Проф. Танев: Важно е да имаме докторанти, а не толкова бакалаври и магистри

Ротацията ще се случи, сигурен е бившият министър на образованието
37

Често схващаме модернизацията като следване на някакви европейски примери. В Дания, Норвегия висшето образование е безплатно. В Полша и в Чехия е безплатно за тези чужденци, които учат на полски и чешки. С течение на времето беше "предено на български" - намериха наши причини за тази общоевропейска тенденция. Това каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки  предложението за безплатно висше образование у нас.

"Една от идеите някога беше до една бъдеща година в България половината от населението да бъдат висшисти. Това е пак европейска норма и ние си я следваме, но механично. Написах книга - "Манифест за българското професионално образование". Добре знам, че то се търси достатъчно много, а от висшистите се търсят някои видове", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега университетският професор е масово нещо, а университетското образование не е връх.

"Вижте кого ни подава средното образование като студенти. Има проблем. Как е свързано масовизирането? Единствено аз признавам тази лекота за докторантите. При тях имаше шамар от гледна точка на сравнително високи за българските разбирания такси, но не толкова за студентите. Важно е да имаме докторанти в България. Това се оформя толкова като връх, а не обикновеното - бакалавърското, дори магистърското", категоричен е бившият министър на образованието.

Проф. Танев коментира и политическата ситуация и напрежението днес в Народното събрание. Според него ротацията ще се случи.

"Бързо се споразумяха. Интересува ме кой ще е външен министър", добави още политологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Топко - Ти пък! Нали знаеш, че днешният ни хайлайф се състои главно от мутри, спортисти и фолк-певачки. Точно на тях пък хич не им трябва образование. Виж, консултант-продавач с две магистратури съвсем не е рядко срещано явление.
21
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 2 месеца
Значи не е имал достатъчно връзки в университета. Другите, които са останали на работа там пък сигурно ги мързи да си подготвят хабилитационен труд. Хич да не те учудват подобни неща. В БАН пък можеш да срещнеш хора, които са на длъжност "специалист", т.е. научно-помощен персонал, макар да имат внушителна научна продукция, дори по-голяма от тази на някои техни хабилитирани връстници от същия институт. Това е рядко срещано явление, но го има. Нямаш ли протекция, трудно правишнаучна кариера у нас
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проф Танев нищо не му се разбира от казаното. И Google Translate не помага. Ако такива ще са преподавателите, на българите висше не им трябва.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От моя випуск останаха едни от най-смотаните в университета и сега са асистенти. Други кадърни отидоха в други институции и един дори стана професор на около 40г. Най-смешното е, че водеше и упражнения в университета и в един момент беше професор на другото място, а асистент в университета. И те от хорски срам накрая му дадоха да преподава, та го направиха и там професор. Това е честа съдба на младите нови т.нар. Ph.D. -професори.
18
0
 
10
 
! Отговори
Никакви реформи преди 2 месеца
в науката не са възможни, защото на червените малограмотни професори от 50-те години им се услади нищо-не-правенето в БАН, подплатено с прилична, сигурна заплата и с авторитет в обществото. Бързо се усетиха, че е най-разумно да предават тези позиции по наследство и само от кумова срама да търгуват по схемата "Ти вземи сина ми за докторант, аз ще назнача снаха ти в нашия институт" и т.н. Колкото повече възможности за докторантури им дадете, толкова повече ще напълнят гушки чрез тази търговия.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега г-н професоре остава да кажете как се търгува с редовните докторантури. Не, че и с другите форми на докторантура не се правят добри пари като се попритисне мераклията за научната и образователна степен "д-р". Накрая припомнете услугата "Написвам докторска дисертация срещу заплащане, цената по споразумение."
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо до 19... Абе Ицко, не се ли усещаш как те бъзикат. Стига си се излагал.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо до 19ХАХАХАХАХА Ти си на 19 години? Мислех, че таман си стамал на 6. Имаш изказ на ***. И взимаш пенсията на баба си. Иначе сега щеше да програмираш, не да си тук. Ние от гилдията тук се забавляваме с такива като теб. Чувал ли си за асемблер? Или сега ти сменят памперса? А с парите, които ти ДАВАТ мама и тате Фафли ли си купуваш?
14
1
 
1
 
! Отговори
Топко Анави Генуезец преди 2 месеца
Нашата раса сме все извънбрачни, затова държим Федералния Резерв и ЕЦБ, без никой на подозира, че сме един род
13
3
 
3
 
! Отговори
Христо до 19 преди 2 месеца
Засегнах ли те, безработен бедно философче? Как е да знаеш, че 19 годишно детенце програмист взима тригодишната ти заплата за 1 месец?
12
1
 
1
 
! Отговори
Топко Анави Генуезец преди 2 месеца
Вдлъбнат или не, важно е джинсът да я Хазарски, я Сичилиански, а някакъв друг богоизбран
11
8
 
12
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
Стига да не са докторанти по безсмислените специалности като философия, социология, политология или история като този шушляк от снимката. Какъв точно продукт създава един докторант по хуманитарна специалност? Създава дигитални продукти? Решава инженерни въпроси? Създава лекарства?
10
1
 
1
 
! Отговори
Топко Анави Генуезец преди 2 месеца
Когато ние Ционистите ви реформираме образованието, ще видите, че съм бил прав, но ще е късно, ... (за вас).
9
2
 
5
 
! Отговори
Топко преди 2 месеца
Важно е да имаме академици и аристократи. На останалите им стига само килийно образование.
8
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 месеца
Ще дойдат времена, когато сегашните "кажи баба Тенкю" ще ходят да цункат ПАК нечии Ой! За разлика от нас, дето нито Ония, нито Тия харесваме. Аман от нагаждачи ггллууппааввии.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този е болен мозък.
6
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Мъдон преди 2 месеца
До Анонимен 3! В политиката трябва да има само пълни илетерати като Тебе, анонимния! Даже, ако не знаят таблицата за умножение ще е още по-добре! А ако са съвсем неграмотни - стават и за дупетати!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 4. Абе детелинестия. Ти не можеш да си обършеш лилавото покрай устата си, ама се изказваш. На тези от Възраждаже и да им лижеш ГЗ, пак няма да се класираш бе, ммуууннньо!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важно е да имаме грамотни хора, за да не продължим да намаляваме (от 9 милиона мишлета до 5 милиона старци и дечурлига, ако не броим тъммнолилавите). Та поолюциите на Мислителите до тук не струват 2 пари. Но - що да не се упражняват маллоумниците. Решението е да се плаща на грамотните, а тъпегььозите жжъълтоппаветници да си плащат! Гледайте сега как ще изпищят гейовете! :))))
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1 "Възраждане" е неофашистка партия, която подкрепя руските неофашисти, които нападнаха Украйна. "Възраждане" не почете жертвите на комунизма обявен за престъпен от ПАСЕ през 2008 в Париж, също като и фашизма. Комунистите са били терористи и са действали против законно избраната власт в България, затова са били неутрализирани според законите преди 1944. Те са несравнимо много по-малко, от избитите, ограбените, прокудени и репресираните българи, от мракобестния режим на БКП,ДС/КГБ.