МОН или криворазбраната дигитализация на образованието

Защо държавна платформа забива, а частна се продава за високи суми
20 яну 2024 18:00, Стела Стоянова
67
МОН или криворазбраната дигитализация на образованието
Снимка БГНЕС, архив

Един нов призрак броди из социалните мрежи – призракът как, след като норвежците ще ни вземат децата, британците ще вземат и личните им данни.

Цялата драма започна след продажбата на образователната платформа Школо на британска компания, като в действителност тя не продава никакви данни на деца и родители, а само активите си и разработката на така наречения електронен дневник. Социалните мрежи, коментарите в тях и закъснялата и неадекватна реакция на МОН само напомниха, че просто министерството /както и това на електронното управление/ за пореден път не се справиха с дигитализацията на образованието. Или, по подобие на пиесата на Добри Войников, я направиха криворазбрана.

Вече е ясно, че данните на българските деца няма да бъдат продавани, но защо се получи така, че МОН, след като от поне 10 години се говори за електронни дневници, които да заменят хартиените, делегира това на частна фирма? Защо прехвърли на частни предприемачи задачата да подават към родителите цялата информация за оценките и отсъствията на децата, както и цялата комуникация към родителите. А след това, вместо да купи платформата, внезапно реши да създаде собствена, която на практика генерира повече проблеми, отколкото решения?

Година след като създателите на Школо като частна фирма я създават, МОН създаде така наречената собствена платформа НЕИСПУО  и задължи училищата да качват цялата инфрмация в нея. И я докараха дотам, че по цели седмици тя забиваше, прехвърлянето на един ученик от А в Б клас водеше дотам, от е-информацията да изчезне целият клас. Учителите по информатика дежуреха денонощно, за да могат да качат инфо в платформата на МОН, когато евентуално тя позволи, а при търсене на обратна връзка такава липсваше. И до момента част от функциите на тази платформа не работят, а се предполага, че тя трябва да бъде най-големият информационен хъб на българското образование.

Повечето от директорите се оплакват, че и сега качването в НЕИСПУО е тегаво, а при прехвърляне на ученик от едно училище в друго системата направо блокира. Шефът на 119-то СУ Диян Стаматов обяви и в социалните мрежи, че тази платформа не е решение на сериозните проблеми с електронизирането на информацията в образованието.

А единственият отговор е, че държавата за пореден път се проваля в дигитализацията – на е-рецепти, на е-дневници, на е-документи. В МОН със сигурност няма хора с капацитета да направят подобна платформа, но самият факт, че са възложили обществената поръчка на друг, а не на Школо, ясно означава, че става дума за лобистка намеса. Впрочем както и за учебниците. Едни чиновници в МОН, а и не само, правят доста пари за малки намеси и това продължава да се толерира. Иначе няма логика защо държавата се отказва от платформа, работеща перфектно, и с която родители и учители са свикнали, за да направи неработеща такава.

Няма начин да се дигитализира една административна система, ако конците за нея дърпат определени чиновници, свързани с определени фирми. Много малък е и начинът тази дигитализация да заработи.

За сметка на това от цялата работа печелят норвежците, британците и други нации, които искат да ни вземат децата. Ако им потрябват. Е, и цялата теория на конспирацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: дигитализацияМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До баи онзиТИ ИЗОБЩО НЕ РАБОТИШ БЕ ПРОДАЖЕН ***. МАЛКА ФИРМА СИ ВИЖДАЛ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА САМО, ***
32
3
 
4
 
! Отговори
баи онзи преди 3 месеца
не работя за Школо бе *** , Софтуерен инженер съм за малка фирма с 40 човека, която и не си чувал. :) Като си много отворен отивай и пиши кода за новата платформата на е-дневниците на учениците ? Ааа не можеш - я прави като вятъра като тогава . Дух дух :)
31
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НИЕ ПАТРИОТИТЕ И УТРЕ ЩЕ РАБОТИМ С БРИТАНЦИТЕ, А ВИЕ ПРОДАЖНИЦИТЕ НЯМА ДА РАБОТИТЕ ЗАЩОТО БРИТАНЦИТЕ НЕ РАБОТЯТ С ПРОДАЖНИ ПОРОВЕ СВЪРЗАНИ С МУТРИТЕ И БИВШИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продажните марди от герб школо си вярват че англичаните ще им толерират тъпизмите.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай ОнзиАЙДЕ У ЛЕВО МЪРДА ПРОДАЖНА, ШКОЛО СТЕ ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ ПРОДАВАТЕ СЕ КАТО УЛИЧНИ ЖРИЦИ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ЕДИН БИЗНЕС ДА РАЗВИЕТЕ
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До bai onziБИСЕРИ ПИШЕМ ДА, ЗАЩОТО СМЕ УМНИ, А ТИ ПИШЕШ ТЪПОТИИ ЗАЩОТО СИ ПРОДАЖЕН И НЕГРАМОТЕН.
27
1
 
6
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 месеца
и до гения 2 мнения долу - алооооо ,всеки може да си продаде интелектуалната собственост или софтуер/хардуер на когото иска...Държавата като е *** и не си е вързала гащите в договора изрично да е споменато разни клаузи техен проблем. Айде у лево мърди
26
8
 
5
 
! Отговори
bai onzi преди 3 месеца
Гледам патрЕотите пак пият долна ракия и пишат бисери. Бе Ганчовци - вие защо не ревахте като на всички ни изтекоха личните данни преди 2 години ли колко беше. Вие знаете ли изобщо какво е база данни - дали са релационни или не, SQL ,NoSQL, MariaDB т.н. И на кого му пука изобщо затова ? Какво ще правят английските чичовци с ЕГН-то на Иванчо и досието му ,че се напикава вечер ? Вие нормални ли сте ахахахахахха ...Добре ,че работя в частната сфера и рядко контактувам с българи .
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БРИТАНИЯ МЕДИИТЕ ТАКА ЛИ ПРАВЯТ КАТО ВАС? ОПЛЮВАТ БРИТАНСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО? ЗАЩОТО ФИРМА ПРОТЕЖИРАНА ОТ БИВШИЯ ПРЕМИЕР Е ПРОДАЛА БИЗНЕСА СИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И СЕГА ТРЯБВА ДА ИЗГОНИ БРИТАНСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ДА ГЕПИ С ДВЕ РЪЦЕ.
24
1
 
3
 
! Отговори
ДНЕС преди 3 месеца
ПРОДАЖНИЦИ.БГ
23
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Мога само да се смея на тази глупава статия. Тя показва пълното разложение на определени фирми. Първа с европейски пари с правиш фирма, после я пълниш с данни принудително, после я продаваш срещу обещания вместо да я развиваш и накрая плащаш на определени медии за да оплюват БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и да ти върви бизнеса, за да пишат расистки статии в които българите са изкарани примитивни и недоразвити.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ШКОЛО ПРОДАЖНИЦИ
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Британската фирма явно си плащат на медии за да оплюват българската държава и институции.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
УЧИЛИЩАТА БЯХА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА КАЧВАТ ИНФОРМАЦИЯ В ШКОЛО.
19
6
 
4
 
! Отговори
Ники преди 3 месеца
Авторката на статията явно няма допир нито с Школо, нито с НЕИСПУО.... И двете имаха безброй проблеми и двете имат все още много трески за дялане. Това от опита ми и като родител и като учител и с двете
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ужас Онова тогава беше истинско училище, където човек се учи и възпитава. А това сега е някакъв бъзик, имитация, че някой учи някого на нещо полезно. Самия факт, че около училищата кръжат всякакви НПО и внедряват там някакви неща, които са в чужд интерес не интересува никого. Факта, че почти половината завършили са функционално неграмотни с диплома не вълнува никого. Явно това е била целта на така наречената реформа?
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България за електронно управление са дадени колосални пари - най-големия разход в Европа на глава от населението и така богато финансираната дигитализация е с най-слабия резултат за цяла Европа. Има държави, които за две години и сто пъти по-ниски инвестиции си направиха дигитализацията, чрез електронно управление. Има множество държави, където цялата комуникация с държавата на всеки гражданин се реализира безплатно и от един портал. В Шейцария дори на данъкоплатците дават безплатен офис софт.
16
1
 
9
 
! Отговори
Така ли се случва то преди 3 месеца
От поне 15 г се говори, че в МОН има няколко човека, от които зависи какво ще се купи, какво не, какво ще се внедрява и при какви условия. Даже се твърди кои от тях с кои фирми "работят" (получават съответните "поощрения" от фирмите), за да могат тези фирми изобщо да пристъпят в образованието. Говори се, че така се взимат едни яки пари, дори милиони чрез "търгове", после се намират най-евтини изпълнители (често студенти) за да скалъпят нещо, да "замажат" софтуер колкото да се "оправдае" търга.
15
2
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Как ли завършвахме училище с хартиен дневник, или си купувахме лекарства с хартиена рецепта, или пътувахме с книжно билетче??? И сега всичко с двете гънки мозък си мисли, че дигитално е равно на модерно... Ей така се сварява жабата на бавен огън!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чи то илиминтарну Уотсън, дръжавната се прай от наши хора и се пробутва от наши хора на наши хора, а те наще хора земат парите и викат "ши видим". И по идея мунчетата на наще хора са пълни некадърници. То няма нужда даже да го мислите.