Директори: Е-бележките за отсъствие от училище да не се заплащат

В момента има джипита, които искат и по 15 лева за бележка
17 ное 2023 15:51, Стела Стоянова
23
Директори: Е-бележките за отсъствие от училище да не се заплащат
Снимка БГНЕС

Съюзът на училищните директори /СРСНПБ/ се обърна към МОН с искане за безплатно издаване на електронните медицински бележки от личните лекари при боледуване на ученици.

Тов съобщава във фейсбук профила си председателят на организацията и шеф на 119-то СУ Диян Стаматов.

Директорите настояват за включване на издаването на електронните медицински бележки в пътеките по здравна каса.

Договарянето може да е между здравното и образователното министерство, посочва Стаматов.

В момента няма регламент дали тези бележки да бъдат заплащани и с каква сума. Затова някои лични лекари ги издават безплатно, сруги срещу символична такса от 2 лева, но има и места, където цената стига 12 - 15 лева.

"Това е единственият досег на безплатната образователна система със здравното министерство и то си иска своите пари, чрез лекарите си.

Без регламент, без ценоразпис, без правила.

Апелът на СРСНПБ е двете ведомства да създадат адекватен ред и съвременно прилагане", пише Стаматов.
 


23
Още от Образование
Ректорите искат нов начин на финансиране, вузовете едва оцелявали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 19 - Гръмни се и ни спести мъките.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да рабера, в какъв свят живеем? Лекарят е длъжен д анаорави преглед, но видиш ли - може да ткасува за бележка. Има лесно - Или бележките са част от задължението или добрият доктор може да си изгуби правомощията и да стане джичи в Германия, ама там такива своеволоя нема..
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Образователната система не е безплатна Учениците си купуват учебници тетрадки и химикали и плащат луди пари на учители за частни уроци Така че тоя първо да подреди собствената си чиния и после да бърка в чуждата
18
1
 
1
 
! Отговори
КАТО преди 1 седмица
НЯМА КОЙ ДА ГИ КОНТРОЛИРА -ЩЕ ВЗЕМАТ ПО КОЛКОТО СИ ИСКАТ/ВСЪЩНОСТ ТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ/-ИМА ЛИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ-НЕ,НЕ,НЕ,
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 18 Може да имат, ама явно си го пазят да не се хаби. Никога не са ми издавали касова бележка, а винаги си искат таксата.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 16Всеки лекар в София има касов апарат. Ако не издаде бележка глобата е сериозна. Проверките от здравната каса са бързи и в никакъв случай проверяващите не симпатицират на лекарят.При няколко нарушения договорът се прекратява автоматично.Това да си лекар е като да си кръчмар в някое умряло село на 350 км от София.Както и да е не мисля да си губя времето отговаряйки ти повече.Лекарите не ги мисли-има аерогара.Ти ще страдаш когато частните болници ти поискат 200-500 за преглед.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 16 А колко потребителски и други такси прибра без да издаде касова бележка?
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 15Днес един добър доктор прегледа 49 пациента. Направи над 20 консултации по телефонът.За това държавата му плати 89 лева. Престани да приказваш глупости неук невеж примитивен неумен човек.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 13 "Единственото което ще постигнете е че ще накарате и малкото останали доктори да емигрират." Те ако от таксичката за бележки живеят, живи да ги ожалиш завалиите! Направо дай да им събираме капачки и да им носим помощи! Айде не се излагай така!
12
0
 
10
 
! Отговори
Forever преди 1 седмица
Нормалното е към всяко училище да има медицинско лице, което да преглежда ученика и да удостоверява неговото отсъствие по медицински причини, а не децата да стоят пред кабинетите заедно с пенсионерите и да си плащат отсъствието,безумие, защо всичко е толкова сбъркано.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо на малките гъзарчета с айфони за по 3 бона и маратонки за 500 лв трябва всичко да им е безплатно ? Живея близо до спортно училище.Всяка вечер родители идват с джипове с размер на самосвал за да си вземат спортната надежда облечена като манекен. Е тия ли нямат 10 лева.Хайде стига клошарски изпълнения.Единственото което ще постигнете е че ще накарате и малкото останали доктори да емигрират.За сведение един обикновен лекар получава месечно по няколко покани за чужбина.Накрая ще ви лекува Ванга
10
2
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 1 седмица
До Анонимен::да се хилят и да не учат.Ще питат цял живот къде е тоалета на гладните.Нивите ще са продадени отдавна,дядо и баба с пенсиите са в отвъдното.Няма да имат пари за интернета.Очаква ги свирепа,безмилостна мизерия на Гаврош.
9
1
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Извинявайте отсъствията с декларация от родителите до 30 дена в годината и няма да хрантутим ненаялите се лекари
8
2
 
8
 
! Отговори
значи... преди 1 седмица
десет бележки по 20лв.са едни 200лв.Касов апарат няма.А истината е една :който иска да учи,да учи.Електроните бележки са поредната глупост.Защо в училищата има психолог,а няма поне мед.сестра?Защо?Какво прави психолог цял ден?Как си уплътнява работното време?Едно време същата длъжност е изпълнявана от поп.Майка ми завършва Варненската девическа гимназия през 1943г.Всяка сутрин започвахме занятия с "отче наш".Не съм я видял да влезе в черква,освен ако не е музей.
7
5
 
3
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 1 седмица
Не се заплаща бележката, а труда по нейното изготвяне! Няма значение дали ще я пишеш с химикалка на лист или с клавиатурата на компютъра! няма значение дали ще й слагаш мастилен печат или електронен подпис! И едното, и другото си е работа, която трябва да се заплати!
6
2
 
3
 
! Отговори
Хабибито преди 1 седмица
Единственото хубаво нещо което обаче страда от недостиг на пари е медицината ни..
5
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Ами да ги плащат директорите.Ама че наглеци-искат безплатен лекарски труд.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това днешното не са ученици, а ходещи свиньета! Ходят в училище само, за да си уреждат срещи и купони! Там не се отива, за да се учи. Будалкат се помежду си в часовете, хилят се като откачени, играят си на телефоните, слушат музика в час и какво ли още не.
3
3
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 1 седмица
Тия електронни бележки са поредното безумие на управляващите. Също и електронните рецепти.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи прегледът за деца е безплатен, но е бележка за отсъствие се плаща! Колко демократично!