Кабинетът отпусна близо 25 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата

Това става по национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта"
11
Кабинетът отпусна близо 25 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет отпусна 24 772 019 лв. по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ за общинските, държавните и частните училища. Целта на програмата е да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства, съобщават от правителствената информационна служба.

1235 образователни институции ще получат средства за дейности, свързани с изкуства.

Училищата  сформират групи за занимания по музикално, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство. Чрез средствата се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна и снимачна техника, декори и др., както и посещения на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложби.

В областта на спорта по програмата се финансират 1224 образователни институции.

Заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и участват в състезания. Отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др. Финансират се също посещения на спортни състезания и събития в зависимост от избрания вид спорт.

Плащанията са авансови - до 70 процента от защитените проекти, които започват  да се изпълняват през 2023 година. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: образованиеМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
2.................Хахахаха, цирк. Какви изкуства освен да пушат зад училището.
5
0
 
1
 
! Отговори
Asassin преди 6 месеца
Тъй нареченото "Финансиране" за спорт и изкуства, ще е само за учениците от 1-ви до 7-ми клас, като цитираният ресурс няма да стигне за всички училища в страната. За учениците от 8-ми до 12-ти клас, няма да има нищо. Спортуването от 8-ми до 12-ти клас, основно се организира от родителите /според финансовите им възмощност/, в извън учебно време, и също от желанието на детето.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А на у$$райна подари БТР-и за няколкостотин милиона, пък ние си ПРЕДПЛАТИХМЕ едни имагинерни такива на ПАРТЬОРСКИ цени от Сатанинските Американски Щати. Е, вярно, не е ясно кога и въобще дали ще ги доставят, ама важното е, че сме платили. ПП-ДБ и ЛГБТ го организираха
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баш на време е тази новина и програма - 1 месец преди края на 2023....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахахаха, цирк. Какви изкуства освен да пушат зад училището.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Kora ce oбeзбълrapиxa, тoraвa ce ceтиxтe...