България и Куба готвят възобновяване на обмена на студенти и учени

25 000 българчета учат испански в училище
18 дек 2023 11:13, Красимир Ангелов
21
България и Куба готвят възобновяване на обмена на студенти и учени
Снимка: БГНЕС

България и Куба ще работят за възобновяване на обмена на студенти и учени между двете страни. Това обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Куба в България Мариета Хордан по време на среща.

В миналото този обмен е бил много активен, но към момента е почти изцяло прекъснат, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

Миналата година между двете държави е сключено Споразумение за сътрудничество в областта на висшето образование. Вече има и договори между отделни университети от двете страни, стана известно по време на срещата.  

"След като вече имаме подписано споразумение, сега са нужни повече съвместни усилия, за да подобрим възможността на обучение на кубинци в България, както и да търсим форми български студенти да учат или карат стажове в Куба“, коментира министър Цоков. По думите му МОН може да съдейства за осъществяване на контакти между висши училища от двете страни, а фактът, че толкова много български ученици изучават испански език е още една предпоставка за активизиране на сътрудничеството.

"В историята сме имали добри връзки между университетите и много кубинци учиха висше образование в България, предимно в технически специалности", припомни посланик Хордан. По думите й много българи също са учили и специализирали в Куба. "Все още са запазени тези следи от развитието на нашите отношения", каза тя.

Министър Цоков изтъкна, че България е страната в Европа, в която най-много ученици на глава от населението учат испански език. "Има завършващи средно образование, които владеят езика на много високо ниво. Може да помислим за провеждане и на ученически стажове между двете страни", предложи министър Галин Цоков. По думите му като първи етап би могла да се осъществи дистанционна връзка между български и кубински училища.

Посланик Хордан посочи, че докато много българи знаят испански, вече почти няма кубински граждани, които владеят български език. Проф. Цоков предложи да се помисли за възможността за откриване на лекторат по български език в някой от университетите в Куба. Такива лекторати, с командировани български преподаватели, имаме в други държави, като Китай и Япония, припомни той.

Беше обсъдено и възобновяването на сътрудничеството в областта на научните изследвания. Една от приоритетните сфери за това е медицината, където Куба има значителни постижения. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова съобщи, че четири от изследователските университети в България са именно медицински. Те имат възможност да канят като партньори чуждестранни учени и изследователи, което би представлявало интерес за кубинската страна.

През настоящата учебна година повече от 25 000 ученици изучават испански език в нашите училища. Безспорен принос за това има дейността на посолството на Испания и конкретно работата на образователния му отдел. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов на 27 януари тази година в София при откриването на изложението "Висше образование в Испания", организирано от отдела "Образование" към посолството на Испания.

В действие е Споразумението между Министерството на образованието и науката на България, и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания за сътрудничество относно паралелките с училищен учебен план за профилирано образование с интензивно обучение на испански език в българските гимназии и средни училища, каза тогава министър Пенов. Той подчерта, че двете държави, посолството на Испания и Министерството на образованието и науката полагат старание то да бъде изпълнявано ефективно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Лелеле преди 4 месеца
Айде да поемат още 5 млн. " студенти" от Индия, Пакистан, Бангладеш, Бразилия и т.н. , тъкмо територията ще си реши демографския проблем, а " българите" няма до могат да се вредят и да работят, че новите гости трябва да ядат и е. б. ат...
17
0
 
0
 
! Отговори
Hehe преди 4 месеца
Ще им подарят едно пробито корито да доплуват до лошия Сащ и мърморят цял живот за привилигирования бял човек докато си взимат социалните...
16
2
 
1
 
! Отговори
венсеремос преди 4 месеца
Какво точно би учил български студент в Куба? Опитвам се да си представя и не мога да се сетя и едно нещо, Може би кубинска история?
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Куба ще си плаща ли или като едно време - за наша сметка
14
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
До 13.... Това "навремето" се разбира като минимум преди 35 години. Ти ако не си се поместил оттогава, Светът доста се е придвижил.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В МОН СЪВСЕМ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Куба-страната с най-добро здравеопазване в света, безплатно! В САЩ ако счупиш ръка си продаваш къщата и имаш да даваш още.
11
7
 
5
 
! Отговори
Кубинците преди 4 месеца
Ще учат наще,как да навиват пури на бедро! Голям обмен ще падне 😀
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да им пратим Копейкин и бандата му, да живеят там и да ги учат на русофилия.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние ще изнасяме копейки и бели златки да се търкалят на Вародеро, а кубинците ще идват да видят бял свят за малко.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой е забравил да се консултира с "посолствата". Подозирам, че утре ще получат телефонно обаждане и ще дадат на заден ход.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ще научи един български студент в Куба? Най-малкото, което ще научи е човешкото отношение към пациентите.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Куба готви руски военни бази на 200 км от Флорида, а Пиндостан яростно протестира.
5
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Болниците останаха без качествен медицински персонал. Това е целта на занятието. Нашите ще изпращат синчетата си за месец-два да пият евтини коктейли на Карибите. В замяна кубинците ще изпращат почти завършили лекари да бачкат в нашите болници. Кубинските лекари са доста добри, въпреки липсата на модерна апаратура.
4
9
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
И какво ще научи един български студент в Куба? Да пое ром и да живее като ром...
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Търсят на аванта да учат и ядат безплатно като при бай Тошо :)))
2
12
 
6
 
! Отговори
? преди 4 месеца
Вие нормални ми сте? Отдавна не трябва да имаме нищо общо с фашистка и бедна Куба. Смърт на кубинците!
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия са умрели от глад с какво ше плащат ?

Спонсорирани публикации