МОН или криворазбраната дигитализация на образованието

Защо държавна платформа забива, а частна се продава за високи суми
20 яну 2024 18:00, Стела Стоянова
67
МОН или криворазбраната дигитализация на образованието
Снимка БГНЕС, архив

Един нов призрак броди из социалните мрежи – призракът как, след като норвежците ще ни вземат децата, британците ще вземат и личните им данни.

Цялата драма започна след продажбата на образователната платформа Школо на британска компания, като в действителност тя не продава никакви данни на деца и родители, а само активите си и разработката на така наречения електронен дневник. Социалните мрежи, коментарите в тях и закъснялата и неадекватна реакция на МОН само напомниха, че просто министерството /както и това на електронното управление/ за пореден път не се справиха с дигитализацията на образованието. Или, по подобие на пиесата на Добри Войников, я направиха криворазбрана.

Вече е ясно, че данните на българските деца няма да бъдат продавани, но защо се получи така, че МОН, след като от поне 10 години се говори за електронни дневници, които да заменят хартиените, делегира това на частна фирма? Защо прехвърли на частни предприемачи задачата да подават към родителите цялата информация за оценките и отсъствията на децата, както и цялата комуникация към родителите. А след това, вместо да купи платформата, внезапно реши да създаде собствена, която на практика генерира повече проблеми, отколкото решения?

Година след като създателите на Школо като частна фирма я създават, МОН създаде така наречената собствена платформа НЕИСПУО  и задължи училищата да качват цялата инфрмация в нея. И я докараха дотам, че по цели седмици тя забиваше, прехвърлянето на един ученик от А в Б клас водеше дотам, от е-информацията да изчезне целият клас. Учителите по информатика дежуреха денонощно, за да могат да качат инфо в платформата на МОН, когато евентуално тя позволи, а при търсене на обратна връзка такава липсваше. И до момента част от функциите на тази платформа не работят, а се предполага, че тя трябва да бъде най-големият информационен хъб на българското образование.

Повечето от директорите се оплакват, че и сега качването в НЕИСПУО е тегаво, а при прехвърляне на ученик от едно училище в друго системата направо блокира. Шефът на 119-то СУ Диян Стаматов обяви и в социалните мрежи, че тази платформа не е решение на сериозните проблеми с електронизирането на информацията в образованието.

А единственият отговор е, че държавата за пореден път се проваля в дигитализацията – на е-рецепти, на е-дневници, на е-документи. В МОН със сигурност няма хора с капацитета да направят подобна платформа, но самият факт, че са възложили обществената поръчка на друг, а не на Школо, ясно означава, че става дума за лобистка намеса. Впрочем както и за учебниците. Едни чиновници в МОН, а и не само, правят доста пари за малки намеси и това продължава да се толерира. Иначе няма логика защо държавата се отказва от платформа, работеща перфектно, и с която родители и учители са свикнали, за да направи неработеща такава.

Няма начин да се дигитализира една административна система, ако конците за нея дърпат определени чиновници, свързани с определени фирми. Много малък е и начинът тази дигитализация да заработи.

За сметка на това от цялата работа печелят норвежците, британците и други нации, които искат да ни вземат децата. Ако им потрябват. Е, и цялата теория на конспирацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: дигитализацияМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
11
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 месеца
Дигиталният затвор идва! Само уфсете още не са го усетили!
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-лошо написаната статия за годината. Но, сме едва в началото. Забравили сте надписа Спонсорирано от Школо . Всеки, който задава логични въпроси е конспиратор и ***, а който публикува по поръчка платени нескопосани статии не е. Амин.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ..стига търоли а....напиши един път нещо смислено....
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами просто на хората като не им допада нещо, да не се съгласяват с него. Дигитализацията в Бг навреди на всички, където се прокара. Явно е недомислица.
9
9
 
1
 
! Отговори
Коза преди 3 месеца
Комунизмът свърши, стига вече "държавни фирми" и хранилки. То заради такива сме в тая ситуация. Задължението на държавата е да направи заданието, да постави условията и да одитира изпълнението. За всичко друго, естествено че ще го правят "частници".
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки понеделник докато мъкна с мъки 11кг. раница на детето, се моля да видя жив министър на образованието, и да му я хвърля в ръцете тая. дигитална раница дето уж много облекчи децата.Как пък една работа не могат да свършат като хората!
7
4
 
26
 
! Отговори
bbb преди 3 месеца
До ФранкСпоред мен нещата са несъпоставими - мобилните оператори притежават ЕГН и адрес; докато на тази платформа е качена значима информация- егн, адреси, личен лекар, медицинско досие, за ученици и родители, професия на родителя. Напарво си е за съд цялата тази далавера...Но у нас сме готови да продадем/дадем на новите ни "съюзници"всичко което ни поискат.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕГН, личен лекар, посещения при него, родители, ЕГН-тата им, личните им лекари, професиите им, брой извинени и неизвинени отсъствия, оценки...Е, всичко това се е продало от частника и оттук-насетне ще го използва всеки, както намери за добре. И за разлика от социалните мрежи, в тези сайтове не се влиза по желание, а принуден. Та, защо се продава сайта, всъщност - какво се продава.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 5 ...прекалено си пр***ст за да вникнеш в нещата....една продавачка от Кауфланд взема повече от учител...Оли....
4
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прекалено високи заплати взимат тъпитe дaскали
3
12
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
авторката е добре да дефинира "Тегаво качване", при положение че училищата са с най евтиния интернет/населено място, и даскалите пиратстват филми и музика с пълни шепи, "да си не харчат трафика" вкъщи. за 2 часа ви се размина проверка от данс и вече пак лаете. а тоя фантомас дето явно се готви да е министър на образованието е по добре да си го закарате по шопските селия некъде и повече да се не обажда като бибе из джеб
2
5
 
22
 
! Отговори
Франк преди 3 месеца
А като Мтел, го купиха австриййци и стана А1, който всъщнос е притежание на мексиканец, какво стана с личните ви данни? Тогава нямаше ли проблем? Или Глобул-Теленор-Йетел?
1
2
 
36
 
! Отговори
Държава няма преди 3 месеца
Образование няма. И смисъл няма!