МОН разкрива линия за учители при случаи на насилие

Мярката е в защита на деца в риск
20 яну 2024 11:20, Петър Бойчев
16
МОН разкрива линия за учители при случаи на насилие
Снимка БГНЕС

Специалистите от Националната мобилна група за психологическа подкрепа на МОН ще консултират учители и директори на училища и детски градини как да постъпват в случаи с деца в риск, риск от насилие или в кризисни ситуации, съобщава съобщи пресцентърът на министерството.

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков е създадена организация във всеки от шестте центъра за психологическа подкрепа към МОН, които работят в страната – в София-град, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, да се приемат сигнали и да се обсъждат конкретни случаи от българските училища.

Целта на тази мярка е да се подпомогнат учителите да защитят деца в риск като подават своевременно сигнали, за да се окаже необходимата подкрепа. Заедно с това те ще могат да обсъждат текущи ситуации и помощ за намиране на най-верните решения в тях. Ще се оказва и методическа подкрепа за разпознаване на белези от психологическо или физическо насилие сред учениците.

До това решение се стига след няколко случая в страната, при които учители споделят, че се чувстват оставени сами в кризисни ситуации. Очаква се мярката да бъде от голяма подкрепа за по-малки и отдалечени училища, в които няма постоянно назначени психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 месеца
Е нека да има такава защита, какво едното пречи на другото? А в случая не говоря за лигльовци чиито родители ги смятат за уникални, а да не могат да си вържат връзките на обувките! Конкретен пример - дете със синдром на Даун в детска градина е шамарено от г-жата там, защото не и се занимава с него! Или в у-ще даскалицата се обажда по нощите на родители да плюе по едно от децата, защото се нуждаело от ресурсен у-тел, а тя няма квалификация и решила да настрои класа срещу него за да го преместят.
6
0
 
4
 
! Отговори
Валери преди 3 месеца
Ине никъде не видях добра новина от рода на "....органите от детска педагогическа стая съдраха от бой и шамари два единадесетокласника, които в продължение на 2 години тормозят други 22 съученика... и настана мир и спокойствие в час..." И въпрос до министерството толкова ли е трудно да го приложите бе кажете.
5
0
 
8
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
До 6. По същия начин, по който трябва да има защита на учители от родители, които ги тормозят, имат вечни претенции, че детето им е вундеркинд и заслужава само 6-ци, нищо че не знае 2+2, или че то не е невъзпитано, а е свръхактивно и поради това, видите ли, има право да тормози другите деца.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А как държавата ще ни помогне да защитим децата си от 'учители' които ги тормозят психически, бият, бездействат, манипулират или създават умишлено интриги за лична изгода между родителите, които в последствие ескалират и прерастват в интриги и психическо насилие между учениците? Няма ли да има и телефонна линия за подаване на сигнали за разследване на учители, директори и целия училищен персонал ? Читавите даскали се броят на пръсти във всеки град! Останалите са некадърни подлеци, службогонци
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До половината от децата са подложени на едва ли не ежедневно насилие в училищата Въпросът е смеят ли учителите да използват разкритата линия?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парите следват ученика/детето. Няма да ядосваме родителите, защото ще си преместят детето в друго училище/ДГ. И тогава да директорът ще навика нас! В крайна сметка всички тези деца си имат роднини: баби, дядовци, лели и вуйчовци
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в случаи, когато децата от детските градини са бити от госпожите къде да се оплачем? За децата от домовете за сираци, тормозени от персонала отнася ли се тази линия?

Спонсорирани публикации