БЛС: МЗ не ни е питало за отпадането на медицинските бележки

Извиненията на отсъствия да стават от родителите
29 яну 2024 19:38, Стела Стоянова
17
БЛС: МЗ не ни е питало за отпадането на медицинските бележки
Снимка БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз не е информиран и не е водил разговори със Здравното министерство за промени, свързани с медицинските бележки за учениците. Това се казва в официална позиция от Съюза.

Оттам заявяват, че за пореден път лекарите се информират от медиите за подготвяни промени в сектора.

„И в този случай, ръководството на министерството, в лицето на министъра - проф. Христо Хинков, ни уведоми от телевизионния екран, че се планира медицинските бележки, с които в момента се извиняват отсъствията на учениците, да отпаднат. Нещо повече - заяви, че БЛС е изразил принципната си подкрепа по готвената промяна, което не отговаря на истината. Разговори между Съсловната организация и Министерство на здравеопазването по тази тема не са водени и Български лекарски съюз не е давал принципното си съгласие”, заявяват от БЛС.

"Беше съобщена информация, че амбулаторен лист ще замества извинителната бележка, което е пълен абсурд. Нека, както е навсякъде по Европа, извиненията и отсъствията от училище на децата да могат да стават чрез родителите. Лекарите лекуват, преглеждат, профилактират. Отсъствията да ги извиняват лекарите, чрез тези бележки - определено не сме съгласни", бе категоричен зам.-председателят на управителния съвет на БЛС, д-р Николай Брънзалов, съобщава Нова тв.

Според съюза подобна промяна ще повдигне няколко въпроса. „Каква част от „чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в специализираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?”, питат от БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: БЛСмедицински бележки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 3 месеца
Тези 50 лв са поискани и дадени, защото бележката е фалшива. Истинските бележки са по 5-10 лв.
16
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Най добре е извиненията на отсъствията да стават само от родителите.Така и родителите няма да чакат допълнително за бележки.Тук БЛС не виждам защо да коментират.Нали става въпрос за документи които се носят в училищата?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЛС да каже тези пари за бележката от личният лекар на детето ли са поискани и защо може би защото ако е така са ходили на частен преглед някъде и после за бележка не знам .Тук има много неизвестни просто хвърлена в пространството някаква новина без да се провери .Преди време имаше случай в който частен лекар беше поискал 800лв за преглед напълно законно защото е частник.Така от кого е издадена бележката
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Личен лекар едва ли е поискал такава сума за бележка най вероятно е от друг лекар и плюс цената за прегледа хората може да са платили и над 100лв но отдават значение на парите за бележката без да коментират цената на прегледа за детето
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези 50 лева така и никой не каза от личен лекар ли са поискани или от лекар на частна практика а лекарите на частна практика вземат каквата си сума са си определили няма контрол върху тях така че първо да се изясни тази сума от личният лекар на детето ли е поискана или от друг но се създава умишлено ситуация за отвличане на вниманието от по важните неща и ние им се хващаме
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Министърът си говори да трупа червени точки пред населението защото си отива и после никой няма да го потърси дори и за психиатър
11
0
 
2
 
! Отговори
Пари,пари преди 3 месеца
При 50 лв за извинителна бележка...как да съм съгласен да отпадне.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А толкова по-лесно ще бъде когато ДжиПи-тата най-сетне бъдат заменени от изкуствен интелект! И без това тяхната работа е само да пренасочват пациента по определени показатели към съответния специалист. Това спокойно може да се прави от ИИ. Хем ще е по-ефективно, удобно и бързо, хем ще е по-евтино, хем няма да си съчинява цени за всяко нещо, от което види, че може да изкяри кинти. Всичката бумащина ИИ просто ще я принтира и няма да иска по 50 лв. за всяко листче.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е то не му е работа да ви пита! Ше слушате и ще изпълнявате!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пазарната икономика била частната болница да купи от своя дистрибутор лекарство за 66 лева, а Здравната каса да плати на частната болница 1870 лева. Бизнес представителите в парламента са най-големите врагове на Здравната каса. Народът вкарва вълци в кошарата и чака те да пазят овците.
7
0
 
7
 
! Отговори
До БЛС преди 3 месеца
Болничните листове срещу заплащане ли ги издавате?Ако не,то тогава трябва ли да се плаща за медицинска бележка?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МЗ може да впише поправка и да забрани таксата за медицински бележки,а не да ги ликвидира. Те въведоха преди време такса за медицински бележки защото имало данни, че учениците всеки ден ходели за медицински бележки. Идеята им беше много елементарна, а именно, че като се заплаща бележката учениците няма да ходят през ден за бележки. Сега дойде времето да се види поредната проба грешка на системата. Некадърниците държат печатите в България. Нали с пръстов отпечатък се влизаше в клиника?Мошеници!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За едни рецепти и извинителни бележки колко време се мотаят и не могат да вземат решение. Ей сега някакъв реве по тв, че не ги били информирали от МНЗ. Все едно едните са на Марс, другите някъде в друга галактика.
4
1
 
7
 
! Отговори
Щом преди 3 месеца
Медицинските бележки не са безплатни,Здравната каса да не плаща извършен преглед.Зсщото медицинската бележка всъщност е диагнозата от прегледа.Това е все едно като купиш нещо от магазина,да не ти дадат касова бележка.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо да Ви пита?!?!?! Как може здравно осигурени лица, каквито са учениците да плащат за извинителна бележка?!?!? И то в твърде ,,широки лекарски граници!!!!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахахахаха Ей, много лъже министър Хинков,бре! По телевизора тръби от вчера, че имали разговори и медицинските бележки щели да отпаднат. Абсолютни лъжи и долни инсинуации в целия състав на лъжливото правителство. Лъжат и докато спят. Технически няма как с лабораторен лист да се извиняват отсъствия. В АЛ няма данни за брой дни лечение. Мед.бележка и АЛ са 2 различни документа, които съдържат различна информация. Не може да се обединят в 1 документ заради тайната на диагнозата и други лични данни.
1
1
 
8
 
! Отговори
Лелееееее, преди 3 месеца
Ако отпаднат болничните листове,ще ви секне бизнесът с тях.