КЗЛД не откри проблеми при продажбата на "Школо"

Няма повод за разпространение на фалшиви новини, пишат те
18 яну 2024 19:02, Нели Христова
34
КЗЛД не откри проблеми при продажбата на "Школо"
Снимка: БГНЕС

Промяната в собствеността на капитала на едно търговско дружество със седалище на територията на България, учредено и регистрирано по българското законодателство, не засяга ангажиментите му за защита на личните данни, които то обработва в качеството му на администратор или обработващ, както преди промяната, така и след нея. Това съобщиха на интернет страницата от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) във връзка с продажбата на "Школо" ЕООД на английска компания за образователен софтуер.

Промяната в собствеността на капитала на "Школо" ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни. На практика това е същото дружество, но с променен собственик. Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между "Школо" ЕООД и образователните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679, информират от комисията.

От там уверяват също, че законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружество, което администрира или обработва лични данни, нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции.

Във връзка с опасенията за предоставяне на лични данни във Великобритания, следва да се има предвид, че по силата на действащото Решение на Европейската комисия от 28 юни 2021 година съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватното ниво на защита на личните данни от страна на Обединеното кралство се осигурява режим на свободно движение на лични данни от ЕС към Великобритания, при който обаче се спазват всички изисквания на Регламент  (ЕС) 2016/679, обясняват от комисията.

Настъпилите промени не следва да стават повод за разпространение на фалшиви новини, създаване на напрежение сред големи групи в обществото, включително извличането на различни ползи от недобросъвестни лица, целящи допълнително въвеждане в заблуда и погрешно насочване на общественото мнение, съобщава още от КЗЛД.

Независимо от горното, КЗЛД стартира проверка по случая, за резултатите от които от комисията обещават да дадат своевременна информация.

Вчера Министерството на образованието и науката (МОН) сезира Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Комисията за защита на личните данни за придобиването на „Школо” от чужда компания. МОН към момента няма договорни отношения с „Школо”, но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая, посочиха от ведомството в съобщение, изпратено до медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа, преди 3 месеца
а един мармот завива шоколад в станиол!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28 Българско звучи, но понеже "нямаме нищо общо" с руснаците, звучи така и на руски. (за школото са писали много от нашите възрожденци, да думата изглежда стара, но също е и българска)
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никога нищо не откриват, когато става дума за крупните престъпления, но ако става дума за кокошари, винаги разкриват всичко?
29
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Факта че името на продукта е изписан на латиница означава че на автора не му пука за България. База данни за българските училища с латинско име. Ми шоКА Денков има пръст в далаверата.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения проблем за англичаните е името на приложението. Доста руско звучи Школо
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реално проблем с продажбата няма. Проблема е, че при изхарчени стотици милиони държавни пари МОН все още няма работеща платформа за училищата
26
10
 
4
 
! Отговори
As преди 3 месеца
Тука повечето дори не знат какво са лични данни.Няколко хиляди реда таблица с имена не струва почти нищо в ит света. Школо са продали софтуера, дев екипа и съпорта което всъщност прави цената на продукта. За на Иванчо двойките никой не ги е грижа
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БОКО ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ГО ОСТАВЯТ ДА Я СЪСИПВА
24
3
 
7
 
! Отговори
Бозайник преди 3 месеца
Рептилите не ги интересуват тройките на Иванчо, интересуват ги децата от шестата раса, които ще ликвидират господството им на планетата. А по оценките много лесно ще ги разпознаят. С други думи: отличниците, Иванчо, отличниците! Имената и адресите!
23
2
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 месеца
Пълна, тотална, просташка некадърност на българския бизнес показва скандала със Школо. Една българска фирма не може да развива собствения си бизнес и го продава без причина, без да осъзнава ангажимента си към българското общество. Вместо те да излязат на международния пазар се продадоха като магистрални красавици. Жалка работа.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
купили за го заради данните естествено, няма кой да купи такъв софтуер
21
5
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
ШКОЛО НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА В АНГЛИЯ. БРИТАНСКОТО МИНИСТЕРСТВО ИМА СОБСТВЕН СОФТУЕР - ДЪРЖАВЕН. ТАМ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАТ НА ЧАСТНИ ФИРМИ.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото недобросъвестно е продажбата на личните данни от копейките. Школо няма да се ползва в Англия никога. Копейките продават личните данни за да си купуват индулгенции.
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото и таблици и страници с факти да изкараш и да обясниш на една копейка, няма как да ги разбере. Не търси разум където го няма. Вместо да се радваме, че има успешна българска платформа, която ще се ползва в Англия, ние търсим под вола теле и протестираме с безумни твърдения. Българите сме завистливо долно стадо, после защо не сме единни - ми от завист.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблем има, личните данни са продадени, личните данни се събират без съгласието на техните собственици.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ся какво, никой не може да задължи родители,учители и деца да ползват и да си дават лични данни на тази тъпня?
16
2
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
Кой сключва договори от името на училищата без съгласието на ученици и родители?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРОДАВАНЕТО НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ИЗВЪРШЕНО ОТ МУТРИТЕ НЯМА ДА ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе какви лични данни, България не е държава, а колония, националната телевизия ми рекламира фейсбук спотифай и нам си кво, всичко беше хакнато по десетки пъти, осмокласник знае, че след пробив се сменя паролата, в нормална държава това ще е не просто скандал но и смяна на вдички документи за сметка на държавата, уикилийкс пусна адреси на български банки и фирми следени от цру това си индустриален шпионаж, а тук реакция никаква. Да не говорим че скайп още американците като го купиха взеха данни
13
3
 
5
 
! Отговори
преди 3 месеца
Е тогава защо ЕС не дава на китайски компании да купуват европейски фирми? Нали няма значение собственика кой е? Те китайците ще са си в китай и вие ще си продължаватв да си държите личните данни на сървъра в Еяропа. Къв е проблема китайци да купуват бази данни в ЕС? Те няма да ви изкопират даните, да ве, чесна пионерска! Само дето не ги пускат да купуват фирми. Поздрави т0земци от СидниАв$тралия! Доказахте защо сте пакистанците на ЕС и как ви тричат. Добре че не живея сред 6алкански 4укондури

Спонсорирани публикации