Проф. Темелкова: Младите търсят вече качествено обучение, не лесна диплома

Няма "изтичане на мозъци" от сферата на информационните технологии
Обновена: 3 ное 2023 11:04 | 2 ное 2023 08:57, Александър Попов
10
Проф. Темелкова: Младите търсят вече качествено обучение, не лесна диплома
Снимка: БГНЕС

"Забелязва се коренна промяна в манталитета на младите хора. Те имат конкретни очаквания и изисквания от образователния процес. Младите хора знаят какво трябва да дават, но и не отстъпват от правата си. Търсят качествено обучение, не лесна диплома", заяви проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи /ВУТП/ пред Dir.bg.
 
Предлагат ли университетите добри кадри на бизнеса

Според проф.Темелкова връзката между работодателите и студентите не е скъсана. Поне със сигурност може да твърди това за университета, който ръководи вече 4 години – Висшето училище по телекомуникации и пощи. Там се подготвят бъдещите ни кадри в областта на инженерството, информационните технологии и телекомуникациите.

"От 5-6 години бизнесът присъства трайно в учебния процес във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Преподавателите са експерти от бизнеса, които водят практически занимания, и в същото време ги провеждат и в реална бизнес среда. Изградили сме партньорства с над 50 компании, включително едни от най-големите ИТ и телекомуникационни корпорации, опериращи у нас и на глобалните пазари. Oще докато преподават, експертите имат възможност да наблюдават и общуват със студентите и ги привличат на работа във фирмите си с доста атрактивно възнаграждение. Затова и 90% от студентите на ВУТП работят още от втори курс по специалността, която изучават.

"От България няма „изтичане на мозъци“ от сферата на информационните технологии и комуникации. Единици напускат страната. Високите възнаграждения в тази сфера са релевантни на тези, които биха получавали в чужбина", уточни ректорът.
Професиите на бъдещето
 
Кой студент не би искал да получи една диплома, но от два университета, чрез т. нар. интердисциплинарни специалности. Една иновация, чийто процес на акредитация отнема близо 2 години, но вече е факт.

"Ние сме първите, които го направихме. През 2019 година стартирахме съвместна дейност с Медицинските университети в Плевен, Пловдив и Варна. Вече обучаваме студенти втори курс по телемедицина и софтуерно проектиране в медицината. Имаме също така интердисциплинарна специалност и с Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Все още такава съвместна димплома от български и чужд университет не може да бъде издадена, защото са нужни законодателни промени.

Киберсигурност и киберразследане - дефицит от кадри

У нас има неимоверен дефицит на кадри в киберсигурността, споделя проф. Миглена Темелкова. Тя подчерта, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е първият университет в България, който през 2017 година стартира бакалавърска специалност Киберсигурност на високите технологии.

Студентите от тази специалност черпят знания от експерти от практиката. Затова и вече могат да противодействат на киберзаплахи. Две лаборатории, които ги дели само една стена. В едната правят кибератака, в другата - я разбиват. Така студентите проверяват знанията  и уменията си колко бързо и адекватно могат да се справят със зловреден код. А в магистърската степен Комуникационни мрежи и Киберразследване топ експерти от Израел им разкриват най-съвременните тенденции в киберразследването.

Студентите нямат държавен изпит, а завършват с демонстрация на реални знания чрез много скъп симулатор, даден на университета също от Израел.

„В магистърската степен Комуникационни мрежи и Киберразследване топ експерти от Израел, предоставени от Черноморската академия по сигурност, им разкриват най-съвременните тенденции в киберразследването. Студентите нямат държавен изпит, а завършват с демонстрация на реални знания чрез много скъп израелски симулатор, даден на университета на база партньорството му с Черноморската академия по сигурност“, обясни проф. Темелкова.

Изкуственият интелект - възможност или заплаха
 
По-скоро е възможност, категорична е проф. Темелкова. Според нея студентите могат могат да използват AI не да им напише домашното, а бързо да наваксат конкретни знания, да надграждат себе си, и то винаги с едно наум.

"Не бива да се доверяваме на 100 % на изкуствения интелект, допуска много грешки. Нашите преподаватели виждат това и карат студентите да намират неговите грешки".

Висшето образование на бъдещето

Ректорът на ВУТП  го вижда като по-дигитализирано, с бърз достъп до най-съвременни библиотечни данни, както и с възможности за изследвания и иновации, които много бързо да навлизат в икономическия живот.

"При нас процесите по патентоване и защита на интелектуалната собственост са дълги и отнемат много време, а през това време иновацията вече е остаряла. Затова иновации у нас няма и често български открития и иновативни модели се защитават в чужбина.
Образование, наука и бизнес като един организъм", накратко описа проф. Темелкова образованието на бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 7 - НЕ е вече, а е било винаги. Малко са хората, които търся професия по призвание и това е нормално.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Младите го искаха това и преди, просто такава е системата, че е кого познаваш, а не какво знаеш и дипломата е за между другото. Отиваш с умения за анализиране на данни, счетоводство и прочие, а в склада ти казват, че всъщност искали някой, дето може да опише правилно картофите и прочие, ама ти трябвало и Ц категория, защото ще караш и товариш ... В същото време, братовчеда на общинаря става зам. управител на 300 човека на 22 години.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Младите започнаха да търсят качествено обучение. Търсят, но не го намират, защото качество не остана. За пример вижте възпитаника на Харвард, на който прякорът е Про100Кире.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глупости, всеки търси вече лесни пари, а не качествено образование.
6
1
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Аз като ислямски последовател никога не бих се записал в ВУ на тази.
5
1
 
4
 
! Отговори
боб преди 5 месеца
Това не може да се случи в западните и американските университети и е време децата да го разберат. Някои вече го знаят и се прибират в България.
4
1
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 5 месеца
Повечето млади ги мързи да гледат и искат лесно да им се случват нещата.
3
1
 
3
 
! Отговори
А бе Вие като преди 5 месеца
пишете, правите ли разлика между висше училище и университет? Защо ли изобщо питам? Това е като суахели за повечето!
2
2
 
4
 
! Отговори
В България имало преди 5 месеца
вече казаха гурбетчии от Франция (с платено образование) много добри училища за всичките 7 или повече пола и университети на оня изгонения от Унгария евреин! Така, че напред народе!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не бях чул за такова висше училище, а тази женица с такова самочувствие говори за него.Объркан народ