КНСБ: Таксите във ВУЗ са ниски, категорично сме против отпадането им

Такива промени не бива да се въвеждат без внимателен анализ
Обновена: 5 фев 2024 11:33 | 5 фев 2024 11:30, Анисия Иванова
58
КНСБ: Таксите във ВУЗ са ниски, категорично сме против отпадането им
Снимка: БГНЕС

КНСБ е категорично против отпадането на таксите във ВУЗ-овете. В позиция на Синдиката се казва:

"Във връзка с обявения от акад. Николай Денков механизъм за отпадане на таксите за студентите и докторантите, обучаващи се в държавна поръчка в държавните висши училища (ДВУ) в страната, и компенсирането им със средства от държавния бюджет, синдикалното ръководство на национален браншов синдикат ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА – КНСБ (ВОН-КНСБ) намира за необходимо да изрази своето официално становище. То е резултат от широко обсъждане на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование с председателите на структури на ВОН-КНСБ в ДВУ от цялата страна.

Нашата Обща позиция категорично се разграничава от лансираното в публичното пространство становище на акад. Денков. Подобни промени не бива да се въвеждат без внимателен анализ и съобразяване с актуалната законова рамка и еднолично, без проведен диалог с ръководствата и представителите на работещите в ДВУ, бизнеса и представителите на законодателната власт в Република България. Направената частична предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени в ЗВО съдържа твърде общи и неопределени очаквани резултати", пишат от КНСБ.

Още по темата

Ето някои от основните мотиви на КНСБ за несъгласие с мярката:

1. Законът за висше образование (ЗВО) посочва няколко независими една от друга възможности за формиране на държавните такси за висше образование във възможност за разпределяне на общата сума между държавата, висшите училища (ВУ) и учащите, в качеството им на партньори в процеса на обучение: а) 70% държавна субсидия и 30% от студентски такси; б) 100% държавна субсидия и 0% студентски такси за приоритетните професионални направления и защитените специалности; в) 0% такса за студента и 100% финансиране по сключен договор с бизнес организация; г) 70% държавна субсидия и 30% средства, постъпили от бизнес организация; д) 30% студентска такса и 70% финансиране от бизнес организация; е) безлихвен студентски банков кредит без необходимостта от доказване на доход. Улесненият от страна на държавата и банковите институции достъп до студентски кредити осигурява и равен достъп до висшето образование. Не съществува икономическо правило, според което равният достъп до висше образование е равнозначно на образование без студентски и докторантски такси.

2. Държавните административни такси, заплащани от студентите и докторантите, съотнесени с икономическата рамка на страната, са ниски, а в някои ДВУ те не са променяни от години. В някои ПН (ПН1, ПН2 и ПН3) таксите са два пъти по-ниски от държавните стипендии, които студентите получават (минималната стипендия е 120 лв.). На практика не таксите, а високите разходи за издръжка на живот в големите градове е онова, което затруднява студентите, докторантите и техните семейства.

3. Съгласно Националната карта за висше образование половината студенти се обучават в по-малко перспективни направления – в 8 ПН над 50% от студентите се обучават във ВУ, за които има слабо търсене и ниска реализация на дипломираните. Но в други 14 ПН над 50% от завършилите студенти имат висока и успешна реализация на пазара на труда. В различните ПН таксите са различни. Всичко това как ще се отрази на таксите по модела Денков?

4. И сега в 40 ПН (от общо 52) броят на действащите студенти е под 50% от определения капацитет, като от тях 30 ПН са приоритетни, т.е. финансирането е 100 % от държавата и 0 лв. от студентски такси. Този модел на финансиране в приоритетните ПН беше въведен преди 5 години и в резултат на успешно реализираната политика се наблюдава увеличение в приемите в специалности като инженерни науки, химични технологии, физика, химия, морска техника и т.н. С отпадането на таксите тези специалности отново ще станат непопулярни сред кандидатите. От това ще последва отлив на специалисти от ключови сектори на икономиката, държавата ще се лиши от устойчив и добре работещ инструмент за обвързване на търсенето на образование с нуждите на пазара на труда. Крайното последствие ще е задълбочен дисбаланс в търсенето и предлагането на работни позиции.

5. Отпадането на таксите за обучение крие опасност от заличаване на конкуренцията между самите ДВУ. Ако досега цената определя в голяма степен и качеството на образователния продукт, сега цената ще я определя политическият кабинет на съответната управляваща партия/и. Това крие огромен риск от съвсем явни обвързаности и зависимости на ДВУ от политическата конюнктура.

6. Важна особеност за висшето образование е, че академичната година не съвпада с календарната (т.е. финансовата) година. Новите студенти постъпват през септември и за този период държавата никога не е осигурявала финансиране. Отпадането на студентските и докторантските такси ще доведе до финансов недостиг в ДВУ в началото на всяка академична година.

7. Държавната субсидия се превежда ежегодно в пълен размер за обучението на студенти по план за приема, но се ревизира и по отчет с регистъра на МОН. За неусвоените места ДВУ връщат държавните субсидии. На практика на ДВУ регулярно се отнемат финансови средства. В държавния бюджет за последните три години няма актуализация на средствата за висше образование и цялата система е ощетена с над 320 млн. лв. Това е видно от ръста на БВП и дела за висше образование, който намалява от 0,76 % на 0,6 % за последните три години. Така висшето образование в България е с най-нисък дял на финансиране в ЕС (1 %). Ето защо ние от ВОН–КНСБ непрекъснато повтаряме, че висшето образование у нас е системно недофинансирано.

8. Финансирането на висшето образование се извършва и на остатъчен принцип. От години акад. Денков обещава, че коефициентите на ПН ще бъдат актуализирани, но досега няма резултат. Съотношението 1,6:10,57 в България е далеч под средното в ЕС (1:5).

9. Акад. Денков обяви 150 млн. лв. за компенсиране на студентските и докторантските такси, но такава сума в държавния бюджет за тази година липсва. Заложените 375 млн. лв. са за повишаване на доходите на работещите в страната. От тях едва 39 млн. лв. са определени за ДВУ, а те са недостатъчни. МОН настоява за още 4 млн. лв., а според изчисленията на ВОН – КНСБ са необходими 7 млн. лв. за повишаване доходите на академичния и 37,5 млн. лв. за неакадемичния състав в ДВУ. Ако в държавния бюджет има свободен ресурс от 150 млн. лв., предлагаме да бъде използван целенасочено за висшето образование по следния начин: а) за увеличение на работните заплати, като 7 млн. лв. са за академичния състав и 38 млн. лв. за служителите с висше образование; б) 50 млн. лв. за комплексната оценка за качеството на обучението; в) 50 млн. лв. за повишаване на коефициентите в ПН; г) 5 млн. лв. за развитие на студентския спорт.

Намираме предложението на акад. Денков за отпадане на таксите за студенти и докторанти в ДВУ за изненадващо, неадекватно, популистко и в противоречие с дневния ред. Принципната ни позиция е, че подобни кардинални промени не могат да се въвеждат без внимателен анализ на системата на финансиране, без съобразяване с действащото законодателство и без диалог с всички заинтересовани страни. Само след обстоен анализ и дебати може да се очаква ясна картина на позитивните и негативни страни от подобна радикална мярка. Така предложените текстове в проектозакона за изменение и допълнение на ЗВО ще доведат до липса на конкуренция между ДВУ, до значително движение на студенти в различни ВУ, до намаляване на качеството на образователния продукт.

Ако възможностите за споделеност и отговорност от страна на студента, ВУ, бизнеса и държавата, определени в ЗВО, отпаднат, студентът се превръща от партньор в образователния процес, в клиент, ръководен не от вътрешната си мотивация, а от възможността за лесен и непосредствен достъп до образователния ресурс.

Настояваме, че всеки учащ трябва да е съпричастен и да взима активно участие в изграждането на собствения си житейски и професионален проект. Това е възможно само ако студентите допринесат за това, внасяйки своят дял в цялостния учебен процес. Едва тогава те ще се чувстват пряко ангажирани, ще критикуват, настояват и изискват от своите преподаватели и ще се изградят като независими личности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ВУЗотпаданетаксиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Бабо Маро, това разпределение си замина окончателно с любимият ти бай Тошо и с младостта ти и няма да се върне нивга вече.
56
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
ДО ГЪДЮ. Държавата може да ги озапти само с европейски заплати да останат тук. И по никакъв друг начин.
55
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
всички с двоино гражданство до 10 поколение ще се изучат у нас и после кои откъде еи каква ни е ползата от цялата работа никаква пак няма да имаме доктори и аптекив провинцията навремето всички които завършваха висше образование задължително3 години по разпределение в страната да се очукат на местна почва и едва тогава дамислят за големия град или чужбина категорично съм против отпадането на таксите
54
0
 
7
 
! Отговори
Гений преди 2 месеца
КНСБ коментира. А не коментира ли Любослав Костов От КНСБ, който работи и в УНСС, а шеф му е ректора на УНСС? Защото няма как да прибират високите такси от магистрите и докторантите и да си оправят заплатите!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и да има и да няма такси, ако вътре в университета е 6ардак, каква полза? От едната крайност през социализма скочихме на другата - гет0 университет. 90% от публикациите правени в България за нищо не стават - едно безумна харчене на пари за литературно-лобистка наука. Под лобистка имам предвид кой на кой е човек, за да може да бълва глупости безчет.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-накрая някой здравомислещ.
51
0
 
4
 
! Отговори
Отличник Капиталист преди 2 месеца
Таксите били ниски заявило едно от компоста на кнсб при все ,че в жалкото си съществуване на фекалоотделящи същите *** търеи и *** един собствен лев не е произвела или изработила с труд и само искаиса искааа и краде вносчици от чистия доход на хората. Хора -имате пълнотоправо да спрете да плащате на компоста и да не храните туморите нз БКП
50
0
 
5
 
! Отговори
Отличник Капиталист преди 2 месеца
Че кой пита л-йометите от КНСБ или Подкрепа простакешата от Шекера маалъта Ваньо със сините венци.Да си правят анализи един друг
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЕ ГА ТИ СИНДИКАТА....
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Конкуренция е да плащаш повече от другите и няма нужда от универ ситет а с часни уроци. Или в НС Пеевски плаща повече на ДПС и става прежедател. Н емаш ли пари край до тука си.
47
7
 
2
 
! Отговори
вуз_аджия преди 2 месеца
как ниски бе ? много са високи , чудиме се за учене ли да ги даваме или за чалготека ,,,, и още нещо .
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен А немасовите са по 10 бона ако искаш да учиш каквото не се нрави на чорбажиите.
45
2
 
4
 
! Отговори
КНСБ преди 2 месеца
Требва да плащат за испита. Не става по друг начин.
44
0
 
8
 
! Отговори
mazen преди 2 месеца
Каква е работата на КНСБ или там каквито и мизерници да са, да се бърка в образованието?
43
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Масовите такси са между 300 и 450 лева на семестър. Смешно е да се премахват!
42
0
 
6
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 2 месеца
Таксите трябва да са еднакви за всички студенти от дадена специалност и факултет.Какво означава "Държ.поръчка",щом след завършването на студентите държавата не може да ги озапти да останат тук?!Какво му е държавното на такъв подход?Освен това е официално призната дискриминация по признак "такси"-за едни са ниски за други не .Държавата трябва да осигури РАВЕН СТАРТ за всеки студент и вече като се дипломират всеки да си намери мястото в живота съобразно успех,способности и прочие.
41
1
 
10
 
! Отговори
За проверка преди 2 месеца
Да се проверят къде отиват парите от събиран членски внос от синдикатите! И тези, които се изказват против премахване на таксите да покажат доходите си! И преподавателите, които плащат членски внос да се замислят - защо го плащат и какво получават като придобивки. Аман от самодоволни богаташи, които показват уж някаква загриженост, а то загриженост за собственото си забогатяване.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахаха! О не! Отпадането на таксите щяло да заличи конкуренцията във ВУЗ... конкуренцията във ВУЗ трябва да е на база знания, преподаване, образование и реализация, а не на база ниски такси срещу диплома без знания.
39
2
 
5
 
! Отговори
В преди 2 месеца
Австрия беж художествената, цялото висше е безплатно.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ниски са за тия от КНСБ , които са се ояли. Пълно е с млади хора, които не учат, защото родителите им нямат пари. А то са квартири, транспорт, храна и прочеее. КНСБ какви са им заплатите да ги питам. Цялата злоба е и без това корумпираните даскаля и професори да гълтат и лапат повече. Ама те лапат нон стоп от богаташките калинки и им продават дипломи без на един изпит или лекция да са ходили. После се раждат такива като Пеевски. Никой никога никъде не го у виждал, но свинкята се прови на интерес