
Благоевград преди 5 месеца
Има македонски език, ползвам го 10 години
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма речник щото от това не се печели. Кой ти чете речници в днешно време.....Младите ползват нета само за соц мрежи и да гледат п0рн0.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
няма нищо онлайн тази държава, бай ганьовщината продължава все със сила
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма го речника онлайн, защото искахте капитализъм и скачахте по площадите. Речника е на неговите автори. Това е капитализъм.
19
0
 
1
 
! Отговори
Без коментар преди 5 месеца
КЪМ СТАНИЦАТА С КОМЕНТАРИТЕ
18
0
 
0
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
По-важното е,че има такъв на БЮРМански!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навреме се сещате за речника, народът умира, а държавата върви по инерция само.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
".. липсва силен авторитет зад българския език" !? А за проф. Владко Мурдаров случайно да сте чували?
15
0
 
2
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 5 месеца
В Трън етносът говори по-правилен български от повечето политици, че и от много журналисти.
14
0
 
2
 
! Отговори
Права е преди 5 месеца
...тревогата й не е за това, че последният правописен речник е от преди повече от 10 години, а за това, че го няма онлайн..._________________________________________________________гюлле" вече се пише гюле, кабърче вече се пише габърче... и всички тези промени се случват тайничко.
13
0
 
4
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
"Какво очакваш от хора, за които думата nogлог е мpъcна." ... кво да ги правиш хората. Думичката предизвиква самоотъждествяване при тях. Предполагам че и с "кратък член" е подобно.
12
0
 
5
 
! Отговори
Рустикално Барби преди 5 месеца
И политици, и журналисти и... университетски преподаватели. : ) Така се говори поне.Но грамотността трябва да я разбираме и като по-общо понятие от чисто формалната езикова компетентност. Масово виждам млади хора, студенти, които не разбират смисъла на елементарен кратък текст. И компенсират тези си дефицити с памет. Зубрят. Неща, които трябва да бъдат разбирани, са наизустявани. Това ни приравнява до машини, културата се превръща в низ от факти. Не бива!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво очакваш от хора, за които думата nogлог е мpъcна.
10
1
 
9
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
"Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен за съществуването на интернет." ... това ще си го сложа в златна рамка! Такова езиково корифейство трябва да се увековечи!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като че ли стана модерно неправилното употребяване на пълния член. Почти всички журналисти, а и политици и не само те, упорито поставят пълния член на пряко и непряко допълнение, но почти никога на ***. За ударенията да не говорим, кой както иска така си ги поставя.
8
1
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 5 месеца
Точно вие ли се жалвате за неграмотността? :D Дето пишете "напът", "намясто", не знаете кога се слага пълен члeн и не правите разлика между медитация и медиация. :)))) Първо се ограмотете, после оправяйте обществото.
7
0
 
4
 
! Отговори
БГ джурналя да пишат преди 5 месеца
по темата? Айде, няма нужда! По-добре да я избягват, така. :))))))
6
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На кой му пука за граматиката...
5
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Абсолютно невярна информация! Има онлайн правописни речници!

Спонсорирани публикации