Над половината от студентите учат икономика, медицина или педагогика

Всеки втори студент от чужбина се готви за лекар или стоматолог
62
Над половината от студентите учат икономика, медицина или педагогика
Снимка: БГНЕС

Най-масовите професионални направления са „Икономика“, „Педагогика“, „Медицина“, „Администрация и управление“, „Педагогика на обучението по ...“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Информатика и компютърни науки“ и „Право“. В тях се обучават над половината студенти в национален мащаб. Това показват данните от Националната карта на висшето образование, която беше актуализирана днес от Министерския съвет.


Броят на действащите студенти през академичната 2022/2023 година е 179 765. В образователна и квалификационна степен „бакалавър“ се обучават над 116 000, за „магистър“ учат 58 000, а за „професионален бакалавър“ малко над 5 000 студенти. Български граждани са 164 854, което е близо 92% от всички действащи студенти. Чуждестранните са 14 911, което е 8.3%. Над половината (58.4%) от тях се обучават в две професионални направления - „Медицина“ и „Стоматология“.

Най-много висши училища (27) има в Югозападния район за планиране, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, в който са базирани само две висши училища, а други четири действат чрез филиали. Най-много професионални направления са достъпни в Югозападния район - 50, а най-малко в Северозападния - 14.
Националната карта на висшето образование се актуализира ежегодно, а информацията от нея се използва за определяне на държавната политика в сферата, включително приема в определени направления и специалности и разкриването на нови университети или филиали. Целта е да има балансирано развитие на мрежата от висши училища, която да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: студентиикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кой ще лекува лекарите ?
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези с медицината ако не избягат в чужбина тук бъдеще нямат. Имам приятел,чиято дъщеря завърши с много висок успех преди 5 години и още не може да специализира. Професорите искат да работи като доброволка-без заплащане още няколко години!Замислете се тя е на 30 и поне до 35 няма да е видяла и стотинка от собтвеният си труд!Старите професори правят така,че след тях да е потоп!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
учете за програмисти и инженери защото иначе ще умрете от глад и болести
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
90% от студентите в бг. не учат абсолютно нищо, 4 години са пияни и надрусани, подаряват им изпитите и накрая излизат по-глупави от колкото са влезли
34
0
 
14
 
! Отговори
До до Хейт преди 3 месеца
Милата заблудена душица, дето още живее в прекрасната пропаганда от 90-те. Гледай филма за Барби и продължавай да си мислиш, че светът е розов и птичките пеят. Само дето планетата е различна, а високообразованите и квалифицирани кадри за без пари свършиха.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българин да се наричаш, днеш с жалост.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не е доволен , да бега при краварите да изръси 100К в долари за обучение да не получи нищо..
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хейт, нищо не виждаш. Пишеш клишета! Няма една статистика, която да подкрепи думите ти. Стига прави проветрение в междуушното ТИ пространство!
30
1
 
6
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 3 месеца
Само си губят времето
29
2
 
13
 
! Отговори
До до Хейт преди 3 месеца
Ооо, виждаме ги инженерите на Меркел! Виждаме и какви недоразумения ги произвеждат Харвард и останалите им институции. Виждаме и какви са най-уважаваните им професии: надрусани плеймейтки, певачки, футболистчета, актриси, адвокати, спекуланти на борсата... Според теб колко още подобно сбъркано общество ще води във високите технологии, щом талантите са обслужващ персонал, а?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хейт, глупости! Нямат, ама имат! Я да видим къде са Харвард, Кеймбридж, Оксофорд, МИТ.... никак нямат! Боже, колко сте глупаавви!
27
10
 
7
 
! Отговори
Хейт преди 3 месеца
Много ми е интересно каква е статистиката "на запад", че толкова сте се разтревожили за нашата? Досега всичките им проекти: като почнете от атомната им бомба и стигнете до космическите им програми - все са с вносни специалисти. Последните 30 години нашите инженери и лекари поддържаха капитализма им да не падне с образованието си от соца. Ама изтичането на мозъци свърши. Да сте видели някой холивудски филм за уважаван инженер, физик или химик? Ми няма, защото просто нямат.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пазарът слага всеки на мястото му. Но той важи за частния сектор. Лошото е, че некадърниците напират най-вече за държавна службичка, да седнат зад бюро и да измислят схеми как и какво да откраднат!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ками Цветанова, че Кан къде бе.Че че Перник че саркози, оланд..все урунгел.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24:, че къв го тоя роналдиньо бе Ками Цветанова. Сите не ми да сме убави, като плешивия грозник че румен радев че президентът.
23
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учат педагогика после нямаме кадри за нищо в страната. Никой не иска да пипа истинска работа. Всеки иска да е ИТ или да е на държавна заплата. Междувременно никой не иска да работи работа дето никога няма да бъде автоматизирана. Един плочкаджия на месец сваля 7-8-10к ама е яко труд. Ел техници вече под 3500 не можеш да намериш, в София вече са на 4-5к, автомонтьорите са на 3500+, автобояджиите са на 3к. Ама става даскал и после реве че не изкарва пари! *** работи мъжка работа и парите идват сами
22
6
 
24
 
! Отговори
1111 преди 3 месеца
Това педагогиката на този етап излиза най-лешперската професия ! По-голямата част от така наречените учители не се отличават с кой знае какви познания или по-висока интелигентност , още по-малко с находчивост и предприемчивост . Катастрофалните резултати на учениците по време на матурите , както видяхме и от Пиза са сами по себе си категорична оценка за работата на учителите.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Медици и учители винаги са нужни. От юристи и АйТи специалисти също има нужда, в определено количество. Мераклии за административни шефове дал Господ, макар че може и без тази специалност, защото във всички среди кадърният управляващ се изгражда по естествен път. Икономистите? Зависи какъв профил.
20
4
 
13
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
Учи, маме, да не работиш!
19
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мъжете, като нищо не става от тях отиват в МВР, жените - учат педагогика.